Ο παγετώνας Perito Moreno

Ο παγετώνας Perito Moreno (Περίτο Μορένο) βρίσκεται στην Αργεντινή, στο Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων στην επαρχία της Σάντα Κρουζ, και αποτελεί έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Ο παγετώνας προσεγγίζεται από την πανέμορφη κωμόπολη του Ελ Καλαφάτε, κύριο κέντρο τουρισμού της περιοχής.

Την ονομασία του την πήρε από τον Αργεντινό εξερευνητή Francisco Moreno τον επονομαζόμενο και Perito, που σημαίνει τον “ειδικό”.

Ο παγετώνας

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Παταγoνία με μήκος που φτάνει τα 30 χιλιόμετρα.

Η αρχή του βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων και καταλήγει στα θερμά επίπεδα της λίμνης Αργεντινής, 180 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Συγκαταλέγεται στους ελάχιστους παγετώνες παγκοσμίως που εξακολουθούν να αυξάνονται με τον χρόνο, γεγονός που τον καθιστά αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς.

Το μέτωπο του παγετώνα εκτείνεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων, και το μέσο ύψος του φθάνει τα 75 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, ενώ το βυθισμένο τμήμα του είναι 170 μέτρα.

Η κατάρρευση

Ο παγετώνας καθώς επεκτείνεται, συναντά την απέναντι ξηρά της χερσονήσου του Μαγγελάνου, αποκόπτοντας έτσι τον νότιο βραχίονα της λίμνης Αργεντινής, τον Braco Rico (Μπράτσο Ρίκο) από την υπόλοιπη λίμνη.

Τότε, η στάθμη του Braco Rico αρχίζει να ανυψώνεται σταδιακά, δεχόμενη τα ύδατα της λεκάνης απορροής της, φθάνοντας έως και 30 μέτρα πάνω από τη στάθμη της υπόλοιπης λίμνης.

Η δύναμη που ασκεί το νερό στη βάση του παγετώνα τον διαβρώνει σιγά-σιγά, έως ότου αναγκάζεται το παγωμένο αυτό φράγμα να καταρρεύσει τελείως και τα νερά να παροχετευθούν στη λίμνη μέσω του πορθμού του Τυμπάνου (Canal de los Tempanos).

Τώρα το σκηνικό είναι έτοιμο για την έναρξη του επόμενου κύκλου. Ο κύκλος αυτός είναι ακανόνιστος και διαρκεί δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια ο ένας από τον άλλον.

Η πλέον πρόσφατη κατάρρευση συνέβη στις 10 Μαρτίου 2016, ενώ προηγούμενες έχουν καταγραφεί το 2012, 2008, 2006, 2004 κ.λ.π.

Τουρισμός

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Παταγoνίας.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές εταιρείες, οι οποίες δρομολογούν τόσο πλοία όσο και λεωφορεία, για τον συγκεκριμένο παγετώνα αλλά και άλλους γειτονικούς.

Με λεωφορείο απέχει δύο περίπου ώρες από το θέρετρο του Ελ Καλαφάτε.

Επί τόπου, στον παγετώνα λειτουργεί κέντρο επισκεπτών, ενώ μπορεί κάποιος να επιλέξει μεταξύ δύο διαδρομών, μιάς διάρκειας μιάμισυ ώρας, και μιάς μεγαλύτερης διάρκειας πέντε ωρών.

Θέση στο χάρτη

Ίσως σας ενδιαφέρουν…