Καστόρειο Λακωνίας

Το Καστόρειο Λακωνίας

Το Καστόρειο ή Καστόρι είναι χωριό του νομού Λακωνίας και έως το 2010 ήταν έδρα του Δήμου Πελλάνας, η οποία ανήκει σήμερα διοικητικά στο Δήμο Σπάρτης και έως το 1921 ονομαζόταν Καστανιά.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων, 17 χιλιόμετρα από την Σπάρτη στην βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου και έχει 600 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι.

Πρόκειται για ορεινό χωριό, γνωστό για το φαράγγι του ποταμού Κάστορα, τις πηγές του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Μάμα και του Κάρδαρη, το Μαρμαρογέφυρο, την Παναγιά τη Μισοσπορίτισσα, και το Μοναστήρι της Παναγίας στην περιοχή Καστρί.

Όπως το ποτάμι έτσι και η κωμόπολη πήρε το όνομα της από τον μυθικό ήρωα Κάστορα και είναι άγνωστη η χρονολογία που κτίσθηκε.

Στην περιοχή στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας άκμαζαν τα χωριά Μεσονήσια και Χώρα.

Από το Καστόρειο ξεκινούν μονοπάτια για τις κορυφές Ξεροβούνα (1.426 μ.) και Πυργάκι (1.732 μ.) του Βόρειου Ταΰγετου.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο μονοπατιών της περιοχής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Φίλων Ταϋγέτου “Η ΛΟΥΣΙΝΑ”.

Το Καστόρειο και στο βάθος οι χιονισμένες ακρώρειες του Πάρνωνα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθεσία της αρχαίας Πελλάνας, όπου ύστερα από ανασκαφές ήρθαν στο φως, τμήματα αρχαίου οικισμού, θολωτοί τάφοι, ανάκτορο με κυκλώπειο τείχος και βασιλικός τάφος των Μυκηναϊκών χρόνων.

Χάρτης

ΤΑΫΓΕΤΟΣ • ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 1:50.000

Περιγραφή
Πεζοπορικός χάρτης του Ταϋγέτου σε κλίμακα 1:50.000, του ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου.
Υπάρχουν εκατοντάδες μονοπάτια, από λιθόστρωτοι μουλαρόδρομοι μέχρι απόκρημνες και δύσβατες ατραποί, πόλλά από τα οποία είναι σηματοδοτημένα.
Ο χάρτης καλύπτει και την περιοχή του Βόρειου Ταϋγέτου όπου τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών με πολύ καλή σήμανση.
Στην πίσω όψη του χάρτη, παρουσιάζονται όλες οι σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές με τη σήμανσή τους και τις αποστάσεις και τους χρόνους πορείας.

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Ανάβαση
Έτος έκδοσης: 2018
Κωδικός χάρτη: 8.1
Κλίμακα: 1:50.000

Για την ηλεκτρονική αγορά του χάρτη κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...