Ο Alex Txikon φέρνει την επανάσταση στα Ιμαλάια με την χρήση των ιγκλού

Ο σπουδαίος Ισπανός ορειβάτης Alex Txikon και η ομάδα του έχτισαν ιγκλού στην Κατασκήνωση Βάσης του Κ2, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί μια μικρή επανάσταση στις χειμερινές αποστολές στα Ιμαλάια. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ιγκλού είναι πολύ πιο άνετα και ζεστά σε σύγκριση με τις σκηνές.

Στη σελίδα του στο Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά: “Στη σκηνή της τραπεζαρίας είχαμε 13 βαθμούς κάτω από το μηδέν, στη σκηνή -26 βαθμούς, και μέσα στο ιγκλού κοιμηθήκαμε με θερμοκρασία -5 βαθμούς. Πρέπει να πω ότι ήταν η καλύτερη νύχτα στις 8 χειμερινές μου αποστολές. Καθώς περπατάς από την τραπεζαρία στο ιγκλού, τα χέρια κι όλοι οι μύες σου παγώνουν και ο άνεμος μαστιγώνει το πρόσωπό σου. Ωστόσο, όταν μπαίνουμε στα ιγκλού που έχουμε χτίσει στην Κατασκήνωση Βάσης, δεν ακούγεται τίποτα και το ουρλιαχτό του αέρα εξαφανίζεται”.

“Το ξημέρωμα, οι υπνόσακοι είναι εντελώς στεγνοί και το φως ταξιδεύει μέσα από τοίχους πάχους άνω των 20 εκ. συμπαγούς χιονιού. Είναι ένα θαύμα. Αλλά, αναμφισβήτητα, ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα είναι η εισπνοή του οξυγόνου, μιας κι ο κορεσμός είναι μεγαλύτερος στο ιγκλού παρά σε μια σκηνή. Συνεπώς, ξεκουραζόμεστε καλύτερα”.

O Alex Txikon μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες ν’ ανέβει στο Everest την χειμερινή περίοδο, φέτος τον χειμώνα αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Κ2, το τελευταίο “πρόβλημα” των χειμερινών Ιμαλαΐων. Μέχρι στιγμής, η ομάδα του έχει κάνει πολύ καλή πρόοδο στην διαδρομή Abruzzi, έχοντας φιξάρει με σχοινί μήκους 1.100 μέτρων το κομμάτι μέχρι το Camp 1, ενώ έχουν ήδη εξοπλίσει και το Camp 2 στα 6.700 μέτρα υψόμετρο. Κι όλα αυτά, παρά τα προβλήματα από πτώσεις βράχων μεταξύ Camp 1 και Camp 2 (κοντά στα 6.000 μέτρα), που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 6 ορειβατών και την διακομιδή με ελικόπτερο δύο εξ αυτών σε νοσοκομείο στο Skardu του Πακιστάν.

Οι επόμενες ώρες προμηνύονται εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες. Η ομάδα είναι καθηλωμένη στην Κατασκήνωση Βάσης καθώς είναι καθ’ οδόν ένας τυφώνας που οι μετεωρολόγοι τον έχουν κατατάξει στην κατηγορία 4, με την πρόγνωση να κάνει λόγο για ανέμους που θα κινούνται με ταχύτητες κοντά στα 100 χλμ/ώρα στην Κατασκήνωση Βάσης, ενώ στην κορυφή του βουνού η έντασή τους υπολογίζεται να φτάσει ακόμα και τα 210 χλμ/ώρα!!!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...