Ανάβαση στο Γυφτόκαστρο του όρους Χαϊντού

Τελευταίος σταθμός του οδοιπορικού στα βουνά της Κεντρικής Ροδόπης έμελλε να είναι η ανάβαση στο Γυφτόκαστρο (1.828 μ.), τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ροδόπης μετά την Δελημπόσκα του Παρθένου Δάσους Φρακτού.

Το Γυφτόκαστρο είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους Χαϊντού ή Ερύμανθου, το οποίο γεωγραφικά εκτείνεται μεταξύ των νομών Δράμας και Ξάνθης, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κούλας στην Κεντρική Ροδόπη.

Το δάσος της Χαϊντούς

Το δάσος της Χαϊντούς αποτελείται από υπεραιωνόβιες οξυές, ύψους άνω των 30 μ., καθώς και από πεύκα, έλατα, ερυθρελάτες κ.α.

Στο βουνό φύεται και ο ενδημικός κίτρινος κρίνος της Ροδόπης (Lilium Rhodopeum). Στην πανίδα της Χαϊντούς συγκαταλέγονται αρκούδες και ζαρκάδια, λύκοι, αγριόχοιροι, καθώς και σπάνια πτηνά όπως η μαύρη τσικλητάρα και ο αγριόκουρκος.

Πορεία στο δάσος της Χαϊντούς

Το 1980, τμήμα του δάσους της Χαϊντούς (το δάσος της Τσίχλας), χαρακτηρίστηκε “Μνημείο της Φύσης” και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Στις πλαγιές του βουνού ρέουν πολλά ρυάκια και μικροί ποταμοί, στα νερά των οποίων απαντώνται πέστροφες. Από τις ανατολικές πλαγιές της Χαϊντούς πηγάζει ο ποταμός Κόσυνθος.

Το Δασικό Χωριό Ερύμανθου

Η ανάβαση στο Γυφτόκαστρο ξεκινάει από το Δασικό Χωριό Ερύμανθου που βρίσκεται 8 χλμ. μετά το Λειβαδίτη.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1350μ. Αποτελείται από 12 ξύλινους κεραμοσκεπείς αυτοεξυπηρετούμενους οικίσκους των 2 δωματίων, με δυνατότητα φιλοξενίας 4-5 ατόμων ο καθένας, καθώς και έναν μικρότερο των 2 ατόμων.

Κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις από το Δασαρχείο Ξάνθης, κατά τα έτη 1991-1992 και 2000-2001, σε έκταση που παραχωρήθηκε από τη Νομαρχία Ξάνθης, αποσκοπώντας να φέρει πιο κοντά τον σύγχρονο άνθρωπο στο δασικό περιβάλλον αλλά και να δημιουργήσει ένα χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τον Ιούλιο του 2002 άρχισε η λειτουργία του Δασικού Χωριού Ερύμανθου, με φορέα διαχείρισης τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης “ΝΕΣΤΟΣ-ΡΟΔΟΠΗ” του Δήμου Σταυρούπολης, η οποία συμπληρώνοντας παράλληλα τις υποδομές του, θεώρησε ότι ο συγκεκριμένος χώρος ως πόλος έλξης μπορεί να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Απέναντι από την είσοδο του Δασικού Χωριού ξεκινάει χωματόδρομος που τον ακολουθούμε. Σε 10′ συναντάμε διασταύρωση με βρύση και κιόσκι και στρίβουμε αριστερά.

Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο για άλλα 2 χλμ. ως τη διασταύρωση με κτίσμα του Δασαρχείου και κιόσκι (μέχρι εδώ μπορούμε να έρθουμε και με αυτοκίνητο αν δεν έχει χιόνια).

Το μονοπάτι, το οποίο ανοίχθηκε τα τελευταία χρόνια από το Δασαρχείο, ξεκινάει πίσω από το κιόσκι.

Αναλυτική περιγραφή της διαδρομής μπορείτε να δείτε στο hellaspath.gr.

Νάιλον καλύβα στη ράχη και στο βάθος το Γυφτόκαστρο

Σε γενικές γραμές το μονοπάτι είναι εύκολο, με απαλές κλίσεις, ενώ στο τελευταίο κομμάτι του κινείται πάνω στη συνοριογραμμή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Από τη στρογγυλεμένη κορυφή του Γυφτόκαστρου μπορούμε να απολαύσουμε το ορεινό μεγαλείο της περιοχής.

Τμήμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων

 

Θέα προς Ξάνθη

 

Πλησιάζοντας στην κορυφή με την χαρακτηριστική καλύβα

Η κορυφή Γυφτόκαστρο (1.828 μ.)

Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε επαρκή ποσότητα νερού γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά πηγή νερού κατά μήκος της πορείας.

Το δάσος της Χαϊντούς

 

Θέα προς τα Βουλγαρικά βουνά

Στο δρόμο της επιστροφής

Το αδιατάρακτο δάσος της Χαϊντούς, με όλο το ανάπτυγμα που διαθέτει, και σε παράλληλη και ευθεία συμπλοκή με το Παρθένο Δάσος του Φρακτού και το Δάσος της Ελατιάς είναι μια από τις μαγικότερες και κορυφαίες ώρες της ευρωπαϊκής φυσικής λαγνείας, που ευτυχώς διατηρείται αλώβητο.

Τα διατηρητέα μνημεία της φύσης στην Κεντρική Ροδόπη μου διδάξανε το αληθινό νόημα της ζωής που είναι κρυμμένο βαθιά μέσα στο σφυγμό της δασικής πνοής και στο φλοιό της παρθένας γης και του γάργαρου νερού.

Πώς ύστερα από μια τέτοια ψυχική διάσχιση να γυρίσεις στον μοιραίο κόσμο των περίπλοκων και ασταθών ανθρωπίνων σχέσεων που διαμορφώνονται κάτω από τις ανάλγητες επιταγές και τα ηθικά διαγράμματα της “κοσμικής” ζωής;

Χάρτης της διαδρομής

Πηγές
periigites.gr
stavroupolis.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...