Ο Denis Urubko αποκαλύπτει τα σχέδιά του για τον φετινό χειμώνα

Ο ορειβατικός ογκόλιθος Denis Urubko σπάει τη σιωπή του και αποκαλύπτει στο ExplorersWeb τα σχέδιά του για τον φετινό χειμώνα.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Denis Urubko έχει γίνει ένας μύθος στην ορειβατική κοινότητα. Η αξιοσημείωτη δύναμη και αντοχή του, του επέτρεψαν να συνεχίσει όταν οι άλλοι υποχωρούσαν, πετυχαίνοντας σπουδαία κατορθώματα στους γίγαντες των Ιμαλαΐων: χειμερινές αναβάσεις, διασχίσεις, νέες διαδρομές κ.λπ.

Έχει ανέβει και στα 14 βουνά άνω των 8.000 μέτρων χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου, έχει ανοίξει πέντε νέες διαδρομές στα Ιμαλάια και πολλές άλλές σ’ ολόκληρο τον κόσμο, από τις κορυφές του συγκροτήματος Pamir και του Tien Shan στην πατρίδα του το Καζακστάν μέχρι τους πύργους της Παταγονίας. Μ’ ένα τέτοιο βιογραφικό στην κατοχή του πρέπει νομίζω συχνά-πυκνά να υπενθυμίζουμε ότι ο Denis Urubko, εκτός από μια αμείλικτη ορειβατική μηχανή, είναι και άνθρωπος.

Από το ξεκίνημα της καριέρας του, ο Urubko είχε δείξει δείγματα του σπάνιου χαρακτήρα του. Πρώτος αυτός θα έτρεχε να βοηθήσει έναν αναρριχητή ή έναν αχθοφόρο που αντιμετώπιζε πρόβλημα, ακόμη και εις βάρος των δικών του στόχων.

Τα τελευταία χρόνια βίωσε έντονες καταστάσεις, άλλοτε καλές κι άλλοτε άσχημες, οι οποίες τον ανάγκασαν τελικά να “ρίξει τους τόνους”, να επιβραδύνει και ν’ αναθεωρήσει τόσο τις εσωτερικές του αρχές όσο και τις προτεραιότητές του.

«Ξαφνικά άλλαξα τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια», δήλωσε στο ExplorersWeb. «Έκανα σπουδαίες, ενδιαφέρουσες διαδρομές σε βουνά άνω των 8.000 μέτρων όσο ζούσα στο Καζακστάν. Αλλά μετά ήρθε η μετανάστευση, τα οικογενειακά προβλήματα, η δουλειά… δεν ήμουν σε θέση να επικεντρωθώ πλήρως στους προσωπικούς μου στόχους».

Ένας προφανής και σημαντικός λόγος γι’ αυτή την αλλαγή είναι η νέα σχοινοσύντροφος και σύντροφος στη ζωή του, η María “Pipi” Cardell. Αναρριχήτρια βράχου περισσότερο παρά αλπινίστρια, η Cardell ήρθε να προσθέσει τις ικανότητές σ’ αυτές του Urubko, καθώς οικοδομούν μια κοινή ζωή στη βόρεια Ιταλία, δημιουργώντας ένα πολύ δυνατό ορειβατικό δίδυμο. Δεν ήταν τυχαίο, λοιπόν, που η πρώτη τους αποστολή σε μια οκτάρα κορυφή δεν ήταν άλλη από το άνοιγμα μιας νέας, direct διαδρομής στις πυραμοειδείς πλαγιές του Gasherbrum II.

Denis Urubko και María Cardell | Photo © Denis Urubko

Δυστυχώς, η Cardell υπέστη έναν τραυματισμό στην πλάτη κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στην κατασκήνωση βάσης. Παρά τον αυξανόμενο πόνο, αρνήθηκε να επιστρέψει στο σπίτι. Αντ’ αυτού, περίμενε στην κατασκήνωση βάσης τον Urubko, ο οποίος αναρριχήθηκε σόλο με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Άλλες ομάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω του ασταθούς, υγρού χιονιού. Σαράντα οχτώ ώρες αργότερα, ο Urubko επέστρεψε έχοντας ανοίξει μια νέα διαδρομή στο βουνό. Την ονόμασε “Honeymoon”. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Urubko είπε ότι η ανάβαση αυτή αντικατοπτρίζει απόλυτα την άποψή του για την «πραγματική ορειβασία».

«Με το πέρασμα των χρόνων επηρεαζόμουνα όλο και περισσότερο από τις απόψεις των άλλων ανθρώπων», πρόσθεσε ο Urubko. «Τώρα έχω επανακαθορίσει τις προτεραιότητές μου. Προς το παρόν, προτιμώ να ξοδεύω λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και περισσότερο στην αναρρίχηση, στην κηπουρική, στα παιδιά και στην προετοιμασία για την επόμενη αποστολή».

Αυτή η νέα αποστολή, η οποία ξεκινάει σε μερικές ημέρες, είναι η χειμερινή ανάβαση στο Broad Peak – η πρώτη χειμερινή, σύμφωνα με τον ορισμό του «πραγματικού» χειμώνα από τον Urubko: «Ηλιοστάσιο: η πιο σύντομη διάρκεια της ημέρας και η μεγαλύτερη νύχτα», εξηγεί στο blog του. «Αυτή τη στιγμή, το βόρειο ημισφαίριο παίρνει την ελάχιστη ενέργεια από τον ήλιο. Μετά από το ηλιοστάσιο, οι ηλιακές ακτίνες γίνονται ισχυρότερες μέρα με τη μέρα, οπότε η 22α Δεκεμβρίου δεν είναι η αρχή του χειμώνα, αλλά η μέση».

Ο κύριος στόχος του είναι να ολοκληρώσει την ανάβαση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την οποία θεωρεί ως την τελευταία ημέρα του χειμώνα. «Δεν σκέφτηκα να ανοίξω μια νέα διαδρομή ή να αναρριχηθώ σε αλπικό στυλ αυτή τη φορά», είπε. «Θέλω μόνο να το κάνω κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Στην αποστολή αυτή θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον Καναδό Don Bowie και με τον Lotta Nakyva, φίλο του Bowie. Η ομάδα αναμένεται να φτάσει στο Πακιστάν στις 12 Δεκεμβρίου και στην κατασκήνωση βάσης του Broad Peak 11 ημέρες αργότερα.

Η ομάδα έχει επίσης άδεια αναρρίχησης για το K2, αλλά ο Urubko θεωρεί ότι είναι ένας δευτερεύων στόχος, τον οποίο θα προσπαθήσουν μόνο αν ανέβουν στο Broad Peak εγκαίρως και οι συνθήκες στο K2 είναι καλές. Εν τω μεταξύ, η ομάδα ανέβασε ένα εντυπωσιακό promo video για την αποστολή της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...