Το Καλογερικό γεφύρι ή γεφύρι του Πλακίδα

Το Καλογερικό ή γεφύρι του Πλακίδα βρίσκεται στο Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κήποι (Μπάγια). Γεφυρώνει το Βικάκι, αμέσως μετά την σμίξη του με το Μπαγιώτικο ρέμα.

Πρόκειται για ένα τρίτοξο πέτρινο γεφύρι, με μήκος περίπου 55 μέτρων και πλάτος καταστρώματος μεγαλύτερο των 3 μέτρων, ενώ στα πλάγια αντί για στηθαίο φέρει αραιές αρκάδες.

Είναι ένα από τα γνωστότερα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, ένα θαυμάσιο δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της τότε εποχής.

Στο ίδιο σημείο υπήρχε ξύλινο γεφύρι που το κατασκεύασε ο Νεγαδιώτης Ζώτος Ρούσσης ξοδεύοντας 14 χιλιάδες γρόσια.

Το 1814 ο ηγούμενος του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία της Βίτσας, Σεραφείμ, έκτισε νέο πέτρινο γεφύρι καταβάλλοντας 20 χιλιάδες γρόσια, για να εξυπηρετεί τον “καλογερικό” νερόμυλο που διατηρούσε η μονή στο μέρος εκείνο. Έτσι το νέο γεφύρι ονομάστηκε “Καλογερικό” όπως και ο μύλος.

Το 1865 οι Κουκουλιώτες Αλέξιος και Ανδρέας Πλακίδας το επισκεύασαν ριζικά, ξοδεύοντας 400 φλουριά ή 21.000 γρόσια και από τότε φέρει και το όνομα τους.

Το Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό βρίσκεται 800 μέτρα πριν την είσοδο στο χωριό Κήποι στα Ζαγοροχώρια

Τον Αύγουστο του 2018, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε σε αποκατάσταση ζημιάς σε ένα από τα βάθρα του γεφυριού, από το οποίο είχαν αποκολληθεί πέτρες.

Το γεφύρι εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις των κατοίκων του Κουκουλίου στις αγροτικές, κτηνοτροφικές και υλοτομικές εργασίες τους. Επίσης εξυπηρετούσε την μετάβαση από τα χωριά Διλόφο, Ασπράγγελοι και Ελάτη, στον καλογερικό μύλο.

Χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι οι τρεις ημικυκλικές του καμάρες, που δίνουν την αίσθηση της ανάλαφρης ταλαντευόμενης κίνησης, σε όποιον το διασχίζει.

Το λιθόστρωτο οδόστρωμα έχει στις άκρες του κοντούς αρκάδες, τοποθετημένους σε αραιά διαστήματα, τονίζοντας έτσι την αίσθηση της ανάλαφρης κατασκευής του.

Έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Θέση στο χάρτη

Πηγές
izagori.gr
apeirosgaia.wordpress.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…