Η Ετικέτα Ασφαλείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβασίας & Αναρρίχησης (UIAA)

Σε όλη την ιστορία της, η ασφάλεια στο βουνό ήταν στην πρώτη γραμμή των δραστηριοτήτων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβασίας & Αναρρίχησης (UIAA).

Η Ετικέτα Ασφαλείας της UIAA και τα σχετικά πρότυπα ασφαλείας λειτουργούν από τη δεκαετία του 1960.

Η UIAA αναπτύσσει διεθνή πρότυπα για εξοπλισμό αναρρίχησης και ορειβασίας και επί του παρόντος διαπιστεύει πάνω από 2.000 ετικέτες ασφαλείας σε περισσότερους από 70 κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο.

Η UIAA παρέχει επίσης σε ορειβάτες και αναρριχητές σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια, από τη βάση δεδομένων με πιστοποιημένο εξοπλισμό αναρρίχησης και ορειβασίας, πληροφορίες για τις πιο πρόσφατες ανακλήσεις εξοπλισμού καθώς και τη σειρά Q&A.

Η Ετικέτα Ασφαλείας της UIAA

Το λογότυπο UIAA Safety Label είναι σήμα κατατεθέν της UIAA. Η Ετικέτα Ασφαλείας UIAA σε ένα κομμάτι εξοπλισμού σημαίνει ότι δείγματα του εξοπλισμού έχουν ελεγχθεί από διαπιστευμένο, ανεξάρτητο τρίτο μέρος και έχει αποδειχθεί ότι πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στο πρότυπο UIAA.

Ωστόσο, καμία εργαστηριακή δοκιμή δεν μπορεί ποτέ να αντικατοπτρίζει πραγματικά το φάσμα των καταστάσεων που αντιμετωπίζονται στην πράξη.

Η αγορά ορειβατικού και αναρριχητικού εξοπλισμού που φέρει την Ετικέτα Ασφαλείας UIAA υποστηρίζει το έργο της UIAA και την παγκόσμια αποστολή της για υποστήριξη και προώθηση της αναρρίχησης και της ορειβασίας.

Το παρακάτω video που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή Ασφάλειας της UIAA, εξηγεί τη σημασία της Ετικέτας Ασφάλειας της UIAA και το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η διαδικασία διαπίστευσης ενός εξοπλισμού.

Οι ορειβάτες μπορούν να αναζητήσουν πιστοποιημένο εξοπλισμό (εξοπλισμό με την Ετικέτα Ασφαλείας UIAA) μέσω της ειδικής βάσης δεδομένων της UIAA και να δουν επίσης έναν κατάλογο διαπιστευμένων κατόχων της Ετικέτας Ασφαλείας.

Ανακαλύψτε περισσότερα για την ασφάλεια των αναρριχητών: https://www.theuiaa.org/SAFETY

Ίσως σας ενδιαφέρουν…