Nanga Parbat Winter Expedition by The North Face – 13/1/2014: Αναμέτρηση με τον καιρό και την τεχνολογία

Κολλήσαμε στην κατασκήνωση βάσης για κάνα δυο μέρες. Μετά από τον εγκλιματισμό που κάναμε ανεβαίνοντας στο Camp 1 στα 5.100 μ., κατεβήκαμε πάλι στην κατασκήνωση βάσης την Τρίτη. Μετά ο καιρός άλλαξε.

Πριν από την ανάβαση, ο Karl Gabl, ο μετεωρολόγος μας από το Ίνσμπρουκ, μας είχε συστήσει να επιστρέψουμε στην κατασκήνωση βάσης μέχρι την Τρίτη το βράδυ, γιατί μετά φαινόταν ότι θα έλθει χιονοθύελλα. Είχε δώσει μεγάλη έμφαση σ’ αυτό.

Την Τρίτη το απόγευμα ο Simone και ο David κατέβηκαν από το Camp 1 με καλές καιρικές συνθήκες. Εγώ είχα κατέβει από το προηγούμενο βράδυ.

Κανένας μας δεν ανέφερε κάτι, άλλα όλοι μας αναρωτιόμασταν αν ο Karl είχε κάνει λάθος. Ο ουρανός ήταν καταγάλανος πάνω από τα κεφάλια μας.

Πήγαμε μια ύπνο, κάτω από έναν έναστρο ουρανό. Έκανε τσουχτερό κρύο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ -15 και -20 βαθμών Κελσίου.

Κατά τις 2 π.μ. ξύπνησα από τον ήχο των νιφάδων που έπεφταν πάνω στη σκηνή, ενώ δεν είχε και τόσο κρύο πλέον έξω από τον υπνόσακο.

Ο καιρός είχε κλείσει. Ο Karl είχε δίκιο τελικά. Όταν ξυπνήσαμε το πρωί, υπήρχαν 10 εκ. φρέσκου χιονιού.

Την Τρίτη το βράδυ, καλέσαμε τα παιδιά από την Πολωνική αποστολή για δείπνο.

Ήταν μια ευχάριστη βραδιά και η κουβέντα δεν περιορίστηκε μόνο στα βουνά και το Nanga.

Συζητήσαμε για διάφορα πράγματα, από διηπειρωτικές διαδρομές με μοτοσικλέτα και χαλασμένους κινητήρες στη μέση της ερήμου μέχρι πτήσεις πάνω από οδοφράγματα στη Ρωσία και για τη βότκα και το κρασί.

Όλως περιέργως, δεν μιλήσαμε για γυναίκες, ίσως επειδή είχαμε μαζευτεί πολλού άντρες.

Εμείς ήμασταν τρεις και οι Πολωνοί έξι, πάρα πολλοί για μια προσωπική συζήτηση.

Την Τέταρτη, την περάσαμε στην κατασκήνωση βάσης. Το πρωί κάναμε ένα ντους –ένα αξιοσημείωτο γεγονός εδώ- και το απόγευμα όλοι μας εργαστήκαμε στους φορητούς υπολογιστές μας.

Ο Simone αυτή τη στιγμή ασχολείται με το βιβλίο του, ο David έχει οργανώσει τα αρχεία του και φόρτισε τις μπαταρίες των μηχανών κι εγώ ολοκλήρωσα την εγκατάσταση των προγραμμάτων στο νέο μου φορητό υπολογιστή που ήρθε στην κατασκήνωση βάσης.

Ίσως να μην το γνωρίζουν όλοι: όταν φτάσαμε στην κατασκήνωση βάσης, ο Mac μου αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του.

Θυμάμαι ότι υπήρχε ένα κατάστημα της Apple μπροστά από το ξενοδοχείο μας στο Ισλαμαμπάντ, τηλεφωνήσαμε στο πρακτορείο μας και αναφέραμε τα στοιχεία επικοινωνίας του καταστήματος καθώς και το μοντέλο και τις προδιαγραφές του φορητού υπολογιστή.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ένας αχθοφόρος –περπατώντας 6 ολόκληρες ώρες- μου παρέδωσε τον φορητό υπολογιστή στην κατασκήνωση βάσης. Επίσης, μου έδωσαν δωρεάν και τσάντα μεταφοράς.

Είχα, ήδη, κρατήσει αντίγραφα όλων των video μας και τελικά ξεκίνησα να γράφω τις αναφορές χρησιμοποιώντας ένα πραγματικό πληκτρολόγιο αντί για την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου.

Την Παρασκευή, αν ο καιρός βελτιωθεί όπως έχει προβλεφθεί από τον Karl, θα ανέβουμε στο Camp 1 και θα κοιμηθούμε εκεί για μια βραδιά, προκειμένου να εγκλιματιστούμε.

Κατόπιν, το Σάββατο, αμέσως μετά το πρωινό, θα κατέβουμε στην κατασκήνωση βάσης. Την Κυριακή περιμένουμε περισσότερο χιόνι και ίσως και ενισχυμένους ανέμους.

Στη συνέχεια, στις 15 του μηνός, μια νέα βελτίωση του καιρού –ο ήλιος θα επιστρέψει. Αυτό λέει ο Karl, κι ο λόγος του είναι νόμος για μας.

Credits:
The North Face/david_gottler
The North Face/emilioprevitali.com
The North Face/simone_moro

Πηγή
thenorthfacejournal.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…