Οι παγωμένες λίμνες του Καλλιδρόμου

Τα παγωμένα νερά της λίμνης “Νευρόπολη”

Το Καλλίδρομο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, με ιδιαίτερες αισθητικές αξίες, φυσικό κάλλος και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Βρίσκεται στα ανατολικά του Παρνασσού, αποτελεί συνέχεια της Οίτης και εκτείνεται κατά μήκος του Βόρειου Ευβοϊκού και του Μαλιακού κόλπου. Από τον Παρνασσό και την Οίτη χωρίζεται με τους ποταμούς Κηφισό και Ασωπό.

Η περιοχή του Καλλιδρόμου (παλαιότερη ονομασία «Σαρώματα») έχει πλούσια ιστορία.

Στην αρχαιότητα στους πρόποδές του και στις πλαγιές του ιδρύθηκαν πολυάριθμες πόλεις, όπως η Δρυμαία, το Τεθρώνιο καθώς και οι Θερμοπύλες.

Η περιοχή του Καλλιδρόμου ήταν χωρισμένη μεταξύ δύο ελληνικών φύλων.

Η δυτική του πλευρά ανήκε στους Φωκείς και η ανατολική του στους Λοκρούς.

Πεζοπορώντας στους χιονισμένους δασικούς δρόμους του Καλλιδρόμου

Η βλάστηση του βουνού είναι πραγματικά εντυπωσιακή, και αποτελείται από κουμαριές, πεύκα, βελανιδιές, πουρνάρια και έλατα (τα οποία μάλιστα εμφανίζονται από υψόμετρο μικρότερο των 600 μ.).

Η έκτασή του είναι μεγάλη αλλά είναι ένα χαμηλό βουνό. Η ψηλότερη κορυφή του, η Γκιόζα, έχει υψόμετρο 1.419 μέτρα.

Το Καλλίδρομο είναι ήπιο βουνό χωρίς κακοτράχιλες πλαγιές και σκοτεινά απέραντα δάση, γι’ αυτό είναι ιδανικό πεδίο δράσης για τους πεζοπόρους.

Σήμερα θα περπατήσουμε σε ένα κομμάτι του βουνού ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Πρόκειται για τη βόρεια κυρίως πλευρά των ψηλότερων κορυφών του Καλλιδρόμου, από το Ελευθεροχώρι μέχρι την Μενδενίτσα.

Ορεινό τοπίο με εκτεταμένα δάση ελάτης και μαύρης πεύκης χωρίς οικισμούς (πλην των δύο προαναφερόμενων).

Η έντονη παρουσία του νερού με πηγές, ρυάκια και χείμαρρους συμβάλλει στη δημιουργία μεγάλης ποικιλότητας ενδιαιτημάτων και ενός ιδιαίτερα όμορφου τοπίου.

Τα παγωμένα νερά της λίμνης “Παλιοσουβάλα”

Στις θέσεις «Νευρόπολη» και «Παλιοσουβάλα», δύο μεγάλα καρστικά βυθίσματα κρατούν νερό και σχηματίζουν εποχιακές λίμνες τη χειμερινή περίοδο, η μια που είναι και μεγαλύτερη στη θέση «Παλιοσουβάλα» (στα 1.000 μ.) και μια μικρότερη (στα 1.050 μ.) στη θέση «Τριανταφυλλιά Νευρόπολης», η οποία ανήκει στην Κοινότητα Παλαιοχωρίου και λέγεται από τους ντόπιους Λούτσα.

Το τοπίο στην περιοχή των δυο εποχικών λιμνών είναι σπάνιο για τον Ελλαδικό χώρο.

Πέρασαν κιόλας τέσσερις χειμώνες από την τελευταία φορά που βρέθηκα στο Καλλίδρομο, τότε που είχα την τύχη να απολαύσω ένα θέαμα μοναδικό, που σήμερα θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Τις παγωμένες λίμνες του Καλλιδρόμου. Πάμε να τις γνωρίσουμε.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το Ελευθεροχώρι, ένα μικρό γραφικό χωριό με 120 μόνιμος κατοίκους, χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων σε ένα μπαλκόνι στις βορειοδυτικές πλαγιές του Καλλιδρόμου.

Η τοποθεσία του χωριού προσφέρει πολύ καλή θέα προς την πεδιάδα του Σπερχειού στα βόρεια και προς το λεκανοπέδιο της Γραβιάς στα δυτικά.

Το Ελευθεροχώρι και στο βάθος η χιονισμένη Οίτη

Υπέροχη θέα προς βορρά. Διακρίνεται ο Μαλιακός κόλπος, η Στυλίδα και η χιονισμένες ακρώρειες της Όθρυς.

Από τις παρυφές του χωριού φεύγει δασικός δρόμος με κατεύθυνση Α-ΝΑ, όπου μετά από πορεία 5 χιλιομέτρων φτάνουμε σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία σε υψόμετρο 1.050 μέτρων που φιλοξενεί μια μικρή υπέροχη φυσική λίμνη ανάμεσα σ’ ένα πυκνό ελατόδασος.

Είναι η λίμνη «Νευρόπολη», μια φυσική λεκάνη των γύρω υψωμάτων της περιοχής που τον χειμώνα συγκεντρώνει το νερό από τις βροχές και το λιώσιμο του χιοινιού.

Θέα προς τον ορεινό όγκο της Γκιώνας

Στο βάθος η κορυφή Παλιόβορος (1.297 μ.) με το πυροφυλάκειο

Η λέξη «Νευρόπολη» προέρχεται από τις λέξεις Νεβρός= ελαφόπουλο και Πόλη.

Το όνομα πάρθηκε γιατί σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις η περιοχή ήταν γεμάτη με ελάφια.

Στα βόρεια της λίμνης υπάρχει και ορεινό καταφύγιο που το διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Λαμίας.

Άφιξη στη λίμνη “Νευρόπολη”

Η παγωμένη επιφάνεια της λίμνης και η λευκή μαγεία του χιονιού δένουν αρμονικά με το βαθύ πράσινο του πυκνού ελατόδασους που την περιβάλλει, συνθέτοντας ταυτόχρονα ένα μυθικό σκηνικό που έχει μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου.

Στη συνέχεια ακολουθώντας το πυκνό δίκτυο δασικών δρόμων (που υπάρχουν εν αφθονία στο βουνό) θα συναντήσουμε την έτερη (και μεγαλύτερη) εποχική λίμνη του Καλλιδρόμου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων περίπου στη θέση «Παλιοσουβάλα».

Πορεία προς Μενδενίτσα. Πάνω αριστερά η κορυφή Παλιόβορος (1.297 μ.).
Αριστερά προς Μενδενίτσα – Δεξιά προς Δρυμαία

Άφιξη στη λίμνη “Παλιοσουβάλα”

Πόση ομορφιά μπορούν ν’ αντέξουν τα μάτια; Εκεί που ο χειμώνας βρίσκεται στα καλύτερά του και δημιουργεί εκπληκτικές εικόνες, ο άνθρωπος, απλώς, στέκει αμίλητος, σ’ ένα σιωπηλό προσκύνημα στη μεγαλειότητα της φύσης.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Βρισκόμαστε μόλις στα 1.000 μέτρα υψόμετρο στην Στερεά Ελλάδα!!!

Η πορεία στους χιονισμένους χωματόδρομους συνεχίζεται και μετά από μια συνολική πορεία 20 χιλιομέτρων που διανύθηκαν σε 7 ώρες περίπου, φτάνουμε στον όμορφο οικισμό της Μενδενίτσας, γνωστή κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα ως Βοδονίτσα, που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 520 μέτρων, με σήμα κατατεθέν το περίφημο φράγκικο κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό.

Η Μενδενίτσα

Το Κάστρο της Μενδενίτσας ανεγέρθηκε από τον Μαρκήσιο της Βοδονίτσας, τον Λομβαρδό ιππότη Guido Pallavicini στα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας.

Θεμελιώθηκε πάνω στα ερείπια του εξωτερικού οχυρωματικού περιβόλου της αρχαίας πόλης των Αυγειών ή Φορυγών που διαδέχτηκε την ομηρική Τάρφη.

Το κάστρο της Μενδενίτσας

Για τους λάτρεις της φύσης και του βουνού, το Καλλίδρομο είναι ιδιαίτερα αγαπητό γιατί έχει να τους προσφέρει πολλές διαδρομές και μονοπάτια.

Το βουνό διαθέτει επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο από καλούς χωματόδρομους, το οποίο σε συνδυασμό με τις ήπιες υψομετρικές κλιμακώσεις το καθιστά ιδανικό για ποδηλασία βουνού.

Πηγές
athlosroumelis.com
wikipedia.org

Ίσως σας ενδιαφέρουν…