Καστάνιτσα Αρκαδίας
Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Λάμπει κατάλευκο μέσα στα καστανοδάση, θυμίζοντας ότι ανέκαθεν ήταν χωριό ασβεστάδων.
Η Καστάνιτσα είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μέτρων.
Ανήκει στα Τσακωνοχώρια, στα χωριά δηλαδή που ιδρύθηκαν από Τσάκωνες, οι οποίοι κατέφυγαν στα ορεινά του Πάρνωνα κατά τη διάρκεια των Σλαβικών επιδρομών στην Πελοπόννησο στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ.
Αναφέρεται για πρώτη φορά σε Χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου το 1293 μ.Χ, με την ονομασία Κωστάντζα και είναι το πρώτο Τσακωνοχώρι για το οποίο υπάρχει γραπτή αναφορά.
Η Καστάνιτσα ήταν χτισμένη πάνω σε πέρασμα στρατηγικής σημασίας, για τη φύλαξη του οποίου είχε χτιστεί κάστρο στην κορυφή του λόφου, πάνω από τον οικισμό, ερείπια του οποίου διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Αναφορές για το χωριό συνεχίζουν να υπάρχουν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το χωριό έδωσε το παρόν στην επανάσταση του 1821.
Οι Καστανιώτες αντιστάθηκαν σθεναρά στα στρατεύματα του Ιμπραήμ, που εισέβαλαν στην περιοχή το 1826, σώζοντας το χωριό από την καταστροφή.
Ο ασβέστης της Καστάνιτσας ήταν φημισμένος από πολύ παλιά, αλλά σήμερα αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω κι ένα καμίνι να συνεχίζει την παλιά τέχνη.
Στη νότια άκρη του οικισμού υπάρχει ο παλιός ερειπωμένος πύργος του Καψαμπέλη, αμυντικό κτίσμα της Τουρκοκρατίας.
Ολόγυρα στέκονται πολλά εντυπωσιακά πυργόσπιτα, πολλά από τα οποία έχουν ηλικία μεγαλύτερη των τριών αιώνων!
Τα περίπου 250 σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα (τα περισσότερα έργα Λαγκαδιανών μαστόρων) και ασπρισμένα με ασβεστόλασπη, και σχηματίζουν έναν λαβύρινθο απλωμένο πάνω σ’ έναν στενόμακρο λόφο ανάμεσα σε δύο πολύφυτες καταπράσινες ρεματιές.
Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα της Τσακώνικης παράδοσης με τις στέγες από τοπικό σχιστόλιθο και το 1967 κηρύχθηκε ως διατηρητέος οικισμός ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους.
Η Καστάνιτσα -όπως φανερώνει και το όνομά της- είναι τριγυρισμένη από δάση με καστανιές, που απλώνονται σε έκταση 4.100 στρεμμάτων.
Στο παρελθόν, η σοδειά της από τα κάστανα ξεπερνούσε τους 400 τόννους. Σήμερα,όμως, έχουν απομείνει λίγα χέρια για την συγγομιδή του. Η Καστάνιτσα, όπως και η γύρω περιοχή της παλεύει με τον μαρασμό.
Ανάσα ζωής για το χωριό η αναβίωση του εθίμου της Γιορτής του Κάστανου –με ρίζες από τα τέλη του 18ου αιώνα, μια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη, και έχει ως στόχο την ανάδειξη του κάστανου ως το κύριο προϊόν της Καστάνιτσας, αλλά και την προβολή του παραδοσιακού και αρχαιότερου τσακωνοχωριού του Πάρνωνα.
Βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Απέχει 72 χλμ. από την Τρίπολη και 65 χλμ. από την Σπάρτη και έχει 175 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Κοντινότερα χωριά σε αυτή είναι η Σίταινα που βρίσκεται βορειότερα της σε απόσταση 6 χλμ. και ο Πραστός που βρίσκεται ανατολικότερα σε απόσταση 7 χλμ.