Περιστέρι Αιτωλοακαρνανίας

Το Περιστέρι είναι μικρός ορεινός οικισμός του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας, και σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» από το 2011 ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Αγρινίου.

Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους Παναιτωλικό, σε υψόμετρο περίπου 740 μέτρων, και εγγύς του βρίσκονται, πέρα από την Παραβόλα που αποτελεί έδρα της εκεί νυν δημοτικής ενότητας Παραβόλας, τα χωριά Άγιος Ιωάννης, Πέρα Χωριό, Αγία Βαρβάρα Παναιτωλικού, Προσήλια, Κυρά Βγένα, Καλλιθέα, Κρύο Νερό, Παλαιοκαρυά, Αγία Βαρβάρα Παραβόλας, Άγιος Γεώργιος, Αφράτο, Παντάνασσα, Πλατανιάς, Τραγάνα και Καινούργιο. Το χωριό απέχει από το Αγρίνιο 20 χλμ. ενώ η Ιερά Μονή Προυσού απέχει οδικώς 44,5 χλμ.

Το Περιστέρι Αιτωλοακαρνανίας και στο βάθος ο οικισμός της Αγίας Βαρβάρας, ενώ στο φόντο κυριαρχεί η επιβλητική κορυφή του Κούτουπα

Ο ΕΟΣ Αγρινίου λειτουργεί στο Παναιτωλικό όρος καταφύγιο, που κατασκευάστηκε το 2001 και βρίσκεται πάνω από το χωριό Περιστέρι σε υψόμετρο 1.170 μέτρων.

Διαβάστε ακόμα:
Το καταφύγιο του Παναιτωλικού

Το 1835 αναγνωρίστηκε ως οικισμός με την ονομασία «Λιγόσταινα» και υπήχθη στον τότε Δήμο Ζακωνίνων.

Το 1912 η ονομασία του οικισμού διορθώθηκε σε «Λιγόστιανα» ενώ το 1928 μετονομάστηκε σε «Περιστέρι».

Στη φωτογραφία διακρίνεται η εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου

Κατά την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του χωριού μετρήθηκε στους 129 κατοίκους.

Θέση στο χάρτη

Ίσως σας ενδιαφέρουν…