Ο Andrzej Bargiel πραγματοποίησε την πρώτη στην ιστορία κατάβαση με σκι από το Κ2

Στις 22 Ιουλίου 2018 ο 30χρονος Πολωνός αλπινιστής Andrzej Bargiel πραγματοποίησε την πρώτη στην ιστορία κατάβαση με σκι από την κορυφή του K2, του δεύτερου ψηλότερου βουνού στον κόσμο.

Η Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 αποτελεί πλέον μια ιστορική ημερομηνία για το ορειβατικό σκι, εξαιτίας του Πολωνού ορειβάτη Andrzej Bargiel ο οποίος έκανε την πρώτη κατάβαση με σκι από την κορυφή του K2, του δεύτερου υψηλότερου βουνού στον κόσμο, μια κορυφή ευρέως αποδεκτή ως η πιο επικίνδυνη και δύσκολη από όλες.

Ο Andrzej Bargiel

Ο 30χρονος Bargiel ταξίδεψε στο Karakorum στα μέσα Ιουνίου, πραγματοποιώντας την διαδικασία του εγκλιματισμού στις πλαγιές του Gasherbrum II.

Οι συνθήκες αποδείχθηκαν απαγορευτικές για μια ανάβαση στην κορυφή κι έτσι μαζί με την ομάδα του πήγε στην Κατασκήνωση Βάσης του K2, όπου αμέσως αφιερώθηκε στην εξερεύνηση της διαδρομής Cesen μέχρι το SE Spur.

Στις 19 Ιουλίου ανέβηκε στο Camp 2 και την επόμενη μέρα έφτασε στο Camp 3 στα 7,000 μέτρα μαζί με τον Janusz Gołąb. Την Κυριακή 22 Ιουλίου ξεκίνησε μόνος του και, ανεβαίνοντας χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο, έφτασε στην κορυφή στις 11:30 περίπου.

Στη συνέχεια φόρεσε τα πέδιλα του σκι και ξεκίνησε την ιστορική του κατάβαση, κάτω από τα τεράστια seracs της Messner Traverse, για να φτάσει στη γραμμή της διαδρομής που άνοιξαν οι συμπατριώτες του Jerzy Kukucka και Tadeusz Piotrowski το 1986.

Ο Bargiel επέστρεψε με ασφάλεια στην Κατασκήνωση Βάσης περίπου στις 19:30 το βράδυ, έχοντας κάνει ένα ραπέλ περίπου 50 μέτρα πάνω από το Bottleneck και αφού αναγκάστηκε να περιμένει στο Camp 4 μέχρι να διαλυθεί η ομίχλη και να βελτιωθεί η ορατότητα.

Μια κατάβαση του K2 με ορειβατικό σκι είναι ένα κατόρθωμα που πολλοί θεωρούσαν το τελευταίο απόρθητο οχυρό του extreme σκι και προφανώς είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.

Ήδη από το 1998 ο Ιταλός Edmund Joyeusaz κατέβηκε με σκι από τα 7.000 μέτρα περίπου, ενώ το 2001 ο Hans Kammerlander έφτασε σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την κορυφή, πριν εγκαταλείψει την προσπάθειά του, επηρεασμένος από την θανατηφόρα πτώση ενός Κορεάτη ορειβάτη που έγινε μπροστά στα μάτια του.

Το 2009 ο Ιταλός Michele Fait σκοτώθηκε κατεβαίνοντας με σκι από το Camp 2 μαζί με τον Σουηδό Fredrik Ericsson, ο οποίος το 2010 είχε την ίδια τύχη πέφτοντας από το Bottleneck, στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει το όνειρο της πρώτης κατάβασης με σκι του Κ2.

Η προσπάθεια του Bargiel υποστηρίχθηκε από τους Gołąb, Piotr Pawlus, Marek Ogień και τον αδερφό του Bartek.

Πριν μερικές ημέρες δημοσιεύτηκε και ένα video (που πρέπει να το δείτε), το οποίο παρόλο που δεν έχει πολλά πλάνα από την κορυφή, είναι καταπληκτικό.

Οι εικόνες είναι απίστευτες, χάρη στην εξαιρετική κινηματογράφηση του Piotr Pawlus καθώς και του Bartek Bargiel, ο οποίος πιλοτάρισε με μαεστρία ένα drone στον παγωμένο λεπτό αέρα του Κ2.

Παρακολουθώντας τα πλάνα έχεις, πραγματικά, την εντύπωση ότι βρίσκεσαι εκεί απάνω, κατεβαίνοντας παρέα με τον Andrzej τις απότομες πλαγιές του βουνού.

Άξια αναφοράς

  • Ο Bartek Bargiel με το drone του έπειαξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του Σκωτσέζου Rick Allen στο Broad Peak.
  • Ο Bartek Bargiel κατέρριψε το ρεκόρ υψομέτρου πτήσης ενός drone, φτάνοντάς το μέχρι τα 8.500 μέτρα προκειμένου να απαθανατίσει την κατάβαση του αδελφού του.
  • Το 2016 ο Andrzej Bargiel εγκατέλειψε την πρώτη του προσπάθεια να κατέβει με σκι το K2 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των επικίνδυνων συνθηκών.
  • Ο Andrzej Bargiel κατέβηκε με σκι το Shishapangma το 2013, το Broad Peak το 2014 και το Manaslu το 2015.
  • Φέτος καταρρίφθηκε το ρεκόρ επιτυχημένων αναβάσεων στην κορυφή του Κ2, φτάνοντας συνολικά τις 63. Όμως, αυτή του Andrzej Bargiel είναι σίγουρα μια ανάβαση που θα θυμόμαστε περισσότερο.

Πηγή
planetmountain.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...