Οι εμβληματικοί Πύργοι της Αστράκας

Το Πάπιγκο, με την ξεχωριστή ομορφιά του, έχει ένα χαρακτηριστικό που είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητο, καθώς ουσιαστικά «σημαδεύει» την περιοχή, ειδικά το Μικρό Πάπιγκο.

Είναι οι θεόρατοι βράχοι που ρίχνουν την επιβλητική σκιά τους στο χωριό, οι λεγόμενοι «Πύργοι της Αστράκας».

Η Αστράκα είναι μία από τις κορυφές της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.436 μέτρων, και από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινά το μονοπάτι για να φτάσει κανείς στο καταφύγιο της Αστράκας.

Λέγεται πως το όνομά της σημαίνει «σκεπή» και της δόθηκε ακριβώς επειδή ορθώνεται σαν σκεπή, πάνω από το χωριό.

Όσες φορές κι αν σηκώσει κανείς το βλέμμα προς τους «Πύργους της Αστράκας» αυτό που θα δει δεν θα είναι ποτέ το ίδιο, λένε αυτοί που ξέρουν.

Διαβάστε ακόμη
Η απόλυτη χειμερινή ομορφιά της Τύμφης

Είναι άλλη η εικόνα όταν το δειλινό βάφει κόκκινους τους γρανιτένιους βράχους, άλλη όταν η ομίχλη κυκλώνει τους πύργους, τελείως διαφορετική όταν το χιόνι πασπαλίζει τα πατάρια τους.

Οι «Πύργοι του Πάπιγκου», όπως λέγονται, αφού βάζουν πλάτη στο χωριό με τον υψηλότερο από τους πέντε πύργους να φτάνει στα 1.788 μέτρα, στέκουν επιβλητικοί πάνω από το Μικρό Πάπιγκο που βρίσκεται αγκιστρωμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων.

Κάπου είχα διαβάσει ότι οι «Πύργοι του Πάπιγκου» είναι ο Παρθενώνας της φύσης και δεν έχουν άδικο. Οι φωτογραφίες που τράβηξα από δύο διαφορετικές επισκέψεις στην περιοχή νομίζω είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…