Ο Ueli Steck ολοκλήρωσε επιτυχώς το 82 Summits Challenge

Ο Ueli Steck στην κορυφή Pointe Walker (4.208 μ.) – Photo © Ueli Steck

Ο Ελβετός υπερορειβάτης Ueli Steck ολοκλήρωσε επιτυχώς το 82 Summits Challenge – κατά τη διάρκεια του οποίου ανέβηκε σε όλες τις 82 κορυφές άνω των 4.000 μέτρων της Δυτικής Ευρώπης σε μόλις 62 ημέρες, χρησιμοποιώντας μόνο τη μυϊκή του δύναμη για να ταξιδέψει από βουνό σε βουνό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ορειβατικής πρόκλησης, ο Ueli Steck και οι συνορειβάτες του πέρασαν από την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία, κάνοντας πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ποδήλατο και 100.000 μέτρων υψομετρικής.

Στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας ο Ueli Steck είχε μαζί του τον Γερμανό αλπινιστή Michael Wohlleben. Στην πορεία, όμως, αναγκάστηκε να καταφύγει στη συνδρομή άλλων ορειβατών, μιας και ο Michael αποχώρησε μετά από έναν τραυματισμό στο πόδι που υπέστη κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του με ένα παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς). Ο Steck συνέχισε τις επόμενες αναβάσεις συνοδευόμενος από φίλους ορειβάτες και περιστασιακώς από τη γυναίκα του.

Ο χάρτης της διαδρομής που ακολούθησε ο Ueli Steck – Photo © 82summits.com

Στις 22 Ιουλίου σημειώθηκε ένα τραγικό συμβάν. Ο 32χρονος Ολλανδός αλπινιστής Martijn Seuren σκοτώθηκε πέφτοντας από μια κόψη στο Mont Blanc, στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Ο Seuren διέσχιζε την Rochefort Ridge στο Auiguille de Rochefort (4.001 μ.) μαζί με τον Steck και έναν τρίτο άγνωστο ορειβάτη.

Στις 23 Ιουλίου ο Steck έγραψε στην σελίδα του στο Facebook: “Είμαι βαθύτατα θλιμμένος από τον τραγικό θάνατο του συνορειβάτη μου… μετά από μια πτώση στο Rockefortgrat… θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους του Martijn”.

Στις 11 Αυγούστου ο Ueli ανέβηκε στην τελευταία κορυφή, την Barre des Ecrins (4.102 μ.), ολοκληρώνοντας μετά από 62 ημέρες την δοκιμασία που ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου με την ανάβαση στην Piz Bernina (4.049 μ.).

Η πιο μεγάλη ημέρα για τον Ueli Steck ήταν όταν διέσχισε το Monte Rosa, οπότε και ανέβηκε σε 18 κορυφές σε μία μόλις ημέρα

Το 1993, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (UIAA) έφτιαξε την επίσημη λίστα των 82 κορυφών των Άλπεων με υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων.

To 2006, ο Σλοβένος ορειβάτης Miha Valic ανέβηκε στις 82 κορυφές σε 102 ημέρες σε χειμερινές συνθήκες, χρησιμοποιώντας ένα βανάκι για τη μεταφορά του από βουνό σε βουνό.

Το 2008, οι Ιταλοί αλπινιστές Diego Giovannini και Franco “Franz” Nicolini ολοκλήρωσαν την δοκιμασία των 82 κορυφών σε μόλις 60 ημέρες, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων για την μεταφορά τους. Ανέβηκαν τις κορυφές από την Δύση προς την Ανατολή, τερματίζοντας στην Piz Bernina και εξακολουθούν να κατέχουν το ρεκόρ ταχύτητας μέχρι σήμερα.

Πηγές
ukclimbing.com
outsideonline.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...