Οι εμβληματικοί Πύργοι της Αστράκας

Το Πάπιγκο, με την ξεχωριστή ομορφιά του, έχει ένα χαρακτηριστικό που είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητο, καθώς ουσιαστικά «σημαδεύει» την περιοχή, ειδικά το Μικρό Πάπιγκο.

Είναι οι θεόρατοι βράχοι που ρίχνουν την επιβλητική σκιά τους στο χωριό, οι λεγόμενοι «Πύργοι της Αστράκας».

Η Αστράκα είναι μία από τις κορυφές της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.436 μέτρων, και από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινά το μονοπάτι για να φτάσει κανείς στο καταφύγιο της Αστράκας.

Λέγεται πως το όνομά της σημαίνει «σκεπή» και της δόθηκε ακριβώς επειδή ορθώνεται σαν σκεπή, πάνω από το χωριό.

Όσες φορές κι αν σηκώσει κανείς το βλέμμα προς τους «Πύργους της Αστράκας» αυτό που θα δει δεν θα είναι ποτέ το ίδιο, λένε αυτοί που ξέρουν.

Διαβάστε ακόμη
Η απόλυτη χειμερινή ομορφιά της Τύμφης

Είναι άλλη η εικόνα όταν το δειλινό βάφει κόκκινους τους γρανιτένιους βράχους, άλλη όταν η ομίχλη κυκλώνει τους πύργους, τελείως διαφορετική όταν το χιόνι πασπαλίζει τα πατάρια τους.

Οι «Πύργοι του Πάπιγκου», όπως λέγονται, αφού βάζουν πλάτη στο χωριό με τον υψηλότερο από τους πέντε πύργους να φτάνει στα 1.788 μέτρα, στέκουν επιβλητικοί πάνω από το Μικρό Πάπιγκο που βρίσκεται αγκιστρωμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων.

Κάπου είχα διαβάσει ότι οι «Πύργοι του Πάπιγκου» είναι ο Παρθενώνας της φύσης και δεν έχουν άδικο. Οι φωτογραφίες που τράβηξα από δύο διαφορετικές επισκέψεις στην περιοχή νομίζω είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

ΖΑΓΟΡΙ • ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 1:50.000

Περιγραφή
Πεζοπορικός και τοπογραφικός χάρτης του Ζαγορίου, όρος Τύμφη σε κλίμακα 1:50.000. Περιλαμβάνει πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές σε Αστράκα, Γκαμήλα, Φαράγγι Βίκου και το μονοπάτι Epirus Trail.
Το Ζαγόρι είναι ξακουστό για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα πετρόχτιστα μνημεία του. Κυρίαρχo στοιχείο του τοπίου είναι το βουνό. Στον μεγάλο ορεινό όγκο της Τύμφης, έχουν χαραχτεί από παλιά οι ορειβατικές διασχίσεις, και το πέρασμα του φαραγγιού του Βίκου παραμένει μια κλασσική διαδρομή. Τα τελευταία χρόνια ξαναζωντάνεψαν και τα παλιά καλντερίμια ανάμεσα στους οικισμούς. Στη νέα έκδοση του χάρτη έχει προστεθεί η διαδρομή του Epirus Trail (Μονοπάτι της Ηπείρου) που δεν έχει ακόμα σημανθεί και καθαριστεί στο σύνολό της.

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Ανάβαση
Έτος έκδοσης: 2019
Κωδικός χάρτη: 3.1
Κλίμακα: 1:50.000

Για την ηλεκτρονική αγορά του χάρτη κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα

ΖΑΓΟΡΙ – ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ – ΜΕΤΣΟΒΟ • ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 1:40.000

Περιγραφή
Πεζοπορικός χάρτης του Ζαγορίου, της Βάλιας Κάλντα και του Μετσόβου σε κλίμακα 1:40.000.
Το Ζαγόρι – Μέτσοβο – Βάλια Κάλντα 1:40.000 είναι ένα έργο σύνθεσης που αποτυπώνει ότι γίνεται στη περιοχή σε κάθε τομέα δραστηριότητας υπαίθρου. Συνεργάστηκαν και έβαλαν το λιθαράκι τους πάνω από 10 επαγγελματίες του ορεινού χώρου στην περιοχή. Αυτός ο χάρτης είναι πραγματικά απαραίτητο εργαλείο για όποιον ταξιδεύει στην περιοχή.
Δεν αντικαθιστά το Ζαγόρι 1:50.000 που έχει στην πίσω όψη περιγραφές των μονοπατιών.

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Ανάβαση
Έτος έκδοσης: 2020
Κωδικός χάρτη: 3.1 – 6.4
Κλίμακα: 1:40.000

Για την ηλεκτρονική αγορά του χάρτη κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...