UIAA: Δεν αγγίζουμε την ιστορία της ορειβασίας

Με μια δημόσια τοποθέτηση, η UIAA πήρε θέση στην πρόσφατη διαμάχη που έχει ταράξει τον κόσμο του Ιμαλαϊσμού.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (UIAA) πήρε θέση πριν από μερικές ημέρες για τη διαμάχη που ταράζει τον κόσμο του Ιμαλαϊσμού.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες «στέρησε» από τον Reinhold Messner τον τίτλο του πρώτου ανθρώπου που ανέβηκε στις 14 κορυφές με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων.

Το Guinness World Records αναστάτωσε την παγκόσμια ορειβατική κοινότητα

Μια ριζοσπαστική απόφαση που προέκυψε από τις μελέτες και τις έρευνες του Eberhard Jurgalski, Γερμανού χρονιικογράφου της ορειβατικής ιστορίας.

Όντας σύμβουλος του Guinness World Records για τα ορειβατικά ρεκόρ, ο Jurgalski με την ομάδα του από το 8000ers.com, έχει μελετήσει εκατοντάδες αναβάσεις.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι, σε μια σειρά από οκτάρες κορυφές (ιδιαίτερα στις Annapurna I, Dhaulagiri I και Manaslu), οι «αληθινές κορυφές» (“true summits”) δεν είχαν εντοπιστεί σωστά για πολλά χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ορειβάτες –συνήθως χωρίς δική τους ευθύνη– είχαν σταματήσει πριν φτάσουν στην κύρια κορυφή.

Ο Eberhard Jurgalski

Ο ίδιος ο Jurgalski δήλωσε:

«Πολλοί ορειβάτες στο παρελθόν νόμιζαν ότι βρίσκονταν στην κορυφή της οκτάρας. Αυτές οι αναβάσεις ήταν ιστορικά αποδεκτές. Και δεν θέλαμε να τις αλλάξουμε. Θέλαμε μόνο να τις ταξινομήσουμε με βάση την ερευνητική μας εργασία».

Αυτή η ανάβαση του Messner στην Annapurna, του “στέρησε” τον τίτλο του πρώτου ανθρώπου που ανέβηκε στις 14 κορυφές με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων, σύμφωνα με το Guiness World Records
Guinness World Records: Επανακατάταξη των 14 κορυφών με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων

Σύμφωνα με το Guinness World Records, για να προκριθεί μια ανάβαση ως υποψήφια για ρεκόρ, πρέπει πλέον να πληροί δύο βασικά κριτήρια:

  • Το υψηλότερο σημείο πρόσβασης -γνωστό και ως η «αληθινή κορυφή»- πρέπει να επιτευχθεί και να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.
  • Οι αναβάσεις πρέπει να γίνονται με τα πόδια, από την κατασκήνωση βάσης στην κορυφή και μετά πάλι πίσω. Θα λαμβάνονται υπόψη οι καταβάσεις ελικοπτέρων από υψηλότερες κατασκηνώσεις εξαιτίας επειγόντων ιατρικά περιστατικών και οι καταβάσεις περιπέτειας-αθλητισμού που πραγματοποιούνται με σκι, snowboard και μη μηχανοκίνητα φτερωτά σκάφη, όπως τα αλεξίπτωτα πλαγιάς.

Ακολουθώντας αυτές τις νέες οδηγίες, η πρώτη ανάβαση στις 14 οκτάρες “true summits” ήταν αυτή του Edmund «Ed» Viesturs (ΗΠΑ), ο οποίος τις πραγματοποίησε μεταξύ 18 Μαΐου 1989 και 12 Μαΐου 2005. Επίσης, ο Viesturs ανέβηκε χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου.

Το χρονικό διάστημα των 15 ετών και 359 ημερών του Viesturs παρέμενε η ταχύτερη ανάβαση των 14 οκτάρων “true summits”, μέχρι που το έσπασε ο Nirmal “Nims” Purja το 2021 (το ρεκόρ του Viesturs εξακολουθεί να είναι το ταχύτερο χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο).

Ο Nirmal Purja

Ο Nims ανέβηκε στις 14 “true summits” μεταξύ 23 Απριλίου 2019 και 8 Οκτωβρίου 2021, δηλαδή σε 2 έτη και 168 ημέρες, χρησιμοποιώντας συμπληρωματικό οξυγόνο.

Σημείωση: Το 2019 ανακοινώθηκε ότι ο Nims είχε καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης στις 14 οκτάρες, με χρόνο 189 ημερών (6 μήνες και 6 ημέρες), αλλά αργότερα και μετά την ανακατάταξη των βουνών, δύο από τις αναβάσεις του απορρίφθηκαν.

Προκειμένου να εξασφαλίσει το ρεκόρ, ο Nims επέστρεψε στο Dhaulagiri και στο Manaslu, κάνοντας επιτυχώς αναβάσεις στις «αληθινές κορυφές» και των δύο βουνών.

Η πρώτη ανάβαση στις «αληθινές κορυφές» και των 14 οκτάρων από μια γυναίκα (με συμπληρωματικό οξυγόνο) έγινε από την Κινέζα ορειβάτισσα Dong Hong-Juan, χάρη στην επιτυχή της ανάβαση στο Shisha Pangma στις 26 Απριλίου 2023. Ξεκίνησε την οδύσσειά της στις 19 Μαΐου 2013 ανεβαίνοντας στο Everest. Ο συνολικός χρόνος που παρήλθε ήταν 9 χρόνια και 342 ημέρες.

Η Kristin Harila

Μια εβδομάδα μετά την ανάβαση της Dong στο Shisha Pangma, στις 3 Μαΐου, η Νορβηγίδα Kristin Harila κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ του Nims για την ταχύτερη ανάβαση των «αληθινών κορυφών» των 14 οκτάρων, όταν πάτησε στην κορυφή του Cho Oyu, ολοκληρώνοντας τις αναβάσεις σε 1 χρόνο και 5 ημέρες (με συμπληρωματικό οξυγόνο).

Σε συνέντευξή του, ο Ed Viesturs πήρε δημόσια θέση στην εν λόγω διαμάχη:

«Ξαφνικά, μπήκα στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες! Ο κόσμος λέει ότι το Guinness World Records έχει αφαιρέσει το ρεκόρ του από τον Messner και ο Ed Viesturs είναι τώρα ο πρώτος. Δεν έχει νόημα για μένα. Ένας Γερμανός ερευνητής που ανέλυσε μερικές παλιές φωτογραφίες και άλλα πράγματα, προφανώς διαπίστωσε ότι ο Messner δεν έφτασε στην «αληθινή κορυφή» μιας από τις 14 οκτάρες».

«Είναι γελοίο. Ο Messner δεν έκανε ποτέ αυτά που έκανε για τα ρεκόρ, όπως και εγώ. Δεν πρόκειται να πάρω τη θέση του. Την κέρδισε, του αξίζει. Ήταν ο πρώτος, ένας πρωτοπόρος πολύ μπροστά από την εποχή του, και, στο μυαλό μου, θα είναι πάντα. Και πιστεύω ότι κάθε άλλος ορειβάτης θα πει το ίδιο».

Ο Ed Viesturs
Η Δήλωση της Διεθνούς Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (UIAA)

Οι 14 κορυφές με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων έχουν μια εμβληματική ιστορική αξία που, από πολλές απόψεις, υπερβαίνει τον αλπινισμό καθώς έχουν εισέλθει σε έναν πιο παγκόσμιο πολιτισμό.

Όταν ο Reinhold Messner ολοκλήρωσε τις 14 οκτάρες κορυφές το 1986, επαινέστηκε γι’ αυτό, κι ίσως ακόμη περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο κατόρθωσε αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα.

Χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο, συχνά μόνος και ενίοτε επιλέγοντας μια νέα, άγνωστη διαδρομή.

Τιμήθηκε ποικιλοτρόπως, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης του τίτλου του επίτιμου μέλους της UIAA.

Το επίτευγμά του αξίζει όλη την αναγνώριση που του έχει δοθεί, παρά το γεγονός ότι δύο από τα κατορθώματά του αφαιρέθηκαν πρόσφατα από τα Ρεκόρ Γκίνες.

Το να ισχυριστούμε τώρα ότι τα επιτεύγματά του είναι λιγότερο αξιέπαινα ή ότι δεν έχει επιτύχει τις 14 αναβάσεις είναι άδικο και παράλογο, πολύ περισσότερο επειδή αυτό που σήμερα θεωρείται η κύρια κορυφή των βουνών με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων μπορεί να έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων.

Ο Reinhold Messner

Ο ίδιος ο Messner δήλωσε πώς ότι έκανε δεν το έκανε για να σημειώσει ρεκόρ, αλλά για χάρη της ορειβασίας:

«Τελευταία δήλωση σχετικά με τα ορειβατικά ρεκόρ! Καμία! Δεν θα υπάρξει ποτέ στον παραδοσιακό αλπινισμό! Εκτιμώ κάθε ορειβάτη, κάθε ορειβάτη που δοκιμάστηκε στις μεγάλες ορθοπλαγιές του κόσμου. Αυτό είναι η ζωή. Είμαι και παραμένω ο «κατακτητής του άχρηστου», αλλά έχω κερδίσει τόσα πολλά στη ζωή μου που με περηφάνια μπορώ να πω σήμερα ότι είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος!».

Η UIAA απορρίπτει αυτή την προσπάθεια αλλαγής της ιστορίας της ορειβασίας και εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή της στον Reinhold Messner και στους άλλους πρωτοπόρους ορειβάτες που είδαν τα σημαντικά επιτεύγματά τους να αμφισβητούνται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...