Δυο υπέροχα μονοπάτια στον Παρνασσό

Η περιοχή των Δελφών

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού μας προτείνει να περπατήσουμε σε δυο υπέροχα μονοπάτια του ιερού βουνού του Απόλλωνα. Ας τα γνωρίσουμε:

Διαδρομή: Κωρύκειο Άντρο-Παλαιοπαναγιά-Κρόκι

Χαρακτηριστικά διαδρομής
Μήκος διαδρομής: 10 χλμ. (δασικός δρόμος και τμήμα του Ε4)
Υψόμετρα: Αρχή 1.134 μ. – Μέγιστο 1.324 μ. – Ελάχιστο 1.018 μ.
Βλάστηση: Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη), Juniperus sp. (κέδρος), Quercus coccifera (πουρνάρι)
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
Χαρακτηριστικά: Συνδυάζει φυσικό περιβάλλον και πολιτισμό, ένα τμήμα του ακολουθεί το διεθνές μονοπάτι Ε4
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος-Νοέμβριος

Περιγραφή διαδρομής
Κινούμενοι επί του επαρχιακού δρόμου Επταλόφου-Αράχωβας συναντάμε τη διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Σε απόσταση 1,5 χλμ. από εκεί στρίβετε δεξιά και μπαίνετε σε δασικό δρόμο. Στα 800 μ. υπάρχει πινακίδα που οδηγεί στο Κωρύκειο Άντρο (φωτ. 1).

(φωτ. 1)

Βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.150 μ. και η διαδρομή είναι κατάφυτη κυρίως από έλατα (Abies cephalonica) αλλά και άτομα αρκεύθου (Juniperus sp.). Κινούμενοι κατά μήκος της νοτιοδυτικής πλευράς του Παρνασσού, στα αριστερά σας έχετε πανοραμική θέα από το Λιβάδι Παρνασσού με τις πόλγεις του, ενώ στο βάθος πίσω φαίνεται η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, ο Γεροντόβραχος με υψόμετρο 2.396 μ. (φωτ. 2).

(φωτ. 2)

Επί του δασικού δρόμου, ήπιας βατότητας, διανύετε μια απόσταση 2,5 χλμ. και φτάνετε σε περίπου μιάμιση ώρα σε ένα μικρό πλάτωμα, τα λαξευμένα σκαλιά ασβεστόλιθου που έχουν δημιουργηθεί οδηγούν στην είσοδο του εντυπωσιακού σπηλαίου (υψόμετρο 1.320 μ.), (φωτ. 3 & 4).

(φωτ. 3)

(φωτ. 4)

Μετά από ολιγόλεπτη στάση, κατηφορίζετε ακολουθώντας το σημασμένο μονοπάτι προς Παλαιοπαναγιά όπου κυριαρχεί το πουρνάρι (Quercus coccifera). Η θέα είναι υπέροχη, αφού το μάτι φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Μετά από 30 λεπτά βγαίνετε στο δασικό δρόμο και με κατεύθυνση ΝΔ (δεξιά) περπατάτε επί του δασικού δρόμου και φτάνετε στη θέση Παλαιοπαναγιά, όπου υπάρχει χώρος αναψυχής με πόσιμο νερό και το πανέμορφο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας (φωτ. 5).

(φωτ. 5)

Διανύοντας απόσταση 800 μ. επί του δασικού δρόμου προς την ίδια κατεύθυνση, περνώντας μέσα από έλατα αλλά και διάκενα, φτάνετε σε διασταύρωση και ακολουθείτε την πινακίδα προς Κρόκι. Κινούμενοι ακόμα πάνω στο δασικό δρόμο για 2,8 χλμ. και περνώντας ανάμεσα από βοσκοτόπια συναντάτε στα δεξιά σας τη σήμανση για το διεθνές μονοπάτι Ε4, αριστερά σας βρίσκεται μια μεγάλη πέτρινη βρύση (φωτ. 6).

(φωτ. 6)

Ακολουθώντας το κατηφορικό σημασμένο μονοπάτι Ε4 ήπιας κλίσης για περίπου 800 μ., το εγκαταλείπετε μπαίνοντας (δεξιά) στο ανηφορικό μονοπάτι προς Κρόκι. Μετά από 20 λεπτά φτάνετε στη θέση Κρόκι σε υψόμετρο 1.020 μ. όπου η θέα είναι μαγευτική. Στα πόδια σας βρίσκονται οι Δελφοί, λίγο πιο πέρα δεξιά το Χρισσό και πιο κάτω ο Κορινθιακός κόλπος με την Ιτέα και το Γαλαξίδι και στο βάθος διακρίνονται τα βουνά της Πελοποννήσου (φωτ. 7).

(φωτ. 7)

Οι πιο τολμηροί μπορούν να γυρίσουν πίσω ώστε να συναντήσουν ξανά το Ε4 και κατηφορίζοντας να φτάσουν στους Δελφούς και στον αρχαιολογικό χώρο του Μαντείου διανύοντας μια ελικοειδή κατηφορική διαδρομή περίπου 3 χλμ. σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

(Υπόβαθρο: Ψηφιακοί χάρτες, Anavasi, Παρνασσός-Κίρφη 2008)

Διαδρομή: Μπονίκλ-Επτάστομος

Χαρακτηριστικά διαδρομής
Μήκος διαδρομής: 9 χλμ. (δασικός δρόμος και τμήμα του Ε4)
Υψόμετρα: Αρχή 1.272 μ. – Μέγιστο 1.317 μ. – Ελάχιστο 1.221 μ.
Βλάστηση: Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη), δύο μοναδικά άτομα Corylus colurna (αγριοφουντουκιά)
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
Χαρακτηριστικά: Φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με το σπηλαιοβάραθρο Επτάστομου (117 μ. βάθος) που αποτελεί το νοτιότερο Παγετώνα της Ευρώπης, τμήμα της διαδρομής ακολουθεί το διεθνές μονοπάτι Ε4
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος-Νοέμβριος

Περιγραφή διαδρομής
Κοινούμενοι επί του επαρχιακού δρόμου Αράχωβας-Επταλόφου συναντάμε τη διασταύρωση στη θέση Μπονίκλ (φωτ. 1) που οδηγεί προς Καλάνια, στρίβοντας αριστερά εισερχόμαστε σε δασικό δρόμο (υπάρχει σχετική πινακίδα) τον οποίο ακολουθούμε.

(φωτ. 1)

Πλαισιωμένοι από το πλούσιο ελατοδάσος (Abies cephalonica) ακολουθούμε τον δασικό δρόμο για απόσταση 3 χλμ. περίπου ώσπου να συναντήσουμε μια διασταύρωση που οδηγεί σε μικρότερο δασικό δρόμο. Περπατώντας για απόσταση 600 μ. περίπου φτάνουμε την είσοδο (φωτ. 2) για το σπηλαιοβάραθρο Επταστόμου (φωτ. 3 & 4).

(φωτ. 2)

(φωτ. 3)

(φωτ. 4)

Συνεχίζοντας επί του δασικού δρόμου για 2,8 χλμ. σε ΒΔ πορεία με ήπιες κλίσεις και μέσο υψόμετρο 1.250 μ., το φυσικό τοπίο εναλλάσσεται από διάκενα με λιβάδια και πυκνόφυτα έλατα, ώσπου να συναντήσουμε διασταύρωση με άλλο δασικό δρόμο στη θέση Χήρας Λάκκα (1.300 μ. υψόμετρο). Από εκεί με κατεύθυνση ανατολική κατηφορίζουμε στο δασικό δρόμο για 2 χλμ. περίπου, όπου βλέπουμε μικρό δασικό δρόμο ο οποίος ταυτίζεται με το διεθνές μονοπάτι Ε4 (φωτ. 5), το διασχίζουμε για 1,5 χλμ., περνώντας μέσα από ένα μεγάλο λιβάδι, θέση “Αρέντες” ακολουθώντας τη σχετική σήμανση (φωτ. 6).

(φωτ. 5)

(φωτ. 6)

Μετά από 30 λεπτά διαδρομής συναντάμε τον δασικό δρόμο όπου είναι η αφετηρία της διαδρομής.

(Υπόβαθρο: Ψηφιακοί χάρτες, Anavasi, Παρνασσός-Κίρφη 2008)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...