Βασικός εξοπλισμός στη χειμερινή ορειβασία

Είσαι υπέρμαχος του “κουβαλάω τα πάντα” ώστε να’σαι έτοιμος ν’ αντιμετωπίσεις κάθε απρόοπτο που θα σου συμβεί στο χειμερινό βουνό;

Ή μήπως κουβαλάς μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να μειώσεις το βάρος του σακιδίου στο ελάχιστο δυνατό;

Ως συνήθως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ας προσπαθήσουμε να την εντοπίσουμε, έτσι ώστε τον φετινό δύσκολο χειμώνα να εξορμήσουμε στα βουνά έχοντας μαζί μας αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Προσωπικά, είμαι ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας “κουβαλάω ό,τι χρειάζομαι”.

Όταν είμαστε φορτωμένοι μ’ ένα βαρύ κι ογκώδες σακίδιο στην πλάτη, αυτόματα γινόμαστε πολύ αργοί στο περπάτημα, χάνουμε πολύτιμα αποθέματα ενέργειας και, ενδεχομένως, αυξάνουμε τις πιθανότητες ενός τραυματισμού, αν τύχει να χάσουμε την ισορροπία μας ή να γλιστρήσουμε.

Από την άλλη, όταν κουβαλάμε ελάχιστο εξοπλισμό, εκθέτουμε τον εαυτό μας σε μεγάλο κίνδυνο στην περίπτωση που συμβεί ένα δυσάρεστο γεγονός και δεν διαθέτουμε το απαιτούμενο εξάρτημα του χειμερινού εξοπλισμού.

Πριν βγείτε στα βουνά φροντίστε να έχετε επαρκή ενημέρωση για την διαδρομή που σκοπεύετε ν’  ακολουθήσετε, τις συνθήκες  του εδάφους και τον καιρό.

Οι πληροφορίες που θα συλλέξετε θα σας κατευθύνουν στην επιλογή του κατάλληλου ρουχισμού και εξοπλισμού.

Πάντα, όμως, μέσα στο σακίδιο θα πρέπει να βρίσκεται ένα bivy sack (αδιάβροχος σάκος αναγκαστικής διαβίωσης), ένα κουτί πρώτων βοηθειών, ένα δεύτερο ζευγάρι γάντια και σκούφος, μια αλλαξιά ρούχα, ένας φακός κεφαλής και αντηλιακό.

Από κει κι ύστερα:

1. Μάσκα θυέλλης

Θα προστατέψει τα μάτια και το πρόσωπο από τις παγωμένες ριπές του αέρα και τα παγοσφαιρίδια.

Όσοι έχετε “γευτεί” το ανελέητο μαστίγωμά τους καταλαβαίνετε τι εννοώ. Σε ηλιόλουστο καιρό η μάσκα θυέλλης (ή ακόμα και τα γυαλιά ηλίου) θα προστατέψουν τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία του εκτυφλωτικού φωτός που αντανακλάται στο κατάλευκο χιόνι.

2. Μπαλακλάβα, σκούφος ή buff

Θα προστατέψουν το πρόσωπό σας από την παγωνιά του βουνίσιου χειμερινού αέρα.

3. Ισοθερμικό φλις
Ένα ελαφρύ φλις (μπορεί να είναι soft shell ή και συνθετικό) θα σας δώσει την απαραίτητη ζεστασία.

4. Αδιάβροχο και αντιανεμικό τζάκετ

Το απόλυτο όπλο ενάντια στον αέρα, τη βροχή και το χιόνι. Με κουκούλα απαραίτητα, ενώ οι βοηθητικές τσέπες θα αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες για την αποθήκευση ενός χάρτη, μια πυξίδας ή των σνάκ, για ο,τιδήποτε δηλαδή χρειάζεστε να έχετε γρήγορη πρόσβαση.

5. Γάντια

Ζεστά και αντιανεμικά. Εγώ προτιμώ τις χούφτες με ένα ζευγάρι πιο λεπτά , ισοθερμικά γάντια από μέσα.

6. Παντελόνι

Από προσωπική εμπειρία θεωρώ ότι τα soft shell παντελόνια είναι τα καλύτερα. Μπορούν να φορεθούν από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, είναι άνετα, εφαρμόζουν σε κάθε τύπο σώματος, κι αν έχουν και προστατευτικά μπαλώματα στα γόνατα, το κάθισμα και γύρω από τους αστραγάλους, τότε δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα από τη μέση και κάτω.

7. Μπότες

Ζεστές, αδιάβροχες, άκαμπτες, αλλά ταυτόχρονα άνετες για μια πολύωρη διαδρομή. Πολύ σημαντικό να είναι συμβατές με τα κραμπόν σας.

8. Κραμπόν

Μαζί με το πιολέ, τα πιο αντιπροσωπευτικά αξεσουάρ του χειμερινού ορειβατικού εξοπλισμού. Εγώ προτιμώ τα semi-fast και τα δετά.

Φροντίστε να είναι συμβατά με τις μπότες σας, να γνωρίζετε πώς δένονται και πώς να περπατάτε. Τα κουβαλάμε πάντα μέσα σε ειδική θήκη μεταφοράς.

9. Πιολέ

Το έτερον ήμισυ των κραμπόν. Ένα πεζοπορικό πιολέ θα σας βοηθήσει να περπατήσετε με σχετική ασφάλεια σε μια παγωμένη πλαγιά.

Αρκεί, βέβαια, να γνωρίζετε τις τεχνικές self-arrest (ανάσχεσης της πτώσης) σε περίπτωση ενός απρόοπτου γλιστρήματος.

10. Σακίδιο

Ένα σακίδιο 35-40 λίτρων είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει τον χειμερινό εξοπλισμό μια ημερίσιας εξόρμησης.

Πολύ σημαντικό να διαθέτει αδιάβροχο κάλυμμα για την προστασία από τη βροχή και το χιόνι.

Αν βραχεί το σακίδιο τότε το βάρος του πολλαπλασιάζεται με οδυνηρές συνέπειες για τη μέση και τους ώμους.

11. Γκέτες

Ιδιαίτερα χρήσιμες κυρίως στο χιόνι, αλλά και στη βροχή. Θα αποτρέψουν την είσοδο του χιονιού στο εσωτερικό της μπότας, και θα προστατέψουν το παντελόνι από τις λάσπες. Κατά προτίμηση με συρματόσχοινο.

Και τέλος…

12. Μπατόν

Πάντα χρήσιμα, ακόμη και στα χιόνια. Θα σας βοηθήσουν πολύ στο περπάτημα, ενώ θα χρησιμεύσουν για την ανίχνευση του εδάφους και των πιθανών παγίδων που κρύβονται κάτω από το πυκνό χιόνι.

Φροντίστε μόνο να φέρουν τα ειδικά πιατάκια (πεταλούδες) χιονιού για να μην βυθίζονται στο μαλακό χιόνι, γιατί τότε θα δυσκολέψουν το περπάτημα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…