Μια υπέροχη διάσχιση στο Γερόντιο Όρος
Νιώθω ευγνώμων κάθε φορά που ανεβαίνω στα βουνά. Είναι μεγάλο προνόμιο στις μέρες μας να μπορείς ν΄ απολαμβάνεις τα οφέλη της επαφής με τη φύση.
Κάθε φορά που μου δίνεται μια τέτοια ευκαιρία δεν την αφήνω να πάει χαμένη.
Όπως εκείνη την εξόρμηση σ’ ένα βουνό άγνωστο, αλλά τι σημασία έχει. Κάθε βουνό έχει να δώσει μια φυσική παρουσία αυθύπαρκτη που στηρίζεται στις ομορφιές του.
Πολλές προσιτές και γνώριμες, οι περισσότερες όμως άγνωστες, που μόνο όταν περπατήσεις στις δασωμένες πλαγιές και τις γυμνές κορυφογραμμές του θα γνωρίσεις.
Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε τις ιδιαίτερες ομορφιές ενός βουνού που οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του.
Το Γερόντιο Όρος είναι ένα βουνό, μια κορυφή, που αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κυλλήνης ή Ζήρειας στην ορεινή Κορινθία. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας, με υψόμετρο 1.754 μέτρα.
Πρόκειται για έναν μικρό ορεινό όγκο πάνω από τα χωριά Μοσιά και Μεσινό, που ξεκινάει από το διάσελο της Καστανιάς, το πέρασμα από το οροπέδιο της Στυμφαλίας στον οροπέδιο της Φενεού και σβήνει στο υπέροχο οροπέδιο της Σκαφιδιάς, το φυσικό του σύνορο από τον κύριο όγκο της Ζήρειας.
Η διαδρομή που θα περπατήσουμε ξεκινάει από την Καστανιά και αφού διασχίσει την κορυφογραμμή του βουνού και στη συνέχεια το οροπέδιο της Σκαφιδιάς, καταλήγει στην Γκούρα, το κεφαλοχώρι της ορεινής Κορινθίας.
Οι πλαγιές του Γεροντίου δεν εντυπωσιάζουν με την χλωρίδα τους, αφού διαθέτουν χαμηλή βλάστηση και περιορισμένης έκτασης και πυκνότητας ελατόδασος.
Όμως, η ανάβαση στην κορυφή του δεν είναι ένας υγιεινός περίπατος μιας και γίνεται από την απότομη νότια πλευρά, ενώ η θέα που προσφέρει από την κορυφογραμμή του είναι απλά εκπληκτική.
Επίσης, η διάσχιση του οροπεδίου της Σκαφιδιάς, που απλώνεται στους πρόποδες των ψηλών βουνοκορφών που το περιβάλλουν, είναι μια ξεχωριστή πεζοπορική εμπειρία που μένει αξέχαστη σ’ όσους την ζήσουν.
Ειδκά, μάλιστα, αν σταθούν τυχεροί και συναντήσουν τα περήφανα άγρια άλογα της Ζήρειας που συχνάζουν στην περιοχή.
Η πορεία μας ξεκινάει πάνω από την Καστανιά και συγκεκριμένα από το Ξενία, το οποίο είναι εκτός λειτουργίας.
Από τον περιβάλλοντα χώρο του Ξενία φεύγει δασικός δρόμος με κατεύθυνση ΒΔ, τον οποίο και ακολουθούμε για 1 χιλιόμετρο περίπου.
Στο σημείο αυτό, φεύγει έτερος δασικός δρόμος στα δεξιά μας με κατεύθυνση Β, τον οποίο και ακολουθούμε.
Μετά από 1,5 χιλιόμετρο περίπου φτάνουμε στη βάση της απότομης νότιας πλαγιάς του Γερόντιου, η οποία ορθώνεται επιβλητική μπροστά μας.
Αφήνουμε πια τον δασικό δρόμο και ανηφορίζουμε στην ράχη της επικλινούς, πετρώδους πλαγιάς.
Δεν υπάρχει εμφανές μονοπάτι, ούτε σήμανση, όμως η πορεία μας είναι εμφανής (αρκεί να μην υπάρχει ομίχλη), ενώ η αραιή και χαμηλή βλάστηση δεν θα δυσκολέψει την πορεία μας.
Όσο παίρνουμε ύψος, τόσο αποκαλύπτεται στ’ αριστερά μας η μεγαλειώδης θέα που προσφέρει το Γερόντιο Όρος στην γύρω περιοχή.
Από την κορυφή του Προφήτη Ηλία έχουμε το θείο προνόμιο να θαυμάσουμε από ψηλά τόσο το οροπέδιο της Στυμφαλίας, όσο και το οροπέδιο του Φενεού.
Όσο για τους γύρω ορεινούς όγκους, τα λόγια περιττεύουν. Οι φωτογραφίες νομίζω τα λένε όλα.
Στη συνέχεια, θα κατηφορίσουμε μέσω μια ρεματιάς προς το οροπέδιο της Σκαφιδιάς. Εκεί η φύση φρόντισε να στήσει ένα υπέροχο σκηνικό ανάμεσα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους που το περιβάλλουν.
Η πορεία στο οροπέδιο ήταν απλά μαγευτική, σαν ένα ταξίδι στο χωροχρόνο που δε θες να τελειώσει ποτέ.
Στα συν της ημέρας ήταν τα παιχνίδια με τον φωτογραφικό φακό, στην προσπάθειά μου ν’ απαθανατίσω τους αντικατοπτρισμούς των βουνών στις μικρές λούτσες που δημιουργήθηκαν από τις βροχο-χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.
Ένα γρήγορο πέρασμα από το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, που είναι χτισμένο στο διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Βουνάκι και Κακή Πλευρά, έτσι για να πάρουμε μια ακόμη γεύση από το οροπέδιο της Φενεού, ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό που δεν χορταίνεις να θαυμάζεις.
Κατόπιν, θα πορευτούμε προς τα τελειώματα του οροπεδίου της Σκαφιδιάς και θα πιάσουμε το μονοπάτι που ξεκινάει από την Γκούρα και ανηφορίζει στο ρέμα της Φαρμακίλας, ανάμεσα στις κορυφές Σημείο και Προφήτη Ηλία της Κυλλήνης.
Αφού περάσουμε από το χαρακτηριστικό πέρασμα της κορυφής Κακή Πλευρά στα 1.360 μέτρα υψόμετρο, κατηφορίζουμε στο καλοσημαδεμένο μονοπάτι που διασχίζει το όμορφο ελατοδάσος πάνω από την Γκούρα, μέχρι να βγούμε στον δασικό δρόμο, ο οποίος μετά από 1 χιλιόμετρο θα μας οδηγήσει στα πρώτα σπίτια του οικισμού.