Ματσούκι Ιωαννίνων

Το Ματσούκι είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις βορειοδυτικές πλαγιές της Κακαρδίτσας, ανάμεσα σε άγριες χαράδρες και απότομες πλαγιές.

Απέχει 85 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται από το χωριό Χριστοί.

Πλησιάζοντας προς στο χωριό θα περάσετε την άγρια χαράδρα διασχίζοντας την μακριά στρατιωτική γέφυρα τύπου Βailey μήκους 51μέτρων.

Μέχρι πριν κάποια χρόνια η γεφύρωση της χαράδρας με πλάτος στο μικρότερο σημείο της 48 μ. και βάθος 44 μ. ήταν αδύνατη με αποτέλεσμα την απομόνωση και ερήμωση του χωριού.

Τον χειμώνα του 1981 ο στρατός τοποθέτησε πεζογέφυρα τύπου Bailey και στη συνέχεια τον Αύγουστο του 1985 ανοίχτηκε ο δρόμος μέχρι το χωριό και τοποθετήθηκε η γέφυρα που υπάρχει σήμερα.

Είναι ένα απο τα τρία βλαχοχώρια των Τζουμέρκων που μιλούν ακόμη την βλάχικη γλώσσα (τα άλλα δύο είναι το Συρράκο και οι Καλαρρύτες).

Αποτελεί έδρα κοινότητας και ο μόνιμος πληθυσμός του κατά την τελευταία απογραφή του έτους 2011 ήταν 455 κάτοικοι.

Ένας μαχαλάς του Ματσουκίου

Άγνωστο το πότε δημιουργήθηκε ο αρχικός οικισμός. Το Ματσούκι ήταν κυρίως κτηνοτροφικό χωριό σε αντίθεση με τα πλουσιότερα γειτονικά του Τζουμερκοχώρια, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο, που στηρίχθηκαν στο εμπόριο και την αργυροχρυσοχοΐα.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γύρω στο 1805, βάσει σχεδίου ο Αλή Πασάς μεθόδευσε την οικονομική εξαθλίωση της περιοχής και οι Ματσουκιωτες αναγκαστήκαν να δανειστούν από τοκογλύφους, ωστόσο τα χρέη ήταν δυσβάσταχτα και πολλοί κάτοικοι έφυγαν για τα Άγραφα.

Το 1809 όσοι κάτοικοι απέμειναν παρουσιάστηκαν στον Αλή Πασά να πουλήσουν το χωριό συνολικά. Ο Αλή Πασάς συμφώνησε στην αγοροπωλησία και υποσχέθηκε να τους καταβάλει 12 πουγκιά, δεν τήρησε όμως την συμφωνία και τους έδωσε μόνο δύο πουγκιά, αφού έγινε κύριος του χωριού.

Κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι η Μονή Βύλιζας που βρίσκεται μεταξύ του Ματσουκίου και των Καλαρρυτών.

Η Μονή, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκο, βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων μεταξύ των χωριών Καλαρρύτες και Ματσούκι, σε δασωμένη πλαγιά, πάνω από τη συμβολή του Ματσουκιώτικου και του Καλαρρύτικου ρέματος.

Το υγρό στοιχείο στην περιοχή δίνει ιδιαίτερη δυναμική στο τοπίο. Το Ματσουκιώτικο ρέμα και ο Κόκκινος ποταμός διασχίζουν απότομες πλαγιές και χαράδρες μέχρι να ενωθούν κοντά στον εντυπωσιακό καταρράκτη Καμήλι, ενώ πιο κάτω βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι του Σταφυλά και η ομώνυμη σπηλιά.

Άλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος είναι το σπήλαιο Γκούβα Μάρε, το οποίο εξερευνήθηκε μόλις το 2017.

Powered by Wikiloc

Με αφετηρία το Ματσούκι και αφού πρώτα ανεβούμε από το λιθόστρωτο μονοπάτι στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, μετά από 4-5 ώρες και 8 χιλιόμετρα πορείας σε μονοπάτια και δασικό δρόμο, θα πατήσουμε στην ψηλότερη κορυφή της Κακαρδίτσας στα 2.429 μέτρα υψόμετρο.

Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου από την αρχή του μονοπατιού

Θέση στο χάρτη

Πηγές
el.wikipedia.org
epirusexplorer.com
naftemporiki.gr
voreiatzoumerka.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν…