Η βιογραφία της Βάντα Ρουτκίεβιτς, της πρώτης γυναίκας που ανέβηκε στο Κ2

Η Βάντα Ρουτκίεβιτς (Wanda Rutkiewicz, 4 Φεβρουαρίου 1943 – 12-13 Μαΐου 1992) ήταν Πολωνέζα ορειβάτης.

Περισσότερο γνωστή είναι για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του K2, όπως επίσης και η πρώτη γυναίκα που κατάφερε ν’ ανέβει σε 8 κορυφές άνω των 8οοο μέτρων.

Γεννήθηκε στο Πλανγκέ της Λιθουανίας, από πολωνική οικογένεια. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακινήθηκαν εκείνη και η οικογένειά της στην Πολωνία, όπου έμειναν στη Βαρσοβία.

Αργότερα σπούδασε και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ, λαμβάνοντας τον πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Η Βάντα Ρουτκίεβιτς στην κατασκήνωση βάσης του Κ2

Μετά την αποφοίτησή της ξεκίνησε την ορειβασία, ξεκινώντας από τα βουνά Góry Sokole.

Η Βάντα οδηγούσε μία SFM Junak μηχανή, δίκυκλο ιδιαίτερα βαρύ, το οποίο έμμεσα τη βοήθησε να ξεκινήσει την ορειβασία.

Το καλοκαίρι του 1961, ξέμεινε από βενζίνη. Έτσι, ξεκίνησε να κάνει ωτοστόπ στα διερχόμενα οχήματα.

Κάποια στιγμή σταματάει ένας άνδρας με μία μηχανή να βοηθήσει, ο οποίος βρισκόταν μαζί με φίλο του Μπογκντάν Γιανκόφσκι.

Ο τελευταίος έκανε ορειβασία τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η συνάντηση θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει την ορειβασία στα προαναφερθέντα βουνά.

Η Βάντα Ρουτκίεβιτς στην περιοχή του Everest
Λίγο πριν την κορυφή του Everest

Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο, η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη και η πρώτη Πολωνέζα που φτάνει στην κορυφή του Everest.

Στην κορυφή του Shishapangma το 1987

Το 1986, γίνεται η πρώτη γυναίκα που ανεβαίνει στην κορυφή του K2, πράγμα που το κατάφερε χωρίς τη βοήθεια συμπληρωματικού οξυγόνου.

Η επιτυχία της επισκιάστηκε από το γεγονός ότι οι δύο συνορειβάτες της απεβίωσαν. Συνολικά, εκείνη τη σεζόν οι νεκροί στο Κ2 έφτασαν τους 13.

Κατά τη διάρκεια της ανάβασής της στο Kangchenjunga (8,586 μ.) το 1992, το τρίτο ψηλότερο βουνό του κόσμου, ήταν και η τελευταία φορά που εθεάθει ζωντανή η 49χρονη Βάντα Ρουτκίεβιτς.

Τελευταίος ανέφερε για αυτήν ένας Μεξικανός ορειβάτης, ο Κάρλος Καρσόγιο. Εκείνη προσπαθούσε να στήσει την σκηνή της σε μεγάλο υψόμετρο.

Η όλη προσπάθεια την αποδυνάμωσε πνευματικά και σωματικά, κι ίσως να είχε σωθεί με περισσότερη ξεκούραση και καθαρότερο μυαλό.

Ο Καρσόγιο είπε ότι ούτε εκείνος είχε τη διαύγεια ώστε να την πείσει να κατέβουν, καθώς ήταν κι αυτός εξουθενωμένος.

Το 1995, βρέθηκε ένα πτώμα από δύο ορειβάτες, και ειπώθηκε ότι μπορεί ν’ ανήκε στη Βάντα.

Οι ενδείξεις όμως ήταν αρνητικές και, τελικά, το σώμα, το πιθανότερο είναι να ανήκει σε μία Βουλγάρα ορειβάτισσα, η οποία είχε πεθάνει το 1994.

Εκείνο, επίσης, που παραμένει άγνωστο είναι αν η Ρουτκιέβιτς κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του Κανγκτσενγιούνγκα.

Σε περίπτωση που το κατάφερε, είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε να κατακτήσει τις τρεις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Το σώμα της δεν έχει βρεθεί έως και σήμερα.

Το εμβληματικό Κ2. Η Βάντα Ρουτκίεβιτς ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να τιθασεύσει τον γίγαντα της οροσειράς του Καρακόρουμ.
Κορυφές
  • 1978 – Everest (8.848)
  • 1985 – Nanga Parbat (8.126)
  • 1986 – K2 (8.611)
  • 1987 – Shishapangma (8.027)
  • 1989 – Gasherbrum II (8.035)
  • 1990 – Gasherbrum I (8.080)
  • 1991 – Cho Oyu (8.188)
  • 1991 – Annapurna I (8.091)
  • 1992 – Kangchenjunga (8.586 – αβέβαιο)

Ίσως σας ενδιαφέρουν…