Fritz Luchsinger, ο σπουδαίος Ελβετός αλπινιστής

Ο Fritz Luchsinger (Φριτς Λούσινγκερ) ήταν Ελβετός ορειβάτης. Μαζί με τον Ernst Reiss έκανε την πρώτη ανάβαση του Lhotse (8.516 μ.), του τέταρτου υψηλότερου βουνού στον κόσμο στις 18 Μαΐου 1956.

Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης ο Luchsinger προσβλήθηκε από οξεία σκωληκοειδίτιδα και χρειάστηκε να αναρρώσει σε ένα δωμάτιο που παρείχε στην ελβετική αποστολή ο Λάμα της μονής Τενγκμπότσε με τη φροντίδα του γιατρού της αποστολής Eduard Leuthold.

Ο Fritz Luchsinger στην κορυφή του Lhotse
Η ανάβαση στο Lhotse

Το 1956 οι Ελβετοί επανήλθαν στον ορεινό όγκο του Everest μετά από την αποτυχημένh προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την πρώτη ανάβαση στο ψηλότερο βουνό του κόσμου (το 1952).

Ο σκοπός της αποστολής του 1956 ήταν διπλός. Αφενός μεν, να γίνει η δεύτερη ανάβαση στο Everest, αφετέρου δε, να γίνει η πρώτη ανάβαση στο γειτονικό lhotse.

Η Ελβετική Αποστολή του 1956. Ο Fritz Luchsinger 6ος από αριστερά.

Αρχηγός της αποστολής του 1956 ήταν ο Albert Eggler από τη Βέρνη και το Ελβετικό Ίδρυμα Αλπικών Ερευνών εφοδίασε με τον καλύτερο τρόπο τους Ελβετούς ορειβάτες.

Ο Luchsinger με τον Reiss ακολούθησαν τη γνωστή διαδρομή ως τον παγετώνα Khumbu και το Lhotse Face στο South Col.

Από εκεί χρησιμοποίησαν τροχαλία για να ανεβάσουν τα εφόδιά τους για την τελική ανάβαση.

Οι Ελβετοί διέθεταν, μεταξύ άλλων, στον εξοπλισμό τους εμπροσθόαιχμα κραμπόν που μείωναν την ανάγκη δημιουργίας σκαλοπατιών στο σκληρό χιόνι.

Αν και είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί σε αλπικό περιβάλλον, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν δωδεκάαιχμα κραμπόν σε αποστολή στα Ιμαλάια.

Στις 18 Μαΐου 1956, ο Luchsinger μαζί με τον Reiss έφθασαν στην κορυφή του Lhotse μέσω του λουκιού της δυτικής όψης του βουνού.

Ο Fritz Luchsinger to 1956

Η κορυφή ήταν τόσο αιχμηρή που δεν υπήρχε χώρος για να καθίσουν οι ορειβάτες ή να βγάλουν τα σακίδιά τους, κάτι που του εξανάγκασε να σκάψουν σκαλοπάτι λίγο κάτω από την κορυφή, για να μπορούν να διερευνήσουν και την άλλη πλευρά.

Το 1980, ο Luchsinger κατάφερε ν’ ανέβει σε μία ακόμη οκτάρα κορυφή, το Dhaulagiri (8.167 μ.).

Θάνατος

Ο Fritz Luchsinger εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειάς του στο Shishapangma στις 28 Απριλίου 1983. Ήταν 62 ετών.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…