Τα σπουδαιότερα ορειβατικά επιτεύγματα του 2019

Το 2019 μας αποχαιρέτησε οριστικά και μεις κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση των ορειβατικών δρόμενων ανά τον πλανήτη και ξεχωρίζουμε τις τρεις σημαντικότερες στιγμές.

Πρόκειται για επιτεύγματα που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο βιβλίο της ορειβασίας και θα μνημονεύονται για πολλά χρόνια.

1. Οι 14 οκτάρες του Nirmal Purja σε 189 ημέρες

Μόλις 189 ημέρες χρειάστηκε ο 36χρονος Νεπαλέζος πρώην στρατιωτικός Nirmal «Nims» Purja για ν’ ανέβει και στα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων.

Όταν ανακοίνωσε δημόσια το σχέδιό του, με την ονομασία «14/7 Project Possible», ν’ αναρριχηθεί στις 14 οκτάρες μέσα σε 7 μήνες, πολλοί το θεώρησαν εξαιρετικά φιλόδοξο, με μικρή πιθανότητα επιτυχούς έκβασης, εν μέρει λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που ενέχει μια ανάβαση στους γίγαντες των Ιμαλαΐων και εν μέρει λόγω του απαγορευτικού οικονομικού κόστους της ορειβασίας σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο Nirmal Purja

Ο Purja κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια χάρη σε νέους χορηγούς που κατάφερε να βρει, σε μια πρωτοβουλία crowdfunding (μια πρακτική χρηματοδότησης ενός έργου ή μιας αποστολής με την συλλογή μικρών χρηματικών ποσών από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, συνήθως μέσω του Διαδικτύου), καθώς και οδηγώντας πελάτες στο Annapurna, το Nanga Parbat και το Manaslu, ενώ δεν δίστασε να υποθηκεύσει ακόμη και το ίδιο του το σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

2. Η νέα διαδρομή “Honeymoon” του Denis Urubko στο Gasherbrum II

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Denis Urubko έχει γίνει ένας μύθος στην ορειβατική κοινότητα. Η αξιοσημείωτη δύναμη και αντοχή του, του επέτρεψαν να συνεχίσει όταν οι άλλοι υποχωρούσαν, πετυχαίνοντας σπουδαία κατορθώματα στους γίγαντες των Ιμαλαΐων: χειμερινές αναβάσεις, διασχίσεις, νέες διαδρομές κ.λπ.

Έχει ανέβει και στα 14 βουνά άνω των 8.000 μέτρων χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου, έχει ανοίξει πέντε νέες διαδρομές στα Ιμαλάια και πολλές άλλές σ’ ολόκληρο τον κόσμο, από τις κορυφές του συγκροτήματος Pamir και του Tien Shan στην πατρίδα του το Καζακστάν μέχρι τους πύργους της Παταγονίας.

Φέτος, για μια ακόμη φορά έκανε αισθητή την παρουσία του, ανοίγοντας μια νέα, direct διαδρομής στις πυραμοειδείς πλαγιές του Gasherbrum II.

Ο Urubko αναρριχήθηκε σόλο με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Σαράντα οχτώ ώρες αργότερα, ο Urubko επέστρεψε στην κατασκήνωση βάσης, όπου τον περίμενε η νέα του σύζυγος, η αναρριχήτρια María “Pipi” Cardell, έχοντας ανοίξει μια νέα διαδρομή στο βουνό. Την ονόμασε “Honeymoon” (για προφανείς λόγους).

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Urubko είπε ότι η ανάβαση αυτή αντικατοπτρίζει απόλυτα την άποψή του για την «πραγματική ορειβασία».

3. Η ελεύθερη σόλο ανάβαση (και κατάβαση) του Jim Reynolds στο Fitz Roy

Ο Αμερικανός αναρριχητής Jim Reynolds έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε και κατέβηκε σόλο και χωρίς σχοινιά το όρος Fitz Roy στην Παταγονία.

Βέβαια, δεν είναι ο πρώτος που σκαρφάλωσε στην εμβληματική κορυφή των 3.559 μέτρων χωρίς σχοινιά (αυτό το έχει κάνει και ο Dean Potter το 2002) αλλά αυτός κατάφερε να κατέβει χωρίς να κάνει ραπέλ!!!

O Jim Reynolds

Ο Αμερικανός χρειάστηκε περίπου 16 ώρες σκληρών προσπαθειών στην διαδρομή Afanssieff πάνω στη ΒΔ κόψη του βουνού.

Μετά τον Alex Honnold, λοιπόν, ένας ακόμη Αμερικανός έρχεται να δημιουργήσει πολύ θόρυβο παγκοσμίως γύρω από αυτήν την extreme εκδοχή της αναρρίχησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...