5 μικρές συμβουλές για μια ασφαλή ημερήσια πεζοπορική εξόρμηση

Κανείς δεν περιμένει να χαθεί ή να τραυματιστεί όταν ξεκινάει για μια ημερήσια πεζοπορία σ’ ένα βουνό της ελληνικής υπαίθρου.

Τα ορεινά τοπία της χώρας μας συχνά υποτιμώνται, καθώς πολλά μονοπάτια διατρέχουν ορεινούς όγκους που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από αστικές ή ημιαστικές περιοχές.

Τι θα γίνει, όμως, αν κάτι πάει στραβά; Πόσο προετοιμασμένοι είστε για ν’ ανταπεξέλθετε στις δυσκολίες μιας αναπάντεχης αναγκαστικής διανυκτέρευσης στο βουνό;

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα infographic που να περιλαμβάνει “5 βασικές συμβουλές ασφαλείας” που θεωρούμε απαραίτητες για τη σωστή προετοιμασία μιας ημερήσιας εξόρμησης.

Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει όλες τις προφυλάξεις. Ο σκοπός του είναι να παρουσιάσει μερικές οδηγίες αντιμετώπισης των πιο συνηθισμένων θεμάτων που φαίνεται να συμβαίνουν κάθε χρόνο σε πεζοπόρους που είναι απροετοίμαστοι για μια τέτοια δραστηριότητα.

Όποιος σχεδιάζει να εκδράμει στα βουνά, θα πρέπει να τσεκάρει την “Λίστα εξοπλισμού για ημερήσιες πεζοπορίες” και ν’ ανατρέξει στον δικτυακό τόπο του Hiking Experience για περισσότερες πληροφορίες για ασφαλή πεζοπορία.

Η καλή προετοιμασία θ’ ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο ασφαλείας, θα σας δώσει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία για ν’ αντιμετωπίσετε μια δυσάρεστη κατάσταση και θα επιβαρύνετε λιγότερο τις ομάδες έρευνας και διάσωσης.

1.ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΩΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Φτιάξτε ένα πλάνο εξόρμησης: Το πλάνο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον προορισμό, τη διαδρομή, την ώρα εκκίνησης και την πιθανή ώρα επιστροφής.

Ενημερώστε γνωστούς και φίλους σχετικά με το πλάνο εξόρμησης: Φροντίστε το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα ενημερώσετε να είναι έμπιστα και υπεύθυνα, ώστε να καλέσουν τις αρχές σε περίπτωση που δεν έχετε επιστρέψει σε προκαθορισμένη ώρα.

Να είστε όσο πιο λεπτομερείς γίνεται: Μην πείτε “Πάω στον Παρνασσό για ορειβασία”. Αναφέρετε συγκεκριμένα σε ποιο μονοπάτι θα πεζοπορήσετε. Το βουνό είναι μεγάλο.

2. ΦΟΡΕΣΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι ορειβατικά μποτάκια: Το τεραίν σε πολλά ελληνικά βουνά είναι σκληρό και απαιτητικό και τα μποτάκια που φοράτε πρέπει να σας προσφέρουν την μέγιστη πρόσφυση και υποστήριξη.

Τα παπούτσια τρεξίματος είναι καλά για την άσφαλτο και αυστηρώς ακατάλληλα για τα βουνά: Δεν προσφέρουν προστασία στο πόδι και εύκολα μπορεί να οδηγήσουν σε σταμπουλήγματα του αστραγάλου ή και ακόμη χειρότερα.

Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το βουνό που θα περπατήσετε: Οι καιρικές συνθήκες στο βουνό είναι ευμετάβλητες. Βροχή, αέρας ή μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες επιπτώσεις αν δεν κουβαλάτε τον κατάλληλο ρουχισμό.

Κουβαλήστε επιπλέον ρούχα για παν ενδεχόμενο.

3. ΠΑΡΤΕ ΕΝΑΝ ΦΑΚΟ

Το σκοτάδι είναι η πιο συνηθισμένη αιτία που “πανικοβάλλει” τους πεζοπόρους: Ακόμη κι αν ο ήλιος δεν έχει δύσει, το σκοτάδι μπορεί να πέσει νωρίτερα στο μονοπάτι, αν ο ήλιος πέσει πίσω από το βουνό ή αν το μονοπάτι κινείται σ’ ένα βαθίσκιωτο δάσος.

Ένας φακός κεφαλής (με εφεδρικές μπαταρίες) είναι απολύτως απαραίτητος και δεν πρέπει να βγαίνει ποτέ από το σακίδιο.

4. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΗΜΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το γνωρίζατε;

Σε πολλά μονοπάτια που απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από την πλησιέστερη πόλη ή χωριό δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Μην βασίζεστε αποκλειστικά στην τεχνολογία, όπως το gps ή το κινητό τηλέφωνο. Τίποτα δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει τις βασικές γνώσεις προσανατολισμού με χάρτη και πυξίδα.

Γι’ αυτό…

Να έχετε πάντα μαζί σας έναν χάρτη και μια πυξίδα και, φυσικά, να γνωρίζετε τον τρόπο χειρισμού τους.

Αν, όχι, σκεφτείτε σοβαρά να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια προσανατολισμού με χάρτη και πυξίδα.

5. ΚΟΥΒΑΛΗΣΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ & ΦΑΓΗΤΟΥ

Ακόμα κι αν είστε σίγουροι ότι στο μονοπάτι υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό, πάρτε μαζί σας περισσότερο νερό απ’ ότι θεωρείτε ότι χρειάζεστε: Το ταλαιπωρημένο σώμα χρειάζεται ενυδάτωση.

Διαβάστε περισσότερα στο “Πεζοπορία και αφυδάτωση”

Πάρτε τόση ποσότητα φαγητού ανάλογα με τη διάρκεια και το μήκος της διαδρομής: Το σώμα καταναλώνει πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Μερικές μπάρες πρωτεΐνης ή δημητριακών παραπάνω στο σακίδιο δεν πιάνουν χώρο και δεν προσθέτουν βάρος.

Όμως, πριν απ’ όλα αυτά, θα πρέπει ν’ αναρωτηθείτε:

Τι χρειάζεται για να επιβιώσω τη νύχτα στο βουνό;

Ίσως σας ενδιαφέρουν…