Τα μονοπάτια της Σίφνου

Η Σίφνος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και τα πιο κοντινά της νησιά είναι η Κίμωλος, η Μήλος και η Σέριφος.

Η έκτασή της είναι περίπου 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ακτογραμμή της 76 χιλιόμετρα.

Το ψηλότερο σημείο του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας, βρίσκεται στα 682 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Για το μέγεθός της, η Σίφνος έχει ένα πολύ πλούσιο περιβάλλον. Χωρίζεται σε τρεις περιοχές με βάση τα χαρακτηριστικά τους: α) η περιοχή με τους κατάλευκους οικισμούς, τις καλλιέργειες και τις αμέτρητες πεζούλες, β) την περιοχή Natura 2000, η οποία είναι απολύτως άγρια και ανεξερεύνητη, χωρίς τη δυνατότητα προσέγγισής της με μηχανοκίνητο μέσο, και γ) το βόρειο τμήμα του νησιού που είναι χαρακτηριστικά στεγνό, με χαμηλή βλάστηση και ιδιαίτερα πετρώδες έδαφος.

Μονοπάτι Ανάθεμα, από Απολλωνία προς Καμάρες

Ο καλύτερος τρόπος εξερεύνησης του νησιού είναι με τα πόδια, αξιοποιώντας τα αμέτρητα μονοπάτια.

Τα περισσότερα εξ’αυτών είναι εύκολα στο περπάτημα και προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσει ο πεζοπόρος σε βάθος τον φυσικό πλούτο του νησιού, τα ιστορικά και πολιτισμικά του στοιχεία, αλλά και τους ιδιαίτερα φιλόξενους Σιφνιούς!

Το “Sifnos Trails” είναι το όνομα του δικτύου μονοπατιών της Σίφνου.

Το συνολικό μήκος των μονοπατιών ξεπερνάει τα τα 100 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε 19 υπέροχες διαδρομές.

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται ο ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ, σε συνεργασία με την Paths of Greece.

Ο βαθμός δυσκολίας του κάθε μονοπατιού έχει υπολογιστεί σε κλίμακα 5 επιπέδων με βάση το σύστημα “IBP index” της Γαλλικής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Το ξωκλήσι του Άη Γιώργη τα Λιβαδάκια

Εκτός από τον περιπατητικό χάρτη με τις διαδρομές, θα βρείτε στους οικισμούς ενημερωτικές πινακίδες με χάρτες και πληροφορίες για τις παρακείμενες διαδρομές.

Ακόμη, στις αρχές των μονοπατιών, στις διασταυρώσεις και σε όσα άλλα σημεία κρίθηκε σκόπιμο, θα βρείτε ειδικούς στύλους σήμανσης.

Στην κορυφή των στύλων υπάρχουν μία κόκκινη και μία άσπρη γραμμή, ενώ πάνω τους υπάρχουν βασικές πληροφορίες για το κάθε μονοπάτι (αριθμός μονοπατιού, προορισμός, διάρκεια, μήκος).

Τέλος, σε όλο το μήκος των μονοπατιών υπάρχει η διεθνής σήμανση με κόκκινη και άσπρη μπογιά, που δείχνει πως η διαδρομή που ακολουθείτε είναι η σωστή.

Η εκκλησία Παναγιά του Νήγιου
Καλύτερη περίοδος για περπάτημα στη Σίφνο

Στη Σίφνο μπορείτε να περπατήσετε όλο το χρόνο. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θεωρούνται ως οι καλύτερες εποχές χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες και την πολύχρωμη φύση.

Η πεζοπορία είναι επίσης εφικτή το χειμώνα, αλλά η πιθανότητα βροχής είναι μεγαλύτερη. Το χειμώνα ο αέρας μπορεί να φυσάει δυνατά και να είναι παγωμένος.

Το καλοκαίρι (Ιούλιος, Αύγουστος) κάνει πολλή ζέστη για περπάτημα. Παρόλα αυτά, εάν το επιχειρήσετε, αποφύγετε τις ώρες μεταξύ 12 και 4μμ.

Εξοπλισμός

Μπότες πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι και μπατόν θεωρούνται απαραίτητα.

Προτείνουμε επίσης να μην περπατάτε ποτέ μόνοι και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα σετ πρώτων βοηθειών.

Ένας φακός και ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα σας φανούν χρήσιμα σε δύσκολες καταστάσεις.

Το μονοπάτι προς το Κάστρο
Χάρτες

Στη Σίφνο μπορείτε να προμηθευτείτε εξαιρετικούς χάρτες που δείχνουν με ακρίβεια τα μονοπάτια.

Για τις μεγάλες πινακίδες που δείχνουν όλο το δίκτυο μονοπατιών της Σίφνου χρησιμοποιήσαμε το χάρτη από τις εκδόσεις Ανάβαση (έκδοση 2015).

Επικίνδυνα άγρια ζώα

Τα ατυχήματα με άγρια ζώα συμβαίνουν πολύ σπάνια στη Σίφνο. Τα μόνα επικίνδυνα ζώα στο νησί είναι οι οχιές.

Η Οχιά της Μήλου είναι προστατευόμενο είδος. Την Άνοιξη, το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν περπατάτε.

Εάν δείτε φίδι μπροστά σας, μείνετε ήρεμοι και αποφύγετέ το περπατώντας αρκετά μέτρα μακριά του.

Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να το φοβίσετε.

Σε περίπτωση που σας δαγκώσει φίδι, μείνετε ήρεμοι και με τη βοήθεια συνοδού κατευθυνθείτε προς το ιατρικό κέντρο. Συνιστούμε να μην περπατάτε ποτέ μόνοι!

Θέα από το μονοπάτι προς τον Προφήτη Ηλία
Βασικοί κανόνες πεζοπορικής συμπεριφοράς
  • Πάρτε μόνο αναμνήσεις, αφήστε μόνο αποτυπώματα. Καθώς τα μυρμήγκια και τα μέλη του ζωικού βασιλείου δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον τρόπο να διασπούν το πλαστικό, σας παρακαλούμε να μην αφήνετε σκουπίδια στα μονοπάτια ή γύρω από αυτά. Στους οικισμούς υπάρχουν κάδοι!
  • Εάν κρυώνετε μην ανάψετε φωτιά! Προσπαθήστε να ζεσταθείτε απλά περπατώντας πιο γρήγορα!
    Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια πεζοπορίας δεν θα βοηθήσει ούτε εσάς ούτε και τον κίνδυνο πυρκαϊάς!
  • Οι ντόπιοι δεν είναι τουριστική ατραξιόν! Εάν θέλετε να τους φωτογραφίσετε ζητήστε το ευγενικά! Ειδικά στη Σίφνο, είναι σίγουρο πως θα χαμογελάσουν!
  • Εάν συναντήσετε κάποια πόρτα που να κόβει το μονοπάτι, περάστε ελεύθερα. Αφήστε την όπως τη βρήκατε, είτε ανοικτή είτε κλειστή.
  • Παρακαλούμε να περπατάτε μόνο σε μονοπάτια. Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει που για τόσους αιώνες οι άνθρωποι επέλεξαν να περπατούν σε αυτά και όχι αλλού!
Ταξιάρχης της Σκάφης

Παρέχονται πλέον στον περιπατητή όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (χρόνος διαδρομής, κατεύθυνση, σύνδεση με άλλα μονοπάτια, θέση στάσης λεωφορείων κ.α.) για να απολαύσει τη διαδρομή του χωρίς άγχος, ακόμη και αν η περιπατητική εμπειρία του είναι μικρή ή ανύπαρκτη.

Έτσι η Σίφνος διαθέτει πλέον ένα από τα πιο ενημερωμένα δίκτυα μονοπατιών σε όλη την Ευρώπη και οι εντυπώσεις όσων τα έχουν περπατήσει είναι ενθουσιώδεις.

Σήμανση μονοπατιών στη Σίφνο

Η Σίφνος είναι το πρώτο ελληνικό νησί που απέκτησε εφαρμογή – ξεναγό σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Γαλλικά & Αγγλικά) για τα μονοπάτια της.

Όταν η εφαρμογή “κατέβει” στο κινητό σας, δεν χρειάζεται σύνδεση Ίντερνετ για να λειτουργήσει. Κατεβάστε την εφαρμογή από εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της Σίφνου επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: sifnostrails.com

Μονοπάτι στην περιοχή Natura
Μονοπάτια της Σίφνου

Συνοπτική παρουσίαση των μονοπατιών της Σίφνου

Θέση στο χάρτη

Πηγή
e-sifnos.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…