Broad Peak (Video)

Ο Maciej Berbeka ήθελε να σκαρφαλώσει στο K2, όχι στο Broad Peak, αλλά ο καιρός αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Πολωνική αποστολή του 1988.

Ο Alek Lwow και ο Berbeka δεν ήθελαν να επιστρέψουν σπίτι με άδεια χέρια. Έπεισαν τον αρχηγό της αποστολής Andrzej Zawada να τους αφήσει να δοκιμάσουν την τύχη τους στο γειτονικό Broad Peak, με μια αλπικού στυλ γρήγορη προώθηση.

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια στο Broad Peak θα σημαδέψει τη ζωή του Berbeka για πάντα, χαρίζοντάς του μια λαμπρή θέση στην ιστορία της χειμερινής ορειβασίας μεγάλου υψομέτρου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ταινία «Broad Peak» προβάλλεται παγκοσμίως από το Netflix. Αυτό σημαίνει ότι 212 εκατομμύρια συνδρομητές σε 190 χώρες μπορούν να μάθουν την ιστορία του σπουδαίου Berbeka.

Photo © Netflix

Αυτό που του συνέβη είναι κάτι οικείο στους ορειβάτες ακόμη και στις μέρες μας. Ανέβηκε και κατέβηκε το βουνό, πιστεύοντας ότι είχε φτάσει στην κορυφή. Όμως, όπως πολλοί άλλοι, είχε σταματήσει λίγο πριν, στο Rocky Summit.

Η παραπλάνηση αυτή ράγισε την καρδιά του. Αν και οι σωματικές πληγές των δύο σκληρών νυχτών σε μια χιονοσπηλιά επουλώθηκαν, το αίσθημα της αποτυχίας, της απογοήτευσης και της προδοσίας παρέμεινε για 25 χρόνια.

Ώσπου, το 2013, μια νέα ευκαιρία παρουσιάστηκε μπροστά του. Να τελειώσει αυτό που άθελά του είχε αφήσει στη μέση.

Οι Πολωνοί «Πολεμιστές του Πάγου»

Το «Broad Peak» είναι η ιστορία του Berbeka και της «κατάκτησης» των χειμερινών οκτάρων στα Ιμαλάια.

Πρόκειται για τους Πολωνούς Ice Warriors που κυριάρχησαν στη χειμερινή ορειβασία μεγάλου υψομέτρου τη δεκαετία του 1980.

Απεικονίζει επίσης μια εποχή που τα βουνά ήταν άγρια και δυσπρόσιτα και οι ορειβάτες έρχονταν αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες και την ωμή επίγνωση ενός πιθανού θανάτου.

Αλλά είναι επίσης μια στοχαστική ματιά στην απώλεια και την επιθυμία, μια ηθική συζήτηση για τη φιλία, την εξαπάτηση και τη μοίρα.

Photo © Netflix

Η παρακολούθηση της ταινίας απαιτεί επίσης μια συνειδητή προσπάθεια επιστροφής στη δεκαετία του 1980, που αν και δεν απέχει πάρα πολλά χρόνια, φαντάζει τόσο μακρινή.

Τότε, τα γεγονότα εξελίσσονταν πολύ πιο αργά, τα βουνά σκαρφαλώνονταν μοναχικά και μια παράλληλη, εσωτερική ανάβαση συνέβαινε μέσα στις ψυχές των ορειβατών.

Το φίλμ θυμίζει κάτι από παλιά φωτογραφία. Ο διάλογος είναι σύντομος και εύστοχος, χωρίς πολλές λέξεις.

Τα νοήματα εκφράζονται με βλέμματα και όχι με λέξεις ή χειρονομίες. Αρκετά ρεαλιστικές σκηνές, σε μια κατασκήνωση βάσης «χαμένη» μέσα στη χιονοθύελλα ή πάνω σε μια κορυφή, εκεί που εκπληρώνεται το πεπρωμένο.

Πιστή στο κλίμα της εποχής

Η ατμόσφαιρα είναι πιστή στην εποχή: οι σκηνές, ο εξοπλισμός, τα παλιά άνορακ, τα μάλλινα σκουφιά και τα γυαλιά του σκι.

Βλέπουμε άνδρες με σκαμμένα και αδύναμα πρόσωπα, βυθισμένα μάτια και παγωμένα γένια.

Απουσιάζουν οι κραυγαλέες αντιδράσεις και οι εγωπάθειες, δεν κυριαρχούν εγωισμοί, ούτε οι τεχνητά δραματικοί μονόλογοι.

Συνολικά, η αίσθηση της αυθεντικότητας είναι σχεδόν συγκλονιστική να την βλέπεις, ειδικά στην την εποχή των video με τους έντονους χρωματισμούς, των κοινότυπων ιστοριών του Instagram και των φιλτραρισμένων selfies κορυφής.

Το «Broad Peak» είναι το αφόρητο κρύο, η αργή ανάβαση σε ατελείωτες ράμπες χιονιού, η εκπληκτική ομορφιά του Karakoram και ενός ορειβάτης που προσπαθεί μάταια να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Photo © Netflix
Χωρίς τεχνικές green screen

Αυτή η αίσθηση της αυθεντικότητας είναι το αποτέλεσμα μιας σχολαστικότητας που δεν κατέφυγε σε συντομεύσεις, ούτε τεχνικές, ακόμα και στην αφήγηση.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Leszek Dawid, ξεκίνησε να δημιουργείται από το 2014. Βασίστηκε σε πολλές, πολλές ώρες συνεντεύξεων, χιλιάδων σελίδων τεκμηρίωσης και γυρισμάτων σε δεκάδες τοποθεσίες από τις Άλπεις μέχρι το ίδιο το Broad Peak.

Δεν υπάρχουν πράσινες οθόνες, μόνο πραγματικό υψόμετρο και ακραίες συνθήκες, με πραγματικούς ορειβάτες να συμμετέχουν στην παραγωγή.

Το χειμερινό σκοτάδι κυριαρχεί στα πλάνα που απεικονίζουν την ανάβαση στο Broad Peak τον χειμώνα του 1988 – Photo © Netflix

Στο Broad Peak, συγκεκριμένα, το κινηματογραφικό συνεργείο, βοηθούμενο από επαγγελματίες ορειβάτες, έφτασε στα 5.600 μέτρα υψόμετρο.

Από εκεί, χρησιμοποίησαν drones και ένα κανονικό ελικόπτερο εξοπλισμένο με κάμερα που έφερε γυροσκόπιο.

Είχαν σκοπό να διηγηθούν μια ιστορία για μια επική ανάβαση που ξεπέρασε, σε ωμότητα, κάθε ταινία φαντασίας.

«Θέλουμε να δείξουμε στον θεατή την ψυχική κατάσταση ενός ορειβάτη που, σε ακραίες συνθήκες, είναι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένος στην αναρρίχηση και χάνει την αίσθηση της σωματικής ταλαιπωρίας», εξήγησαν οι παραγωγοί.

«Θέλουμε ν’ αναδείξουμε την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου που είναι τόσο απορροφημένο στη μάχη με τον εαυτό του που τίποτα άλλο δεν έχει σημασία».

Η ταινία μπορεί να αφήσει λίγο απογοητευμένους όσους αναζητούν αναρρίχηση βγαλμένη από βιντεοπαιχνίδι, με ηρωικούς χαρακτήρες ντυμένους με λαμπερές πανοπλίες Gore-Tex, γρήγορη ορεινή δράση, πομπώδεις διαλόγους και θριαμβευτικά φινάλε.

Όμως, σε τελική ανάλυση, η πραγματική χειμερινή αναρρίχηση στα Ιμαλάια είναι μια αργή παρτίδα σκακιού ενάντια στον θάνατο.

Πηγή
explorersweb.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…