Οι δίδυμοι πύργοι του όρους Asgard

Το όρος Asgard βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Auyuittuq, στο νησί Baffin στον Καναδά. Είναι ένα ασυνήθιστο βουνό και ξεχωρίζει για τις δίδυμες κορυφές του, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους. Πρόκειται για δύο κυλινδρικούς, πανύψηλους βράχους με επίπεδη κορυφή.

Το βουνό πήρε το όνομά του από την Σκανδιναβική μυθολογία, σύμφωνα με την οποία Asgard ήταν το βασίλειο των θεών. Οι Ινουίτ-Εσκιμώοι της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά-το αποκαλούν Sivanitirutinguak.

Οι κάθετες επιφάνειες, το σχήμα και το ύψος των δύο βράχων-1.600 μέτρα πάνω από το έδαφος-κάνουν το όρος Asgard εντυπωσιακό. Το μάτι καθηλώνεται από την άγρια επιβλητική ομορφιά του.

Ο ελαφρώς υψηλότερος βόρειος πύργος του Asgard, το North Peak, σκαρφαλώθηκε για πρώτη φορά το 1953 από τους J. Weber, J. Marmet και H. Röthlisberger, Ελβετοί επιστήμονες στο Arctic Institute Baffin Island Expedition.

Η διαδρομή τους διασχίζει την ανατολική πλευρά της βόρειας κορυφής, για να φτάσει στο διάσελο ανάμεσα στις δύο κορυφές και στη συνέχεια στην κορυφή του North Peak. Ακόμη και σήμερα αποτελεί την πιο δημοφιλή διαδρομή για την κορυφή και ταυτόχρονα η πιο συνηθισμένη διαδρομή καταρρίχησης για τους ορειβάτες που κάνουν πιο δύσκολες αναρριχήσεις από άλλες διαδρομές.

Το South Peak σκαρφαλώθηκε για πρώτη φορά το 1971 από τους G. Lee, R. Wood, P. Clanky, J. Pavur, Y. Kamisawa και P. Koch. Από τότε, έχουν ανοιχθεί τουλάχιστον 13 αναρριχητικές διαδρομές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μεγάλης τεχνικής δυσκολίας, με αναπτύγματα που κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα.

Θέση στο χάρτη

Πηγές
aksioperierga.blogspot.com
wikiwand.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...