Οι πάγοι στα Ιμαλάια λιώνουν και απειλούν 1,3 δις ανθρώπους

Η βόρεια πλευρά του Everest

Νέες επιστημονικές μελέτες για το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή αυτή και την πιθανή απειλή για περίπου 1,3 δις ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές που δημοσιοποιούνται από το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης των Βουνών (ICIMOD), με έδρα το Κατμαντού, οι παγετώνες έχουν υποχωρήσει κατά 21% στο Νεπάλ και κατά 22% στο Μπουτάν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Οι ανακαλύψεις αυτές αποτελούν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για το λιώσιμο των παγετώνων. Στη διάρκεια των τριών ετών του ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδότησε η Σουηδία και εφάρμοσε το ICIMOD, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι δέκα παγετώνες που αποτελούσαν αντικείμενα των μελετών του έλιωναν με ταχύτητα που αυξήθηκε από το 2002 ως το 2005.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας από τις μελέτες, ο όγκος του χιονιού που κάλυπτε την περιοχή μειώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

“Τα αποτελέσματα αυτά μας δίνουν νέες πληροφορίες και δυνατότητες σύγκρισης σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ώστε να κατανοήσουμε την κλιματική αλλαγή σε ένα από τα πλέον ευάλωτα οικοσυστήματα του πλανήτη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για την Εξέλιξη του Κλίματος GIEC, Ινδός Ραζέντρα Πασαούρι.

Οι 54.000 παγετώνες των Ιμαλαΐων τροφοδοτούν με νερό τους οκτώ μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, οι πέντε από τους οποίους -Ινδός, Γάγγης, Βραχμαπούτρα, Γιανγκτσέ και Κίτρινος Ποταμός- είναι πιθανό τις επόμενες δεκαετίες να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις νερού με σοβαρές επιπτώσεις για 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους.

Πηγή
clikare.blogspot.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν…