Peter Habeler, ο “δολοφόνος” επέστρεψε στη βόρεια πλευρά του Eiger

Ο Peter Habeler στην κορυφή του Eiger – Photo © David Lama

Η ορειβασία χρόνους δεν κοιτά. Ο 74χρονος Peter Habeler, ένας από τους θρύλους της ορειβασίας, που το 1978 πραγματοποίησε το αδιανόητο, την πρώτη ανάβαση στο Everest χωρίς βοηθητικό οξυγόνο μαζί με τον Reinhold Messner, ξανασκαρφάλωσε στην εμβληματική βόρεια πλευρά του Eiger.

Στο μακρινό 1974 ο Habeler, πάλι μαζί με τον Messner, έκαναν μια “πυραυλοκίνητη” ανάβαση στη βόρεια του Eiger σε χρόνο ρεκόρ.

Πριν μερικές ημέρες επανέλαβε την ίδια διαδρομή με σχοινοσύντροφο έναν άλλο διάσημο αλπινιστή, το νεαρό David Lama.

Είναι εκείνες οι (ορειβατικές) στιγμές που φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη! Είναι μια ιστορία που περιλαμβάνει πολλές μικρές λεπτομέρειες, που όλες μαζί όμως συνθέτουν μια μαγική στιγμή. Τα πράγματα έχουν ως εξής:

Πριν από μερικές ημέρες ο Αυστριακός αλπινιστής Peter Habeler αναρριχήθηκε στη βόρεια πλευρά του Eiger από την κλασική διαδρομή Heckmair.

Από μόνη της, η επανάληψη αυτής της διαδρομής, αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, που όμως γίνεται πιο ενδιαφέρον αν αναλογιστούμε ότι ο Habeler είναι 74 ετών.

Ο Habeler είναι ίσως ο γηραιότερος άνθρωπος που πραγματοποίησε από τη μεγαλειώδη διαδρομή στη βόρεια του Eiger. Ειλικρινά, όμως, δεν είναι αυτό το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Habeler, πριν φτάσει στην ηλικία των 74 ετών, θεωρούνταν ένας από τους δυνατότερους -και ταυτόχρονα λιγότερο γνωστούς- ορειβάτες όλων των εποχών.

Η διαδρομή Heckmair στη βόρεια πλευρά του Eiger

Η βόρεια πλευρά του Eiger αποδείχθηκε εξαιρετικά φιλόξενη για τον Habeler. Άλλωστε, η γνωριμία τους κρατάει εδώ και μερικές δεκαετίες.

Πίσω στο μακρινό 1974, σε μια εποχή όπου η ορειβασία όπως την ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε, ο 32χρονος Habeler πραγματοποίησε μια επική ανάβαση της βόρειας πλευράς σε χρόνο ρεκόρ, με σχοινοσύντροφο τον γίγαντα Reinhold Messner.

Το ορειβατικό δίδυμο πραγματοποίησε μια μυθική ανάβαση στο τέρας των Ελβετικών Άλπεων σε μόλις 10 ώρες, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ορειβασία.

Τον επόμενο χρόνο, το 1975 οι δυο σχοινοσύντροφοι εφάρμοσαν το νέο στυλ αναρρίχησης στα Ιμαλάια -δηλαδή χωρίς σταθερά σχοινιά, χωρίς προεγκατεστημένες κατασκηνώσεις και χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου.

Η ανάβασή τους στην 11η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Gasherbrum I (8.068 μ.) -γνωστού και ως Hidden Peak- άφησε άφωνη την παγκόσμια ορειβατική κοινότητα, και ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη των αναβάσεων σε μεγάλα υψόμετρα.

Reinhold Messner (αριστερά) και Peter Habeler (δεξιά) το 1978

Η πρωτοπορειακή τους ανάβαση στο Gasherbrum I επισκιάστηκε από τους ίδιους τέσσερα χρόνια αργότερα.

Στις 8 Μαΐου του 1978 οι Habeler και Messner έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που σκαρφάλωσαν στην κορυφή του Everest χωρίς βοηθητικό οξυγόνο (περισσότερα ΕΔΩ).

Αυτή η ανάβαση έδωσε μια οριστική και μονοσήμαντη απάντηση σε όλες τις αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος να επιβιώσει σε περιβάλλον τόσο λεπτού αέρα χωρίς φιάλες οξυγόνου.

Τα επιτεύγματα του Habeler δεν σταματούν εδώ. Αναβάσεις που ξεχώρισαν ήταν οι νέες διαδρομές που άνοιξε στην Ανατολική πλευρά του Yerupajá Grande (6.617 μ.) και του Yerupajá Chico στις Άνδεις, οι αναβάσεις στο Denali της Αλάσκα (1980), στο Nanga Parbat (1985), Cho Oyu (1986), kanchenjung (1988), η πρώτη Ευρωπαϊκή ανάβαση του θρυλικού Salathé Wall στο El Capitan του Yosemite μαζί με τον Doug Scott το 1970, οι αναρίθμητες αναβάσεις στα βουνά του Τυρόλο, στους Δολομίτες και τον ορεινό όγκο του Mont Blanc.

Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει πάνω απ’ όλα είναι η επιθυμία του Peter Habeler -αυτή η έμφυτη και αναλλοίωτη επιθυμία- ν’ ανεβαίνει στα βουνά και να μοιράζεται την αγάπη γι’ αυτόν τον “κάθετο” κόσμο.

Ο Peter Habeler και ο David Lama στην αναρριχώνται στην βόρει πλευρά του Eiger – Photo © Stefan Siegrist

Κάπως έτσι δυο δεκαετίες πριν, ο οδηγός βουνού από το Zellertal της Αυστρίας “ανακάλυψε” το νεαρό αναρριχητή-θαύμα David Lama.

Εκείνη την εποχή ο Lama ήταν μόλις πέντε ετών, και σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν ορειβάτη παγκόσμιας κλάσης.

Επόμενο ήταν, λοιπόν, να επιλέξει ο Habeler ως σχοινοσύντροφό του τον Lama. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά του Lama στη διαδρομή Heckmair του Eiger.

Φανταστείτε τη χαρά του Peter Habeler όταν έφτασε στην κορυφή του Eiger παρέα με το “πουλέν” του, στην πρώτη επανάληψη 43 χρόνια μετά από εκείνη την πρωτοπορειακή ανάβαση.

Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι respect σ’ αυτόν το σεμνό “άρχοντα” της ορειβασίας.

Πηγή
planetmountain.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…