Παναιτωλικό, το ακριτικό βουνό της Ρούμελης

Η κορυφή Κατελάνος του Παναιτωλικού

Το Παναιτωλικό είναι το ψηλότερο βουνό του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για οροσειρά που καταλαμβάνει την περιοχή από τα βόρεια – κεντρικά έως τα ανατολικά του νομού, κατά μήκος των συνόρων με τον νομό Ευρυτανίας.

Το Παναιτωλικό δικαίως θεωρείται το πιο εκτεταμένο βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Στα νότια φθάνει μέχρι την λίμνη Τριχωνίδα και τον ποταμό Εύηνο.

Στα Βόρεια ο Κρικελοπόταμος το χωρίζει από τα βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα και στα Βορειονατολικά από την Οξυά. Στα δυτικά οι πλαγιές του πέφτουν μέχρι τον κάμπο του Αγρινίου και τον Αχελώο.

Ο βασικός κορμός του απέραντου αυτού ορεινού συγκροτήματος, που σαν διάδημα στεφανώνει την Αιτωλία, ξεκινά από ανατολικά προς δυτικά με τις κορυφές Πλατανάκι (1.780 μ.), Δίκορφο (1.720 μ.), Τριανταφυλλιά (1.817 μ.), Τούμπα (1.680 μ.), Αραποκέφαλα (1.606 μ.) και ενώνεται στα δυτικά με ένα άλλο κλάδο που με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο έχει τις κορυφές Κούτουπας (1.793 μ.), Νεραϊδοβούνι (1.761 μ.), Καταβόθρα (1.752 μ.), Τσίνα (1.715 μ.), Κρημνίτσα (1.816 μ.), Κατελάνος ή Κυρά Βγένα (1.924 μ.), Ζυγός ή Βγένα (1.737 μ.), Κόκα (1.691 μ.), Ξάνθη ή Λάπατο (1.810 μ.), Γκιόρλα ή Γιόρλα (1.820 μ.) κ.ά.

Θέα προς τον Βορρά από την κορυφή Κατελάνος του Παναιτωλικού

Από τους δυο αυτούς βασικούς κλάδους σχηματίζονται και άλλοι σε πολλές κατευθύνσεις, έτσι ώστε συνολικά να εμφανίζεται μια ατέλειωτη σειρά κοιλάδων και χαραδρών, με ανέγγιχτη πολλές φορές ομορφιά, η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Στο βουνό υπάρχει πλήθος πεζοπορικών – ορειβατικών διαδρομών που προσφέρονται για επισκέψεις όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Υπάρχουν διαδρομές διαφόρων επιπέδων δυσκολίας και η ανάβαση σε πολλές κορυφές είναι σηματοδοτημένη από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου.

Πορεία προς την κορυφή

Σε περασμένη ανάρτηση γνωρίσαμε το καταφύγιο του Παναιτωλικού (σχετικές πληροφορίες εδώ).

Από εκεί ξεκινάει και η πορεία μας προς την ψηλότερη κορυφή του Παναιτωλικού, τον Κατελάνο.

Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή σε ένα καλοσημαδεμένο (με κόκκινη μπογιά στα βράχια) μονοπάτι.

Το καταφύγιο του Παναιτωλικού χτισμένο σε υψόμετρο 1.170 μέτρων στη θέση “Διασελάκι” στη νότια πλευρά του βουνού με φόντο την κορυφή Κόκα
Η αφετηρία της διαδρομής

Ακολουθώντας την πυκνή σήμανση (κόκκινα σημάδια στα δέντρα και τα βράχια) βγαίνουμε σε ποτίστρα-πηγή, στο σημείο που σβήνει ο δασικός δρόμος που ανεβαίνει από το χωριό Περιστέρι.

Στη συνέχεια ανηφορίζουμε σε ελατόφυτη πλαγιά μέχρι να φτάσουμε τη βάση της ράχης της κορυφής Κόκα. Από εδώ η θέα προς τη λίμνη Τριχωνίδα είναι καθηλωτική.

Στα χαμηλά διακρίνεται το χωριό Περιστέρι

Η λίμνη Τριχωνίδα καλυμμένη από μια θάλασσα νεφών. Θέα από τη βάση της ράχης της Κόκας.

Ακολουθούν δύο μακρόσυρτες τραβέρσες. Η μία στην δεξιά πλαγιά της Κόκας (1.691 μ.) και η άλλη στην δεξιά πλαγιά του Ζυγού ή Βγένας (1.737 μ.)., ώσπου φτάνουμε στο διάσελο Ζυγού-Γκιόρλας, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων περίπου.

Τραβερσάροντας την δεξιά πλαγιά της Κόκας
Απέναντί μας η κορυφή Ξάνθη ή Λάπατο
Κοιτώντας πίσω προς το νότο και τη λίμνη Τριχωνίδα χαμένη στο σύννεφο

Η κορυφή Γκιόρλα

Τραβερσάροντας την δεξιά πλαγιά του Ζυγού ή Βγένας. Στο βάθος η Γκιόρλα.
Γκιόρλα (αριστερά) και Ξάνθη (δεξιά)
Μετά από 3,8 χιλιόμετρα πορείας φτάνουμε στο διάσελο Ζυγού-Γκιόρλας

Από εδώ το μονοπάτι τραβερσάρει την βορειοδυτική (αριστερή) ανήλιαγη πλαγιά της Γκιόρλας.

Η παρουσία, όμως, κάποιων “ύποπτων” χιονούρων, μας υποχρέωσαν σε αλλαγή ρότας. Direct ανάβαση της απότομης ράχης της Γκιόρλας.

Μπροστά μας η Γερακούδα (1.644 μ.) και στο βάθος ο επιβλητικός Κούτουπας
Μπροστά μας η απότομη ράχη της Γκιόρλας

Κατάβαση στο διάσελο με τον Κατελάνο για την τελική κόντρα μέχρι το ψηλότερο σημείο της Αιτωλοακαρνανίας στα 1.924 μέτρα υψόμετρο.

Κατηφορίζοντας από την Γκιόρλα με πορεία προς τον Κατελάνο
Θέα προς τα ανατολικά
Ο κώνος του Κατελάνου στολισμένος με τις τελευταίες χιονούρες του Μαρτίου
Λίγο πριν την κορυφή
Τα Ευρυτανικά βουνά από τον Κατελάνο
Θέα προς τα νότια. Μπροστά μας η εντυπωσιακή Ξάνθη (1.810 μ.).

Η κορυφογραμμή του Ζυγού ή Βγένας
Το βόρειο συγκρότημα του Παναιτωλικού από τον Κατελάνο

Το Παναιτωλικό αποτελεί ένα πολυσχιδές ορεινό συγκρότημα με πολλές κορυφές, μεγάλα δάση, πανέμορφους καταρράκτες, πολύβουα ρέματα και γραφικά χωριά, που αναπαύονται στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του.

Περισσότερες πληροφορίες, διαδρομές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Παναιτωλικό μπορείτε να βρείτε στο εξαιρετικό ιστολόγιο Κατελάνος & Περίχωρα.

Η Αγία Παρασκευή Αιτωλοακαρνανίας

Πηγές
wikiwand.com
pemptousia.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν…