Η λίμνη Δασίου στη Ζήρεια

Η Λίμνη Δασίου

Η Λίμνη Δασίου είναι μια ορεινή εποχιακή λίμνη έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Κυλλήνης στο νομό Κορινθίας, σε υψόμετρο 1.480 μέτρων, και χαρακτηρίζεται ως πόλγη, δηλαδή ρηχή λίμνη.

Συγκρατεί νερό τους περισσότερους μήνες του χρόνου (8-9 μήνες), αλλά ξεραίνεται το καλοκαίρι.

Αποτελεί μια από τις λίγες φυσικές λίμνες της Πελοποννήσου και είναι μια από τις ελάχιστες της Ελλάδας σε αυτό το υψόμετρο.

Πρόκειται για μια καρστική λεκάνη, στο εσωτερικό της οποίας αποτέθηκαν κυρίως αργιλικής σύστασης ιζήματα μεγάλου πάχους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υδατοστεγανών συνθηκών και σταδιακά οδήγησαν στη δημιουργία της λίμνης, η οποία δέχεται νερά από τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις.

Το ρέμα Κεφαλάρι

Χίλια μέτρα περίπου βόρεια της Λίμνης Δασίου, στο δρόμο προς τη Μεσαία συνοικία Τρικάλων βρίσκεται το Μικρό Κεφαλάρι με πηγές και ρυάκια πνιγμένα στα φλισκούνια και στις άγριες ορχιδέες, από τις οποίες υδρομαστεύονται τα Τρίκαλα.

Η ονομασία της λίμνης οφείλεται στην ισχυρή και πλούσια οικογένεια Δασίου ή Δασαίων από τα Τρίκαλα Κορινθίας, η οποία καλλιεργούσε εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης & διατηρούσε κοπάδια αιγοπροβάτων.

Ήταν μια από τις σημαντικότερες αρχοντικές οικογένειες των Τρικάλων. Τοπική παράδοση αναφέρει ότι έλκει την καταγωγή της από τη Νορμανδία.

Η Λίμνη Δασίου από όπως φαίνεται από τον ορεινό όγκο της Κυλλήνης

Στην εγκυκλοπαίδεια «Πυρσός» αναφέρεται ότι είναι παλαιότατη οικογένεια της Κορινθίας, αλβανικής καταγωγής, η οποία συνδέεται με συγγένεια με την άλλη αρχοντική οικογένεια των Τρικάλων, αυτήν των Νοταραίων.

Μέλη της οικογένειας των Δασαίων διετέλεσαν προεστοί και δημογέροντες στα Άνω Τρίκαλα. Κατά τον Αγώνα του 1821 πολλά μέλη της μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία.

Η Λίμνη Δασίου προσφέρει μοναδικές εικόνες καθώς μεταμορφώνεται στις αλλαγές των εποχών.

Την εικόνα της απόλυτα παγωμένης επιφάνειάς της διαδέχονται το καθρέφτισμα των χειμωνιάτικων σύννεφων στα γαλάζια της νερά, όταν αρχίζει να λιώνει ο πάγος, η επανάληψη του πράσινου των ελάτων στα ακίνητα νερά της την άνοιξη και η αποκάλυψη του, χαραγμένου από την πύρα του ήλιου, αργιλώδους βυθού της το φθινόπωρο.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον της λίμνης είναι 8,5 βαθμοί κελσίου (συγκριτικά, τα Άνω Τρίκαλα έχουν 11,2 βαθμούς, και η κορυφή της μεγάλης Ζήρειας 3,5 βαθμούς).

Οι ανθεκτικές στο χειμωνιάτικο κρύο ανεμώνες (Anemone blanda) ανθίζουν στα ξέφωτα των δασών και γύρω από τη Λίμνη Δασίου.

Οι όμορφες μπέλες, Bellis perennis, γεμίζουν τα ορεινά λιβάδια γύρω από τη Λίμνη Δασίου και στο οροπέδιο, καθώς και τα ρυάκια, όπως στο Μικρό Κεφαλάρι, με τα λευκά πέταλα που πορφυρίζουν στο κάτω μέρος

Το Μάιο φυτρώνουν στη Λίμνη Δασίου μπουκέτα από την πορτοκαλοκόκκινη Tulipa orphanidea, αυτόχθονα φυτά της Ελλάδας.

Η τελευταία οφείλει το όνομά της σε ένα σημαντικό βοτανικό, τον καθηγητή Θεόδωρο Ορφανίδη.

Ανάμεσα στα βουνά που πραγματοποίησε τις πρώτες του αποστολές σημαντική θέση κατέχει η Ζήρεια (1850, 1851, 1852), όπου περιέγραψε πολλά νέα είδη όπως το Adonis cyllenea.

Η μέντα, μίνθα, (Mentha sp.) γεμίζει τις γυμνές πλαγιές πάνω από τη Λίμνη Δασίου. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των καρυκευμάτων στις λεγόμενες πινακίδες «Μπαχαρικών» της Οικίας των Σφιγγών στις Μυκηνες μαζί με το κάρδαμο, το σέλινο, τον κορίανδρο, το κύμινο, το μάραθο και το σουσάμι. Ήταν γνωστότατο αρωματικό φυτό σε όλη την αρχαιότητα (Θεόφρ. Φ.Ι., Διοσκουρίδης ΙΙΙ.36,37).

Ειδικά στο Μικρό Κεφαλάρι, που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Δασίου απαντώνται πολλά είδη από ορχιδέες.

Τα μικρά ξέφωτα στα βυθίσματα του εδάφους διαθέτουν περισσότερο φως και νερό από το υπόλοιπο δάσος και γι’ αυτό είναι ιδανικά για τις άγριες ορχιδέες.

Ο Coprinus commatus είναι το πρώτο μανιτάρι που φυτρώνει μετά τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, ειδικά στα μονοπάτια, στις άκρες των δρόμων πάνω από τα Τρίκαλα προς τη Λίμνη Δασίου και προς την Καρυά.

Το χώμα γύρω από τη λίμνη Δασίου συχνά είναι σκαμμένο από τα αγριογούρουνα που αναζητούν τροφή. Φτάνουν σε μήκος τα 1,80 μ. και τρέφονται με ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών.

Τα ίχνη των οπλών τους στη λάσπη είναι ορατά το χειμώνα. Ακόμα και δαγκωμένες αποικίες μανιταριών, της αγαπημένης τους τροφής, θα βρείτε στο δάσος.

Συνολικά στην περιοχή της Λίμνης Δασίου υπάρχουν 8 είδη αμφίβιων. Στις όχθες της Λίμνης Δασίου απαντάται ο πράσινος δεντροβάτραχος (Hyla arborea), που είναι ο μόνος βάτραχος στην Ελλάδα που σκαρφαλώνει στα κλαδιά των θάμνων, όπου παραμονεύει φτερωτά έντομα.

Στη Λίμνη Δασίου ζουν κι αναπαράγονται είδη προστατευόμενων ερπετών, όπως η στικτή και η γραμμωτή νεροχελώνα.

Θέση στο χάρτη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...