K2 Winter Expedition 2015: “Μια φυσιολογική ανάβαση”

Η ανά τον πλανήτη ορειβατική κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τους κορυφαίους ορειβάτες του κόσμου, που ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον άγριο γίγαντα – το K2 (8.611 μ.), σε μια αποστολή που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο θανατηφόρα που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ο Ρωσοκαζάκος Denis Urubko, ο Ισπανός Alex Txikon, ο Πολωνός Adam Bielecki και οι Ρώσοι Artiom Braun και Dmitry Siniew είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την προσπάθεια για την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο K2, το πιο θανατηφόρο, και μία από τις μόλις δυο απόρθητες το χειμώνα κορυφές άνω των 8.000 μέτρων.

Η ομάδα αναμένεται να αναχωρήσει για την περιοχή του Karakorum στις 16 Δεκεμβρίου. Έχουν αποφασίσει να προσεγγίσουν την γρανιτένια κορυφή των 8.611 μ. από την Κινεζική πλευρά του K2, μέσω της ΒΑ κόψης, η οποία θεωρείται ως μια από τις πιο δύσκολες διαδρομές, χωρίς τη χρήση οξυγόνου, φαρμάκων και βαστάζων.

Είναι η πιο ιστορική ορειβατική στιγμή της γενιάς μας;

Ο αρχηγός της αποστολής, ο Denis Urubko, εξηγεί σε συνέντευξή του στο medium.com γιατί πρόκειται για μια “φυσιολογική ανάβαση”.

Είναι η πιο δύσκολη αποστολή στην οποία έχεις συμμετάσχει μέχρι σήμερα;
Αυτό θα το ξέρουμε μετά το τέλος της. Αλλά νομίζω ότι είναι το ίδιο με την αποστολή του 2003, όταν προσπάθησα μια παρόμοια ανάβαση στο K2. Θυμάμαι, επίσης, και άλλες δύσκολες αναβάσεις… οι νέες διαδρομές στο Broad Peak το 2005 και στο Cho Oyu το 2009.

Μια χειμερινή ανάβαση στο K2, από μια νέα διαδρομή από τη Βόρεια Πλευρά, χωρίς τη χρήση οξυγόνου… είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει να παρουσιάσει η ορειβασία μεγάλου υψομέτρου στις μέρες μας;
Κάθε ορειβάτης ψάχνει να βρει την πιο σκληρή “πρόκληση” για το προσωπικό του στυλ αναρρίχησης στα βουνά.

Εντάξει, λοιπόν, στην δική σου περίπτωση, τι θα μπορούσε να είναι δυσκολότερο από αυτό;
Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε την υγεία και την υπομονή μας κάτω από ακραίες συνθήκες. Θα είναι, επίσης, δύσκολο να διατηρήσεις τις καλές και φιλικές σχέσεις με τους συντρόφους σου εκεί πάνω.

Είναι μία αποστολή αρκετή ώστε να γνωρίσεις καλά τους ανθρώπους, να τους εμπιστευτείς και να μοιραστείς μαζί τους τον κίνδυνο;
Την περασμένη άνοιξη ήμουν μαζί με τον Adam Bielecki από την Πολωνία και τον Alex Txikon από την Ισπανία στο Kanchenjunga. Αναρριχηθήκαμε παρέα. Ήταν μια ονειρική αποστολή. Καταλάβαμε ότι μπορούμε να αναρριχηθούμε παρέα και πάλι. Και να ‘μαστε. Έτοιμοι για το K2.

Γιατί μια χειμερινή ανάβαση στο K2;
Δεν πάμε εκεί για να ανακαλύψουμε ή να κατακτήσουμε τίποτα. Το σημαντικότερο πράγμα που αναζητάμε σ’ αυτήν την αποστολή είναι να μάθουμε τις ικανότητές μας, να καταλάβουμε τους εαυτούς μας και να δαμάσουμε τις αδυναμίες μας. Αυτή θα είναι η δική μας ανακάλυψη.

Ανέφερα προηγουμένως ότι, κατά τη γνώμη μου, αυτή η αποστολή μπορεί να είναι η πιο ιστορική ορειβατική στιγμή της γενιάς μας. Δεν φαίνεται να συμφωνείς. Γιατί;
Δεν είμαι εναντίον αυτής της άποψης. Ούτε θέλω να το παίξω μετριόφρων. Απλώς, στο τέλος αυτής της αποστολής θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Για παράδειγμα, η χειμερινή ανάβαση στο Gasherbrum II ήταν μόνο μια προσωπική περιπέτεια… αλλά δυο χρόνια αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι η ανάβαση αυτή ήταν μέρος της Ιστορίας. Κάθε φορά αντιμετωπίζω τις αναβάσεις μου ως “φυσιολογικές”… κατά τη διάρκεια της ανάβασης. Αλλά μετά το τέλος κάθε αποστολής αναπολώντας τις καταστάσεις που έζησα, αισθάνομαι έκπληκτος. Αναρωτιέμαι πώς κατάφερα κι επιβίωσα.

Θα είσαι ο αρχηγός της αποστολής;
Ήταν δική μου επιθυμία και ιδέα η χειμερινή ανάβαση στο K2. Μοιράστηκα τις σκέψεις μου με τον Alex και τον Adam, αισθάνθηκαν τη δόνηση και συμφώνησαν… Πράγματι, είμαι ο αρχηγός της αποστολής.

Θα χρησιμοποιήσετε Sherpa στην αποστολή σας;
Η ανάβαση αυτή θα είναι καθαρά αθλητική. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από την Κατασκήνωση Βάσης θα είμαστε μόνοι μας. Χωρίς οξυγόνο, χωρίς φάρμακα και χωρίς βαστάζους.

Αν σταθεί αδύνατο να ανοίξεις μια καινούργια διαδρομή, θα ανέβεις από την κλασική;
Σε χειμερινές συνθήκες η “κλασική” διαδρομή είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι αυτή που έχουμε υπ’ όψιν μας.

Από πού ξεκινάει για σένα το αδύνατο στα μεγάλα υψόμετρα;
Εννοείς τις δικές μου ικανότητες; Νομίζω ότι μπορώ να φτάσω στα 9.500 μ. χωρίς οξυγόνο, αλλά από την εύκολη (κλασική) διαδρομή. Το κρίσιμο όριο όταν ήμουν νεότερος ήταν πάνω από τα 8.600 μ. Σήμερα είναι ψηλότερα νομίζω. Αυτό οφείλεται στην εμπειρία που έχω αποκτήσει. Αλλά, για μένα, η ερώτηση δεν πρέπει να αφορά την φυσική ικανότητα. Πρέπει να αφορά την ψυχική ικανότητα και την ανθρωπιά: οι αδυναμίες μας μάς ωθούν να ξεχάσουμε τον καθημερινό τρόπο σκέψης μας. Εκεί πάνω, γινόμαστε ζώα, ακολουθούμε μόνο τα ένστικτά μας.

Πόσο εξοπλισμό και πόση προσπάθεια θα επενδύσεις σ’ αυτήν την αποστολή;
Τον ελάχιστο εξοπλισμό και τη μέγιστη προσπάθεια. Ένα μέρος του εξοπλισμού βάρους 600 κιλών έχει ήδη μεταφερθεί στην Κατασκήνωση Βάσης.

Λίγα λόγια για το K2

Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το Everest. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Κίνας.

Με ύψος κορυφής 8.611 μ. το Κ2 είναι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ και η υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν.

Η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στο K2 έγινε από μια ιταλική αποστολή στις 31 Ιουλίου 1954 μέσω της Abruzzi Spur. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Ardito Desio, ενώ οι δύο ορειβάτες που ανέβηκαν στην κορυφή ήταν ο Lino Lacedelli και ο Achille Compagnoni.

Ο πρώτος ορειβάτης που ανέβηκε στην κορυφή του Κ2 δύο φορές (1983 και 1986) ήταν ο Τσέχος ορειβάτης Josef Rakoncaj.

Η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε την κορυφή του Κ2 είναι η Πολωνή Wanda Rutkiewicz στις 23 Ιουνίου 1986.

Το 2004 ο Ισπανός Carlos Soria έγινε ο γηραιότερος ορειβάτης που κατέκτησε την κορυφή του Κ2 σε ηλικία 65 ετών.

Όλες σχεδόν οι κόψεις του βουνού έχουν πλέον κατακτηθεί. Αν και η κορυφή του Everest βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, το Κ2 είναι πολύ πιο δύσκολο και επικίνδυνο βουνό εξαιτίας του απρόβλεπτου καιρού του και του συγκριτικά μεγαλύτερου ύψους του από τη βάση προς την κορυφή.

Είναι γνωστό ως “Άγριο Βουνό” εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, το δεύτερο ανάμεσα στις κορυφές άνω των 8.000 μ.

Ένας στους τέσσερεις από όσους προσπάθησαν το βουνό πέθαναν πάνω στην προσπάθεια.

Η πιο δύσκολη προσέγγιση του βουνού είναι από την Κινεζική πλευρά και η συνήθης κανονική διαδρομή γίνεται από την πλευρά του Πακιστάν.

Αντίθετα από το Annapurna, που έχει μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, το Κ2 δεν έχει ακόμα τύχει χειμερινής ανάβασης. Μέχρι σήμερα!

Πηγές
medium.com
wikipedia.org

Update 31/12/2014: Ακυρώθηκε το “K2 Winter Expedition 2015”

Δυστυχώς είναι οριστικό. Ακυρώθηκε η χειμερινή αποστολή στο Κ2 από τον Denis Urubko και τους συνορειβάτες του Adam Bielecki και Alex Txikon, καθώς οι κινεζικές αρχές ανακάλεσαν τις αρχικές άδειες που τους είχαν δώσει.

Την είδηση επιβεβαίωση ο ίδιος ο Denis από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ανήμερα των Χριστουγέννων έλαβα ένα email από την Κίνα που ανέφερε τα παρακάτω:

Αγαπητέ Denis,
Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σου ανακοινώσω ότι η κυβέρνηση της επαρχίας Χinjiang της Κίνας ανακάλεσε την άδεια που είχε εκδώσει με την δικαιολογία ότι εξαιτίας της τρομοκρατικής ενέργειας που έλαβε χώρα στην περιοχή, η κατάσταση δεν είναι ασφαλής για τους ξένους επισκέπτες, και προτείνουν να επανέλθετε στο μέλλον όταν οι συνθήκες εξομαλυνθούν.
Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι θα πηγαίναμε απευθείας στο βουνό, χωρίς να σταματήσουμε στις πόλεις, αλλά δεν το δέχθηκαν. Οπότε, επισήμως, σε ενημερώνω ότι πρέπει να ακυρώσουμε την αποστολή και ελπίζω να συνεργαστούμε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.
Σε παρακαλώ να ενημερώσεις και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, καθώς και την μεταφορική εταιρεία για να επιστρέψει άμεσα τον εξοπλισμό σας!!
Με τις καλύτερες ευχές μου,
Jin

Αυτό σημαίνει ότι το “K2 Winter Expedition 2015” τέλειωσε πριν καν ξεκινήσει. Τρέφω βαθύ σεβασμό προς όλους τους φίλους, γνωστούς και άγνωστους, και σε όλα εκείνα τα μέλη της ορειβατικής κοινότητας που με υποστήριξαν.

Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πάρα πολύ! Κάποιες στιγμές, η δύναμη της μοίρας είναι πιο ισχυρή από τη θέλησή μας. Δεν τα παρατάμε. Κοιτάμε μπροστά, ελπίζοντας σε νέες επιτυχίες.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!

Denis”

Ίσως σας ενδιαφέρουν…