Αγώνας για τη σωτηρία της Μικρής Ζήρειας

Κάθε φορά που ανεβαίνω σ’ ένα βουνό, κουβαλάω στο σακίδιο το βάρος ενός ευχαριστώ, αλλά κυρίως το βάρος μιας συγνώμης.

Ενός μεγάλου ευχαριστώ για όσα μου έχει προσφέρει αφείδωλα όλα αυτά τα χρόνια. Τα βουνά μου έδειξαν το δρόμο προς την πραγματική ευτυχία.

Με δίδαξαν ότι όλα είναι εφικτά, αρκεί να προσπαθήσεις. Γίνανε η ακτίνα φωτός μέσα στο σκοτάδι της σκληρής καθημερινότητας. Αλλά πάνω απ’ όλα, έδωσαν πνοή στα όνειρά μου.

Ο ορεινός όγκος της Μικρής Ζήρειας

Το βάρος της συγνώμης είναι αβάσταχτο και γεμάτο ενοχές. Πως να μη νιώθεις ενοχές όταν σιωπάς και δεν αντιδράς στη θέα ενός εγκλήματος που συντελείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε βάρος των βουνών της πατρίδας μας;

Αναφέρομαι, φυσικά, στην πανδημία της «πράσινης ενέργειας» που εξαπλώνεται ύπουλα στις κορυφογραμμές και τις πλαγιές των βουνών μας.

Η Μικρή Ζήρεια όπως φαίνεται από την έξοδο του ρέματος της Φαρμακίλας στην Κυλλήνη ή Ζήρεια

Η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα βουνά προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα (όχι μόνο αισθητικές) και μην εθελοτυφλείτε.

Είναι βέβαιο ότι αυτές οι βλάβες θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές των παρόντων και μελλοντικών γενεών, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλες βάναυσες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο περιβάλλον.

Η Μικρή Ζήρεια από την κορυφή Κοκκινόβραχος της Κυλλήνης

Δυστυχώς, ο σύγχρονος αστικοποιημένος άνθρωπος αποξενωμένος πλήρως από τη φύση και εγκλωβισμένος σ’ έναν τρόπο ζωής που αποθεώνει την κατανάλωση, είναι εύκολο θύμα της προπαγάνδας του αιολικού λόμπι και των φερέφωνών του.

Η περιστασιακή και επιφανειακή του επαφή με τη φύση και τα βουνά δεν είναι αρκετή για να κατανοήσει τη σημασία και την καταλυτική τους επιρροή στην ευημερία των κοινωνιών.

Δυστυχώς, το μέλλον της ορεινής φύσης της Ελλάδας είναι δυσοίωνο και αυτό είναι κάτι που με θλίβει βαθύτατα.

Η κορυφή Χιόνι της Μικρής Ζήρειας

Αχτίδα φωτός στον σκοτεινό ορίζοντα, η φωνή διαμαρτυρίας και αντίδρασης που αρχίζει να υψώνεται από τις τοπικές κοινωνίες, που θα ‘ναι οι πρώτες που θα σαρώσει η λαίλαπα της «πράσινης ενέργειας».

Φαίνεται ότι τα καθρεφτάκια και οι χάντρες (λέγε με «εκπτώσεις στο ηλεκτρικό») που μοιράζουν αφειδώς στους ιθαγενείς οι κονκισταδόροι των ελληνικών βουνών, έχουν αρχίσει να ξεθωριάζει η λάμψη τους.

Για τις αντιδράσεις των επίσημων φορέων της ορειβατικής κοινότητας δεν αναφέρω κάτι, γιατί υποτίθεται ότι αυτές είναι αυτονόητες.

Θα έλεγα, μάλιστα, ότι μέχρι σήμερα δεν είναι στην έκταση που θα έπρεπε να ήταν, αν αναλογιστούμε το διακύβευμα.

Άγρια άλογα στη θέση Ισώματα της Μικρής Ζήρειας

Το φθινόπωρο του 2019 πραγματοποιήσαμε μια μεγαλειώδη κυκλική διάσχιση της κορυφογραμμής της Μικρής Ζήρειας, με αφετηρία και τερματισμό τον ορεινό ξενώνα της Ένωσης Ορειβατών Φυσιολατρών (Ε.Ο.Φ.) λίγο έξω από το χωριό Κεφαλάρι του νομού Κορινθίας.

Πρόκειται για μια χορταστική διαδρομή που περνάει διαδοχικά από τις κορυφές Ντουσιάς, Χιόνι, Ανώνυμη και Τσούμα και προσφέρει υπέροχες εικόνες του ορεινού μεγαλείου της περιοχής, με εντυπωσιακές εναλλαγές των φυσικών τοπίων.

Η κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας, υποψήφια προς ισοπέδωση από την αιολική λαίλαπα

Δυστυχώς, όμως, στην πορεία μας στις ακρώρειες του βουνού γίναμε μάρτυρες ενός εγκλήματος που ακόμη δεν έχει διαπραχθεί. Κάτι σαν το Minority Report.

Τα ερείπια του ανεμολογικού ιστού (συσκευή που χρησιμοποιείται για την μέτρηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής) πάνω στην κορυφογραμμή δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες. Το έγκλημα είναι προ των πυλών.

Το χωριό Κεφαλάρι Κορινθίας, αφετηρία της διαδρομής μας
Βγαίνοντας στον δασικό δρόμο που ξεκινάει από το Κεφαλάρι και πηγαίνει προς το οροπέδιο Ισώματα. Στο βάθος διακρίνεται το ανάπτυγμα της κορυφογραμμής του βουνού, στην οποία σχεδιάζεται η εγκατάσταση βιομηχανικού αιολικού πάρκου.
Διασχίζοντας πυκνό ελατοδάσος

Αργότερα, πληροφορηθήκαμε οι αδαείς ότι ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από τον Φεβρουάριο του 2019 έχει χορηγήσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας.

Πανόραμα της Μικρής Ζήρειας λίγο πριν βγούμε στο οροπέδιο Ισώματα
Το εντυπωσιακό οροπέδιο Ισώματα, χώρος βόσκησης των άγριων αλόγων της Ζήρειας

Παραθέτουμε αυτούσιο το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης Νομού Κορινθίας, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου xylokastro-evrostini.gov.gr :

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης Νομού Κορινθίας με την απόφασή του αριθμ. 254/2019 εξέδωσε το πιο κάτω ψήφισμα σχετικά με την άδεια παραγωγής «ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ» στη «Μικρή Ζήρεια» που εκδόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με την 224/2019 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εκδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019 χορηγήθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στη θέση «Τσούμα – Χιόνι – Στέκος» της Δημοτικής Ενότητας Ξυλοκάστρου, του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας, του Δήμου Συκιωνίων, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ». Η άδεια εκδόθηκε μετά την από 10.02.2010 αίτηση της εταιρείας .

Πρόκειται για αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 48,3 MW, αποτελούμενο από 21 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW η κάθε μία, με διάμετρο δρομέα 82 μέτρα και συνολικό ύψος μεγαλύτερο των 100μ. Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να τοποθετηθούν στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας, σε υψόμετρο από 2000μ ως 2120μ.

Για την υλοποίηση του έργου θα απαιτηθεί η κατασκευή δρόμου πλέον των 10 χλμ και πλάτους τουλάχιστον 10μ ώστε τα υλικά των Α/Γ να μεταφερθούν στην κορυφογραμμή του βουνού. Η υψομετρική διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί είναι μεγαλύτερη από 1100μ. Ανάλογα μεγάλο είναι και το έργο για το απαιτούμενο δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατασκευή του δρόμου, ιδιαίτερα σε υψόμετρο πάνω από τα 1500μ θα απαιτήσει μεγάλες εκσκαφές των πρανών, καθώς η μέση κλίση του εδάφους είναι 15%. Ωστόσο η μεγάλη παρέμβαση προβλέπεται να γίνει στην κορυφογραμμή του βουνού και συγκεκριμένα στις βραχώδεις κορυφές Χιόνι, Ντουσκιά, Τσούμα, όλες με υψόμετρο πάνω από 2000μ, με την ψηλότερη Χιόνι στα 2127μ. Για την εγκατάσταση κάθε μονάδας προβλέπεται η ισοπέδωση έκτασης ενός στρέμματος και η θεμελίωση με οπλισμένο σκυρόδεμα της τάξης των 500κ.μ.

Το μονοπάτι, που ξεκινάει πίσω από το Πηγάδι του Μούτσιου, ανηφορίζει μια υπέροχη δασωμένη πλαγιά
Χαρακτηριστικό ξέφωτο στη διαδρομή

Οι κορυφές του βουνού, αναλλοίωτες στο χρόνο από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, αποτελούν τον πυρήνα της περιοχής Natura. Στον περιορισμένο χώρο των κορυφών αναπτύσσονται οικότοποι και είδη χλωρίδας που η προστασία τους επιβάλλεται από την Κοινοτική οδηγία 42/93 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Οι προστατευόμενοι οικότοποι και τα είδη που ενδημούν εκεί, υπάρχουν μόνο στον περιορισμένο χώρο των ψηλών κορυφών και αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την εξαιρετικά μεγάλη οικολογική τους αξία ενώ ταυτόχρονα καθιστά τη Ζήρεια βουνό μεγάλης βιοποικιλότητας και ενδημισμού. Οι Δήμοι Ξυλοκάστρου Στυμφαλίας και Φενεού (Δήμοι Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Σικυωνίων πλέον), έχουν εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση, επιβάλλοντας τα ανάλογα μέτρα για την προστασία και την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής Natura .

Ακόμα οι ορεινές περιοχές της Στυμφαλίας, του Φενεού και των Τρικάλων, που περικλείουν το όρος Ζήρεια, έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικός πόλος τουριστικής ανάπτυξης. Ειδικά η περιοχή των Τρικάλων δίκαια θεωρείται ως ο κορυφαίος ορεινός τουριστικός προορισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το ισχυρό σημείο αυτής της ανάπτυξης αποτέλεσε το μεγάλης αξίας φυσικό περιβάλλον της Ζήρειας. Για αυτό τόσο οι δημοτικές αρχές του Δήμου Ξυλοκάστρου –Ευρωστίνης όσο και πολλοί ντόπιοι επιχειρηματίες, έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια με συνέπεια και με προσήλωση στον αειφόρο τουρισμό, καθώς προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές προστασίας του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ο αειφόρος τουρισμός βασίζεται στην ανάδειξη και προώθηση του φυσικού κεφαλαίου μιας περιοχής, μέσω της προώθησης ήπιων, “εναλλακτικών” και φυσιολατρικών ταξιδιωτικών εμπειριών. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά ωφέλιμος, καθώς εμπλέκει όλον τον παραγωγικό κόσμο μιας περιοχής (εστίαση, φιλοξενία, πρωτογενής παραγωγή) σε ένα αειφόρο δίκτυο οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων.

Στο χαρακτηριστικό διασελάκι στα 1.600 μ. υψόμετρο. Αριστερά η κορυφή Ντουσιάς και δεξιά η κορυφή Χιόνι.
Θέα προς τα βόρεια καθώς ανηφορίζουμε προς την κορυφή Ντουσιάς. Διακρίνεται το χωριό Μάννα, ο Κορινθιακός κόλπος και πιο πίσω η ορεογραμμή του Παρνασσού.
Η κορυφή Χιόνι (2.117 μ.), η ψηλότερη του βουνού, το καλοκαίρι και τον χειμώνα
Αριστερά: Η απότομη ράχη της κορυφής Ντουσιάς – Δεξιά: Η κάθετη ανατολική πλευρά της κορυφής Χιόνι

Με αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης δηλώνει ομόφωνα την αντίθεση του στην σχεδιαζόμενη αιολική βιομηχανική εγκατάσταση στη Μικρή Ζήρεια γιατί θα προκαλέσει:

– μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος του βουνού, του μεγάλου συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας.

– μη αναστρέψιμο πλήγμα στην προσπάθεια ανάπτυξης του αειφόρου τουρισμού στην ορεινή περιοχή μας, ενός τουρισμού που αποτελεί και πρόκειται να αποτελέσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον την κινητήρια δύναμη της τοπικής μας οικονομίας.

Ακόμα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης αποφασίζει ομόφωνα :

– Να ενημερώσει τους πολίτες του Δήμου για το έργο που σχεδιάζεται και τις επιπτώσεις του.

– Να ενημερώσει τον Δήμο Σικυωνίων και να συνεργαστεί για το σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων.

– Να ενημερώσει τους θεσμικούς πολιτικούς παράγοντες του Νομού Κορινθίας (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, πολιτικά κόμματα).

– Να ενημερώσει τους κοινωνικούς φορείς (Επιμελητήριο, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις).

– Να ενημερώσει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

– Να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να ενημερώνει τους πολίτες και να παρεμβαίνει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης του έργου με κάθε πρόσφορο μέσο και με την απαιτούμενη επιστημονική και νομική υποστήριξη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΒΛΑΣΙΟΣ ΤΣΙΩΤΟΣ

Κοιτώντας πίσω προς το βορρά, εντυπωσιαζόμαστε από το επιβλητικό ανάπτυγμα της ράχης που μόλις ανεβήκαμε
Η θέα προς τα ανατολικά
Θέα προς τα δυτικά από την κορυφογραμμή λίγο πριν την κορυφή Ντουσιάς. Διακρίνεται το υπόλοιπο τμήμα της κορυφογραμμής της Μικρής Ζήρειας και οι υπόλοιπες κορυφές που θα πατήσουμε, ενώ στο βάθος ξεπροβάλλει ο επιβλητικός όγκος της Κυλλήνης.

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Ζήρειας εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, την οποία παραθέτουμε αυτούσια, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα korinthostv.gr :

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επιχειρούμενη καταστροφή του προστατευόμενου φυσικού περιβάλλοντος της Μικρής Ζήρειας Κορινθίας, συνεπεία της επικείμενης τοποθέτησης 21 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή του, σπανίου φυσικού κάλλους, όρους αυτού, της περιφέρειάς μας.

Η επιβεβλημένη πλέον χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρέπει να γίνεται με αυστηρή τήρηση των υπό του Νόμου και του Συντάγματος περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων και είναι επιτρεπτή μόνον όταν δεν προκαλεί μεγαλύτερη ζημία από το επιδιωκόμενο όφελος στο φυσικό περιβάλλον. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών είναι εκδήλως εσφαλμένη αφού πρόκειται να τοποθετηθούν οι τερατώδεις αυτές εγκαταστάσεις, εντελώς αδικαιολόγητα, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.000μ. και μάλιστα σε περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με σπάνια είδη χλωρίδας & πανίδας.

Το τοπίο είναι ένας φυσικός πόρος και σαν τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας απαιτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δρόμων μεγάλου πλάτους για να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν και επιπλέον απαιτείται η ισοπέδωση της κορυφογραμμής για τη δημιουργία τεράστιων βάσεων που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες με συνέπεια την οριστική και μη επανορθώσιμη αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους. Τίθεται εν κινδύνω η υδρολογική ισορροπία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, ενώ είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιφανειακή απορροή των υδάτων και τον υδρολογικό κύκλο της περιοχής.

Η κορυφή Ντουσιάς (2.086 μ.)
Θέα προς τα νότια από την κορυφή Ντουσιάς
Η λίμνη Στυμφαλία στα νότια και πίσω της ορθώνονται οι ορεινοί όγκοι του Φαρμακά, του Σκιάθι και του Ολίγυρτου
Το πλήρες ανάπτυγμα της Κυλλήνης στα δυτικά

Περαιτέρω, η αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα πολυύμνητα ψηλά βουνά της χώρας μας και η άστοχη χωροθέτησή τους μοιραία οδηγεί στην αλλοίωση και εν τέλει καταστροφή τους και θα οδηγήσει στην επέλευση μη αναστρέψιμης βλάβης στο οικοσύστημα της κάθε περιοχής και θα αποβεί αρνητική για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η ευρύτερη περιοχή της Ζήρειας αναπτύσσεται τουριστικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και τυχόν εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό αφού ο επισκέπτης έρχεται για να απολαύσει το ιδιαίτερο σπάνιο και όμορφο οικοσύστημα της περιοχής και όχι τις ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας οι οποίες θα αλλοιώσουν μια για πάντα το τοπίο και την αισθητική της περιοχής.

Το ίδιο ισχύει και για τις λοιπές περιοχές της χώρας μας, η οποία επιθυμεί και επιχειρεί να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δη τον οικολογικό, περιπατητικό, ποδηλατικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό τουρισμό, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με σκοπό την ενίσχυση του εθνικού εισοδήματος και την αύξηση της απασχόλησης, όλως αντιφατικώς, αντί να προστατεύσει το όχημα των μορφών αυτών τουρισμού ήτοι το φυσικό μας οικοσύστημα και το ορεινό τοπίο επιτρέπει, δυστυχώς την ανάπτυξη δράσεων που καταστρέφουν το περιβάλλον.

Εξ όλων των ανωτέρω, ευχερώς συνάγεται το συμπέρασμα ότι το παραπάνω έργο θα προκαλέσει μεγάλη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικοσύστημα της περιοχής, μιας περιοχής ασύγκριτου φυσικού κάλλους με σπάνια οικολογικά & περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Ο ΔΣΚ, ως έχων την αρμοδιότητα αυτή, απορρέουσα από το άρθρο 90 του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα μείζονος εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος και μεγάλης σπουδαιότητας, τάσσεται στο πλευρό όλων των τοπικών φορέων και πολιτών που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό και δη για την αποτροπή της απειλούμενης οικολογικής καταστροφής και δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη υλοποίηση και επίτευξη του σκοπού αυτού.

Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου

Η Πρόεδρος
Παναγιώτα Κ. Επιβατινού

Η Γεν. Γραμματέας
Αγγελική Χρ. Παπαβενετίου

Πορεία στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας. Άποψη της κορυφής Ντουσιάς.
Πλησιάζοντας στην κορυφή Χιόνι
Θέα προς τα δυτικά από το πλάτωμα της κορυφής Χιόνι
Πορεία προς την Ανώνυμη κορυφή. Πίσω μας αφήνουμε την κορυφή Χιόνι (2.117 μ.).

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020, κάτοικοι, αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μικρή Ζήρεια, σε μία δράση που είχε οργανώσει το Δίκτυο Προστασίας της Ζήρειας.

Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα anagnostis.org :

Στη Μικρή Ζήρεια βροντοφώναξαν ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες

Παρόντες ο βουλευτής Κορινθίας Γ. Ψυχογιός, οι δήμαρχοι Σικυωνίων Σπ. Σταματόπουλος και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος, αλλά και πλήθος κόσμου.

Στη Μικρή Ζήρεια διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών με συντονισμένες ενέργειες κάτοικοι, αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί σε μία δράση που είχε οργανώσει το Δίκτυο Προστασίας της Ζήρειας. Την Κυριακή 7/6/2020 πραγματοποιήθηκε στο οροπέδιο Ισιώματα της Ζήρειας μεγάλη συνάντηση – διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού εργοστασίου στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας.

Πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Κορινθία, την Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και μεγάλος αριθμός συλλόγων, φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συναντήθηκε για να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους αποφασισμένοι να ανατρέψουν τα σχέδια για την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που απειλεί την περιοχή.

Το κολωνάκι της Ανώνυμης κορυφής (2.083 μ.) με φόντο την Τσούμα και στο βάθος την Κυλλήνη

Τα ερείπια ανεμολογικού ιστού στο πλάτωμα της Ανώνυμης κορυφής

Στην διάρκεια της εκδήλωσης δυναμικό παρών έδωσε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος που άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει στους παριστάμενους και να εκφράσει την αντίθεση, τόσο του ιδίου όσο και του δημοτικού συμβουλίου Σικυωνίων στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος ενημέρωσε όλους τους παριστάμενους για την ιδιαίτερη οικολογική αξία της Ζήρειας, καθώς φιλοξενεί ένα σύνολο σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ζωτικό σημείο ανάπτυξης για τις περιοχές της Στυμφαλίας και του Φενεού μέσα από δράσεις και εγκαταστάσεις ήπιων μορφών τουρισμού και αειφορικής διαχείρισης.

Θύμισε επίσης σε όλους, ότι το δημοτικό συμβούλιο Σικυωνίων έγκαιρα από τις αρχές Μαρτίου, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην περιοχή της  «ΜΙΚΡΗΣ ΖΗΡΕΙΑΣ» και αποφάσισε:

  • την συνεργασία με τον Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης για την από κοινού αντιμετώπιση και δράση για την αποφυγή εγκατάστασης αιολικού πάρκου,
  • την ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών,
  • την ενημέρωση των κοινωνικών φορέων του Δήμου,
  • την ενημέρωση των τοπικών και θεσμικών παραγόντων του Νομού Κορινθίας,
  • την συνάντηση και ενημέρωση με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε).

Τέλος ο Δήμαρχος Σικυωνίων διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τους, ότι θα γίνει κάθε τι που είναι δυνατόν για να προστατευθεί η Ζήρεια από κάθε μορφής επέμβαση που δεν κινείται στο πλαίσιο της ήπιας ανάπτυξης και της αειφορίας.

Πλησιάζοντας στην κορυφή Τσούμα (2.021 μ.), η τελευταία από τις τέσσερις κορυφές της διάσχισης
Οι υπόλοιπες κορυφές της Μικρής Ζήρειας στα ανατολικά
Ευχαριστίες από το Δίκτυο

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Προστασίας της Ζήρειας ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην διαμαρτυρία, πολίτες, φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεσμεύτηκαν για την πλήρη και μέχρι τέλους στήριξη του δίκαιου αγώνα μας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους:

«Ευχαριστούμε τον Ορειβατικό Σύλλογο Κορίνθου και τον Π.Ο.Σ. Φενεού «Η Ντουρντουβάνα» για την συνδιοργάνωση.  Ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου πραγματοποίησε συντήρηση του μονοπατιού Κεφαλάρι-Μικρή Ζήρεια και οδήγησε πλήθος κόσμου στον τόπο του εγκλήματος στην κορυφογραμμή του βουνού.

Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές της δράσης: τον Σύλλογο Προστασίας του Δάσους «Κυλλήνιος Άδωνις», τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου, την Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σύθα» και τις τοπικές ιστοσελίδες Corinthia Events, MypressNet, Κorinthia.Net.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σικυωνίων κο Σπύρο Σταματόπουλο, τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου κο Βλάση Τσιώτο, τον Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος Ξυλοκάστρου κο Σπύρο Αποστολόπουλο και τον Βουλευτή Κορινθίας κο Γιώργο Ψυχογιό για την δημόσια στήριξη που μας προσέφεραν και την δέσμευσή τους, πως θα κάνουν κάθε απαιτούμενη θεσμική ενέργεια για την αποτροπή αυτής της αδιανόητης απειλής για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.

Η Κυλλήνη ή Ζήρεια από την κορυφή Τσούμα
Θέα προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Ο αγώνας θα συνεχιστεί καθώς αυτή η διαμαρτυρία δεν είναι παρά η πρώτη μιας μακράς αλυσίδας δράσεων και επαφών, όπου θα ξανασυναντηθούμε ακόμα περισσότεροι μέχρι να καταστήσουμε σαφές πως:

Δεν θα επιτρέψουμε βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών εργοστασίων σε παρθένες περιοχές μεγάλης οικολογικής και οικονομικής σημασίας, όπως η Ζήρεια.

Σε αυτόν τον αγώνα η στήριξη όλων των πολιτών και θεσμικών υπευθύνων, των κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών είναι πλέον αναμφίβολη και απαραίτητη.

Η ΖΗΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ
ΟΧΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!»

Κατηφορίζοντας στο ρέμα της Μακριάς Χούνης

Πορεία σε καλοσημαδεμένο μονοπάτι
Έξοδος και πορεία σε δασικό δρόμο που οδηγεί στα Ισώματα, απ’ όπου θα πιάσουμε το μονοπάτι της επιστροφής στο Κεφαλάρι

Ο Αγώνας για τη σωτηρία της Μικρής Ζήρειας και των υπολοίπων βουνών της πατρίδας μας είναι δύσκολος και μακρύς.

Όλοι όσοι αγαπάμε την ορεινή Ελλάδα έχουμε καθήκον πατριωτικό, καθήκον απέναντι στις επόμενες γενιές να τους την παραδώσουμε τουλάχιστον όπως την παραλάβαμε, αν όχι καλύτερη.

Αλλιώς η γενιά αυτή των Ελλήνων θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που επέτρεψε επί των ημερών της να συντελεστεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στη χώρα.

Powered by Wikiloc

Ίσως σας ενδιαφέρουν…