Οι Επτά Κορυφές (Seven Summits)

Οι Επτά Κορυφές είναι τα ψηλότερα βουνά σε καθεμία από τις επτά ηπείρους της Γης.

Από τον παγωμένο αέρα των Ιμαλαΐων μέχρι τις στέπες της Αφρικής και από τα τροπικά δάση της Ωκεανίας μέχρι τους αχανείς παγετώνες της Ανταρκτικής, οι Επτά Κορυφές είναι μια επίλεκτη λίστα βουνών που εκτείνεται στα πέρατα του πλανήτη.

Η ανάβαση στις Επτά Κορυφές είναι μια επική ορειβατική πρόκληση. Η ολοκλήρωσή της διαρκεί αρκετά χρόνια, γι’ αυτό απαιτεί επιμονή και αποφασιστικότητα.

Λίγοι είναι αυτοί που προσπάθησαν και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που κατάφεραν να την φέρουν σε πέρας – μόνο μερικές εκατοντάδες μέχρι σήμερα.

Στις 30 Απριλίου του 1985, ο Αμερικανός ορειβάτης Richard Bass, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε με επιτυχία την ορειβατική πρόκληση της ανάβασης και στις Επτά Κορυφές.

Αν και κυκλοφορούν διάφορες λίστες με μικρές παραλλαγές, ο βασικός κορμός των κορυφών παραμένει ο ίδιος.

Οι λίστες Bass και Messner

Η πρώτη λίστα των Επτά Κορυφών, έτσι όπως καθορίστηκε από τον Richard Bass, περιλάμβανε το όρος Kosciuszko (Κοσιούσκο – 2.228 μ.), ως το ψηλότερο βουνό της αυστραλιανής ηπείρου.

Ο Reinhold Messner όρισε μια άλλη λίστα, στην οποία αντικατέστησε το Kosciuszko με το Puncak Jaya (Πούντσακ Τζάγια – 4.884 μ.) ή Carstensz Pyramid (Πυραμίδα Κάρστενς) που βρίσκεται στην Ινδονησία, ως το ψηλότερο βουνό της Ωκεανίας (ή Αυστραλασία).

Από ορειβατικής απόψεως, η λίστα του Messner περιέχει μεγαλύτερες προκλήσεις. Η ανάβαση στο Puncak Jaya είναι μια απαιτητική αποστολή με πολλές τεχνικές δυσκολίες, ενώ η ανάβαση στο Kosciuszko είναι μια απλή πεζοπορία.

Ο Καναδός φωτογράφος και ορειβάτης Patrick Morrow, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στις Επτά Κορυφές της λίστας του Messner το 1986.

Αιτιολογώντας αυτή την επιλογή του, ο Morrow είχε δηλώσει ότι: «Μιας και αυτοπροσδιορίζομαι ως ορειβάτης, είμαι απολύτως βέβαιος ότι το Puncak Jaya αποτελεί το στόχο κάθε πραγματικού ορειβάτη».

Πάντως, και στις δύο λίστες δεν περιλαμβάνεται το Mont Blanc ως η ψηλότερη κορυφή της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ευρώπη

Η γενικά αποδεκτή ως ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης είναι το όρος Elbrus (Ελμπρούς – 5.642 μ.) στην περιοχή του Καυκάσου, και περιλαμβάνεται και στις δύο λίστες Bass και Messner.

Ωστόσο, επειδή η θέση του γεωλογικού ορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας αμφισβητείται από ορισμένους, αυτοί θεωρούν ότι το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης είναι το Mont Blanc (Λευκό Όρος – 4.810 μ.), που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας στις Άλπεις.

 Οι Επτά Κορυφές

Όρος Everest (8.848 μ.), Ασία

To όρος Έβερεστ (ή Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.

Όρος Aconcagua (6.959 μ.), Νότια Αμερική

Tο Ακονκάγκουα είναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική με ύψος 6.959 μέτρα. Βρίσκεται στις Άνδεις, στην επαρχία Μεντόσα της Αργεντινής.

Το Ακοκάνγκουα είναι η υψηλότερη κορυφή τόσο στο δυτικό όσο και στο νότιο ημισφαίριο.

Όρος Denali ή McKinley (6.194 μ.), Βόρεια Αμερική

Το Ντενάλι βρίσκεται στην πολιτεία της Αλάσκα, και είναι η ψηλότερη κορυφή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Αμερικής με ύψος 6.194 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Είναι το επίκεντρο του Εθνικού Πάρκου και Καταφυγίου Ντενάλι.

Διαβάστε ακόμα:
Και το όνομα αυτού… Denali

Όρος Kilimanjaro (5.895 μ.), Αφρική

Το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα. Βρίσκεται στην Βορειοδυτική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό.

Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές από τις οποίες η κορυφή Κίμπο (5.895 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής, που συνδέεται με αυχένα με τη δεύτερη τη Μαβένσι (5.355 μ.).

Διαβάστε ακόμα:
10 λόγοι για ν΄ ανέβεις στο Κιλιμάντζαρο

Όρος Elbrous (5.642 μ.), Ευρώπη

Το Ελμπρούς είναι το υψηλότερο όρος του Καυκάσου και το ψηλότερο σημείο της Ευρώπης. Το Ελμπρούς έχει δύο κορυφές και οι δύο ανενεργά ηφαίστεια.

Η δυτική κορυφή του βρίσκεται στα 5.642 μέτρα, ενώ η ανατολική κορυφή είναι λίγο χαμηλότερη στα 5.621 μέτρα.

Διαβάστε ακόμα:
Όρος Elbrus: Ένα από τα “7 θαύματα της Ρωσίας”

Όρος Vinson (4.892 μ.), Ανταρκτική

Το Όρος Βίνσεν είναι το υψηλότερο βουνό της Ανταρκτικής, στην οροσειρά Sentinel των ορέων Ellsworth.

Ο ορεινός όγκος βρίσκεται σε απόσταση 1.200 χλμ. από τον νότιο πόλο με μήκος 21 χλμ. και πλάτος 13 χλμ.

Όρος Puncak Jaya ή Carstensz Pyramid (4.884 μ.), Ωκεανία

Το Πούντσακ Τζάγια ή Πυραμίδα Κάρστενς είναι η υψηλότερη κορυφή του όρους Carstensz στην οροσειρά Sudirman των κεντροδυτικών υψιπέδων της Επαρχίας Παπούα, στην Ινδονησία.

Διαβάστε ακόμα:
Puncak Jaya ή Carstensz Pyramid, η ψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας

Όρος Kosciuszko (2.228 μ.), Αυστραλία

Το Όρος Κοσιούσκο βρισκεται στην οροσειρά των Χιονισμένων Όρεων (Snowy Mountains) της Νέας Νότιας Ουαλίας, εντός του εθνικού πάρκου του Κοσιούσκο και είναι το υψηλότερο βουνό της Αυστραλίας με υψόμετρο 2.228 μέτρα.

Η ανάβαση στις Επτά Κορυφές

Η ανάβαση στο Everest θεωρείται ως η πιο δύσκολη και επικίνδυνη από τις Επτά Κορυφές, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το Όρος Kosciuszko της Αυστραλίας, μιας και μπορεί να «κατακτηθεί» με απλή πεζοπορία.

Η μεγάλη, στρογγυλή, ηφαιστειογενής κορυφή του Kilimanjaro είναι κι αυτή σχετικά εύκολα προσεγγίσιμη, αν και το υψόμετρο συνήθως νικά πολλούς από τους επίδοξους μνηστήρες της. Είναι, συνήθως, η πρώτη από τις Επτά Κορυφές που σβήνουν από τη λίστα οι ορειβάτες.

Τόσο το Aconcagua όσο και το Elbrous, είναι βουνά που οι κλασικές διαδρομές προς την κορυφή τους, είναι «εύκολα» προσβάσιμες με βασικές γνώσεις χρήσης χειμερινού εξοπλισμού και με την προϋπόθεση των καλών καιρικών συνθηκών και του σωστού εγκλιματισμού.

Το Puncak Jaya είναι η πιο δύσκολη τεχνικά από τις Επτά Κορυφές, καθώς απαιτεί μεγάλες δεξιότητες στην αναρρίχηση βράχου.

Το Denali και το Vinson, για τους δικούς του λόγους το καθένα, αποτελούν σοβαρές ορειβατικές προκλήσεις.

Το Denali είναι ένας τεράστιος ορεινός όγκος καλυμμένος με παγετώνες και είναι εκτεθειμένος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ το Όρος Vinson στην Ανταρκτική είναι απομακρυσμένο, δυσπρόσιτο και η οργάνωση μιας ορειβατικής αποστολής εκεί είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Ορόσημα

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, μόλις 348 άνθρωποι έχουν ανέβει στις Επτά Κορυφές.

Όπως προείπαμε, στις 30 Απριλίου του 1985, ο Αμερικανός ορειβάτης Richard Bass (1929–2015), έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε με επιτυχία την ορειβατική πρόκληση της ανάβασης και στις Επτά Κορυφές, ενώ το 1986 ο Καναδός ορειβάτης Patrick Morrow έγινε ο πρώτο άνθρωπος που ανέβηκε στις Επτά Κορυφές της λίστας Messner.

Το 1978, ο Ιταλός ορειβάτης Reinhold Messner ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είχε ανέβει στις έξι από τις Επτά Κορυφές (1971-Puncak Jaya, 1974-Aconcagua, 1976-Denali, 1978-Kilimanjaro, 1978-Everest).

To 1983 ανέβηκε στο Elbrus, δηλώνοντας ότι αυτή ήταν η πραγματική ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, μια απόψη που ενστερνίστηκαν και πολλά άλλα μέλη της παγκόσμιας ορειβατικής κοινότητας. Τέλος, το 1986 ανέβηκε και στο όρος Vinson της Ανταρκτικής.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν μόλις ο πέμπτος άνθρωπος που είχε ανέβει και στις Επτά Κορυφές.

Ο Messner είναι, επίσης, ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στις 14 «οκτάρες» κορυφές της Γης, δηλαδή στις 14 ανεξάρτητες κορυφές που το ύψος τους ξεπερνάει τα 8.000 μέτρα.

Η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στις Επτά Κορυφές ήταν η Γιαπωνέζα Junko Tabei (22 Σεπτεμβρίου 1939–20 Οκτωβρίου 2016), η οποία κατέχει και τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που ανέβηκε στο Everest.

Το 1990, οι Νεοζηλανδοί Rob Hall (14 Ιανουαρίου 1961–Everest, 11 Μαΐου 1996) και Gary Ball (-Dhaulagiri, Οκτώβριος 1993) ανέβηκαν στις Επτά Κορυφές μέσα σε μόλις 7 μήνες, χρησιμοποιώντας τη λίστα Bass.

Ο Αμερικανός Jordan Romero είναι ο νεότερος άνδρας που έχει ολοκληρώσει την ανάβαση στις Επτά Κορυφές, καθώς ανέβηκε στο όρος Vinson στην ηλικία των 15 ετών, 5 μηνών και 12 ημερών, ενώ η νεαρότερη γυναίκα είναι η Αμερικανίδα Samantha Larson από το 2007, όταν ήταν 18 ετών και 220 ημερών.

Στις 21 Νοεμβρίου του 2013, ο Καναδός Werner Berger, στην ηλίκία των 76 ετών και 129 ημερών, κατέκτησε τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου που ολοκληρώνει επιτυχώς την αποστολή των Επτά Κορυφών.

Ο μοναδικός Έλληνας που έχει ανέβει στις Επτά Κορυφές είναι ο Βολιώτης ορειβάτης Νίκος Μαγγίτσης. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο με τίτλο «Νίκος Μαγγίτσης: Πώς ανέβηκα στις 7 κορυφές του κόσμου».

Οι Επτά Κορυφές είναι ένας δύσκολος αλλά επιτεύξιμος στόχος και ο διακαής πόθος πολλών ορειβατών.

Η ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές των επτά ηπείρων της Γης είναι κάτι περισσότερο από μια ορειβατική πρόκληση. Οι Επτά Κορυφές είναι μια περιπέτεια ζωής!

Πηγές
wikipedia.org
about.com
all-that-is-interesting.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…