Ξενάγηση στον άγνωστο ορειβατικό παράδεισο της Κιργιζίας
Κορυφή Putin και άρωμα Σοβιετικού παρελθόντος; Οι Βρετανοί ορειβάτες Harry McGhie και Emily Ward μας εξηγούν γιατί η Κιργιζία εξελίσσεται στον νέο hot ορειβατικό προορισμό.
Παρά τις τεράστιες οροσειρές της, τις εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και την άγρια ομορφιά, η Κιργιζία δίνει σκληρή μάχη για να εξασφαλίσει τη φήμη ενός πρώτης κλάσεως ορειβατικού προορισμού.
Η απομακρυσμένη γεωγραφική της θέση, σε συνδυασμό με κορυφές που έχουν ονομάτα όπως Lenin, Communism και… Putin, δεν αποτελούν και τα πλέον ελκυστικά στοιχεία για τους δυτικούς ορειβάτες.
Όσο, όμως, οι δημοφιλείς διαδρομές στο Νεπάλ και τις Άλπεις υπερ-εμπορευματοποιούνται και ακριβαίνουν σε κόστος, όλο και περισσότεροι ορειβάτες κατευθύνονται σ΄αυτήν τη μικρή χώρα της Κεντρικής Ασίας.
Η κυβέρνηση της χώρας ενθάρρυνε την τάση αυτή το 2012, καταργώντας τη χρονοβόρα θεώρηση βίζας για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και τους Καναδούς.
Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την τοπική τουριστική βιομηχανία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Και ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες επιδίδονται στο άθλημα της ιππασίας και σε περιηγήσεις στη λίμνη Issyk-Köl -τη δεύτερη μεγαλύτερη αλπική λίμνη του κόσμου- οι Βρετανοί ορειβάτες Harry McGhie και Emily Ward δηλώνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ορειβατών επιλέγει να έρθει αντιμέτωπος με ανεξερεύνητα τμήματα μεγάλων οροσειρών.
Η Emily Ward, η οποία έχει επισκεφτεί τρεις φορές στο παρελθόν το Κιργιστάν, το περιέγραψε ως έναν από τους “νέους hot ορειβατικούς και αναρριχητικούς προορισμούς”, λόγω της απουσίας τελών και αδειών.
Ο Harry McGhie είπε ότι ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας είναι η μεγάλη ποικιλία αναρριχητικών πεδίων. “Τα χρυσίζοντα γρανιτένια βράχια που στεφανώνουν μια πεδιάδα είναι εντελώς διαφορετικά από την επόμενη κοιλάδα, όπου μπορείτε να βρείτε σχιστολιθικούς πυλώνες, ενώ η επόμενη κοιλάδα είναι διάσπαρτη από πολυάριθμα ασβεστολιθικά βράχια”.
Πιστέυει ότι οι αυξανόμενες χρηματικές απαιτήσεις της κυβέρνησης του Νεπάλ για τη χορήγηση αδειών, αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για την Κιργιζία να επωφεληθεί και να τονώσει τον ορειβατικό τουρισμό της.
Τα βουνά της Κιργιζίας
Η Κιργιζία παρέχει πρόσβαση σε πέντε βουνά με κορυφές άνω των 7.000 μέτρων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, γνωστές ως “Snow Leopards”.
Σ΄αυτές περιλαμβάνονται οι: Peak Lenin (7,134 μ.) στην οροσειρά του Παμίρ -που βρίσκεται στα σύνορα με το Τατζικιστάν, Peak Communism (7,495 μ.) και Peak Korzhenevskaya (7,105 μ.).
Οι άλλες δυο κορυφές, η Peak Pobeda (7,439 μ.) και η Khan Tengri (7,010 μ.) βρίσκονται στην οροσειρά Tien Shan, κοντά στα σύνορα με την Κίνα.
Η ανάβαση και στις πέντε κορυφές σε μία σεζόν (η οποία εκτείνεται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο) ήταν ένας ορειβατικός άθλος που κάποτε γιορταζόταν από τους Σοβιετικούς με ένα μετάλλιο και τον τίτλο “Κατακτητής των Υψηλότερων Κορυφών της Ένωσης Σοβιετικών Σοβιετικών Δημοκρατιών”. Η σημερινή ονομασία αυτής της επιτυχίας είναι “The Snow Leopard Award”.
Το 2011, οι αρχές του Κιργιστάν ονόμασαν ένα βουνό με υψόμετρο 4,446 μέτρων ως Vladimir Putin Peak, τοποθετώντας στην κορυφή του τις σημαίες της Ρωσίας και της Κιργιζίας, σε μια προσπάθεια να προωθηθούν οι καλές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο φόρος τιμής στον τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας επικρίθηκε εκείνη την εποχή, καθώς συνιστούσε παραβίαση ενός εθνικού δικαίου που απαγορεύει την ονοματοδοσία μιας τοποθεσίας με όνομα ανθρώπου που βρίσκεται εν ζωή.
Εγκαταστάσεις-Παροχές
Η Βρετανική Ορειβατική Ομοσπονδία έχει παρατηρήσει μια αύξηση στις αιτήσεις Βρετανών για να ταξιδέψουν στην Κιργιζία, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η χώρα παραμένει ένας “ιδιαίτερος” ορειβατικός και αναρριχητικός προορισμός -τουλάχιστον μέχρι τώρα.
“Έχω δει καταπληκτικές τοποθεσίες που θα ήταν ένας απίστευτος πεζοπορικός προορισμός” δήλωσε η Emily Ward, “αλλά οι φτωχές υποδομές, οι παλιοί Σοβιετικοί αυτοκινητόδρομοι και τα λιγοστά μέσα μεταφοράς αποθαρρύνουν τους περισσότερους τουρίστες”.
Οι περισσότερες πόλεις δεν διαθέτουν ξενώνες ή ξενοδοχεία, αλλά πολλοί ντόπιοι νοικιάζουν δωμάτια ή και ολόκληρα σπίτια, κι έτσι μπαλώνεται κάπως η κατάσταση.
Στο πρώτο της ταξίδι στο Κιργιστάν, ένας από τους συνορειβάτες της Emily Ward αρρώστησε και χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο με ελικόπτερο, αλλά ο μοναδικός διαθέσιμος χάρτης είχε συνταχθεί κατά την Σοβιετική εποχή και έλειπε εντελώς μια κορυφή των 5.000 μέτρων, καθιστώντας δύσκολο για το ελικόπτερο διάσωσης να τους εντοπίσει.
Οι ντόπιοι ορειβάτες δήλωσαν ότι η περσινή χρόνια ήταν ιδιαίτερα πολυάσχολη, καθώς χρειάστηκε να αναπτύξουν πέντε αποστολές διάσωσης στα βουνά της χώρας.
Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι διασωστικές ομάδες του Chamonix στις Γαλλικές Άλπεις μπορεί να χρειαστεί να οργανώσουν περίπου πέντε αποστολές διάσωσης ανά ημέρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Ορειβατική Αποστολή
Όταν ξεκίνησαν να ανέβουν στην κορυφή Kosmos (5,940 μ.) τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Harry McGhie και η Emily Ward πέρασαν δυο μέρες στην πρωτεύουσα Bishkek (Μπισκέκ) συγκεντρώνοντας προμήθειες.
Φόρτωσαν ένα φορηγάκι με 200 κιλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων 30 κιλών κρεμμύδια και 8 κιλών τυρί. και κατευθύνθηκαν στην ορεινή πόλη Narin, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.
Η ομάδα ανέβηκε σε μια “μικρή κορυφή” για εγκλιματισμό -η οποία προσεγγίζει σε υψόμετρο την ψηλότερη κορυφή της δυτικής Ευρώπης, το Mont Blanc των 4,700 μέτρων- πρωτού χτυπηθεί ο McGhie από την ασθένεια του υψομέτρου.
Μόλις συνήλθε, η ομάδα ξεκίνησε για την βάση του Kosmos, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η ανάβαση ήταν αδύνατη, καθώς τεράστιες ποσότητες πάγου κατρακυλούσαν από την κορυφή του.
Αντ΄αυτού περιορίστηκαν σε μερικές ελαφρώς χαμηλότερες κορυφές. “Είναι ίσως το πιο φιλικό μέρος που έχω πάει ποτέ – Ασία με μια μικρή γεύση Σοβιετικής εποχής” δήλωσε ο McGhie.