Η διάσχιση της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας στη Ζήρεια

Η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας με φόντο τα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού κόλπου

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την ορεινή Κορινθία να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος. Ένας δρόμος που ξεκινάει από τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου και αρχίζει να ανηφορίζει ανάμεσα σε βουνοκορφές, χαράδρες, γραφικά χωριά και ελατοσκεπείς πλαγιές.

Αγαπημένος ορειβατικός προορισμός η ορεινή Κορινθία, με μαγευτικές πεζοπορικές διαδρομές σε τοπία απαράμιλλης αισθητικής αξίας.

Μια από τις ωραιότερες διαδρομές είναι το μονοπάτι που διασχίζει τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας.

Η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας ξανοίγεται ανάμεσα στους εντυπωσιακούς όγκους των κορυφών της Μικρής και Μεγάλης Ζήρειας και αποτελεί το πιο ζωντανό και ανέγγιχτο (ακόμα) κομμάτι του βουνού.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας

Στα Τρίκαλα της Κορινθίας

Συνολικά θα χρειαστεί να καλύψουμε 24 χλμ. ανάβασης για να φτάσουμε από το μηδενικό υψόμετρο των ακτών του Ξυλοκάστρου στο ελατοσκέπαστο “μπαλκόνι” των Τρικάλων.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου.

Είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας και χωρίζονται σε τρεις συνοικίες -την Κάτω, τη Μεσσαία και την Άνω- που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση η μία από την άλλη, σε υψόμετρο 900 μ., 1.000 μ. και 1.100 μ. αντίστοιχα.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας

Η ονομασία Τρίκαλα φαίνεται να προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει η περιοχή: καθαρό αέρα, καλό κλίμα χωρίς υγρασία, αμπέλια που βγάζουν πολύ καλό κρασί, άφθονα πηγαία νερά με ξεχωριστή γεύση.

Η είσοδος του μοναστηριού του Αγ. Βλασίου

Στη θέση “Βαρνεβό”

Φεύγουμε από τα Άνω Τρίκαλα και ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο οροπέδιο και το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας.

Μετά από 6 χλμ. πορείας, περνώντας μπροστά από το μοναστήρι του Αγ. Βλασίου, και δίπλα σε μια φουρκέτα του δρόμου φτάνουμε στην αφετηρία της διαδρομής μας.

Είναι η θέση Βαρνεβό (σε υψόμετρο 1.380 μ.) με το χαρακτηριστικό ξύλινο κιόσκι και το πυροφυλάκειο. Από το σημείο αυτό ξεκινάει η κυκλική μας διαδρομή στην περιοχή της Φλαμπουρίτσας.

Η θέση Βαρνεβό από ψηλά με το χαρακτηριστικό πυροφυλάκειο

Η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, διασχίζεται από τον Σύθα ποταμό που χύνεται στη θάλασσα του Ξυλοκάστρου, και εμφανίζει έντονη βιοποικιλότητα.

Δάση κεφαλληνιακής ελάτης

Χαρακτηρίζεται από δάση κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης, υγρόφιλες όψεις των ορεινών δασών κωνοφόρων με πλατάνια και πολλές άλλες θαμνώδεις φυτοκοινωνίες, ασβεστολιθικούς απόκρημνους βράχους και ανοιχτά βραχώδη “στεπόμορφα” λιβάδια κατά τη μετάβαση προς τα ανωδασικά όρια.

Χαρακτηριστικό λιβάδι στα τελειώματα της Φλαμπουρίτσας

Παντού υπάρχουν ρυάκια και νερά που αναβλύζουν κάτω από αιωνόβια δέντρα και χάνονται σε υπόγειες απορροές.

Στην χαράδρα της Φλαμπουρίτσας βρίσκει καταφύγιο ένας σημαντικός αριθμός ευαίσθητων ειδών όπως ο χρυσαετός, ενώ οι αλεπούδες, οι νυφίτσες, τα κουνια, οι ασβοί, οι σκαντζόχοιροι, οι λαγοί, οι πέρδικες και οι τυφλοπόντικοι είναι μερικοί από τους συνήθεις κατοίκους της.

Αφετηρία της διαδρομής μας από το ξύλινο κιόσκι στη θέση Βαρνεβό

Όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, η πορεία που ακολουθούμε είναι αυτή με το κόκκινο βέλος.

Ουσιαστικά, ανηφορίζουμε τη δασωμένη ράχη που βλέπουμε μπροστά μας. Δεν ακολουθούμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που δείχνει το κίτρινο βέλος. Από εκεί κατηφορίζεις κατευθείαν στην χαράδρα της Φλαμπουρίτσας.

Εμείς, όμως, θέλουμε να κάνουμε μια πιο ενδιαφέρουσα κυκλική διαδρομή που θα περνά από την κορυφή Γυμνό, το αθλητικό κέντρο Ζήρειας, το Σπήλαιο του Ερμή, τη θέση Πουλιού Όχθος, και από εκεί κατάβαση στην Φλαμπουρίτσα.

Διάσχιση της χαράδρας και επιστροφή στο Βαρνεβό μέσω του μονοπατιού που δείχνει το κίτρινο βέλος.

Πορεία σε χωματόδρομο. Στο βάθος η Ζήρεια.

Το μονοπάτι που ακολουθούμε είναι ομαλό και καλοσημαδεμένο με κόκκινες κορδέλες και ταμπελάκια στα δέντρα και κόκκινα σημάδια στα βράχια. Μετά από μια ώρα πορείας φτάνουμε στην κορυφή Γυμνό (1.616 μ.).

Η θέα προς τα δυτικά από την κορυφή Γυμνό

Πορεία κατά μήκος της κορυφογραμμής με εξαιρετική θέα προς τις πλαγιές και τα γκρέμια της Φλαμπουρίτσας.

Πορεία προς το οροπέδιο της Ζήρειας. Εντυπωσιακή η θέα της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας.

Πλησιάζοντας στο οροπέδιο και το Αθλητικό Κέντρο της Ζήρειας

Στη παραπάνω φωτογραφία με την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή φαίνεται η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο Σπήλαιο του Ερμή.

Η κίτρινη διακεκομμένη γραμμή είναι το κλασικό μονοπάτι που μας ανεβάζει στην ψηλότερη κορυφή της Ζήρειας, με αφετηρία το parking του Αθλητικού Κέντρου.

Φτάνοντας στη θέση Λαιμός (1.500 μ.)

Μετά από 2 ώρες και 4,7 χλμ. πορείας φτάνουμε στη θέση Λαιμός σε υψόμετρο 1.500 μ. Από το σημείο αυτό ξεκινάει μονοπάτι που κατηφορίζει στην Φλαμπουρίτσα. Εμείς, όμως, συνεχιζουμε απτόητοι την πορεία μας προς το Σπήλαιο του Ερμή.

Πορεία προς το Σπήλαιο του Ερμή. Στον κόκκινο κύκλο το κιόσκι στη θέση Λαιμός.

Πανόραμα Φλαμπουρίτσας

Περνάμε το σαλέ του Αθλητικού Κέντρου και ακολουθούμε ένα λίγο απότομο, αλλά καλογραμμένο μονοπάτι που ανεβαίνει από την πλαγιά με τα αιωνόβια άτομα μαύρης πεύκης.

Στο σπήλαιο του Ερμή

Αφήνει στα δεξιά του την εγκατάσταση του Αθλητικού Κέντρου και ακολουθεί την κορυφογραμμή προς το μυθικό Σπήλαιο του Ερμή.

Μετά από 3 ώρες πορείας βρισκόμαστε στην αρχή του μονοπατιού για το Σπήλαιο του Ερμή σε υψόμετρο 1.700 μ.

Το μονοπάτι που οδηγεί στην είσοδο του Σπηλαίου

Για να βρείτε το Σπήλαιο δεν πρέπει να χάσετε το μονοπάτι που έχει διανοιχτεί και κατηφορίζει στη δυτική πλαγιά της Φλαμπουρίτσας, διότι το Σπήλαιο δεν είναι ορατό μέχρι την είσοδό του.

Η είσοδος (αριστερά) και το εσωτερικό (δεξιά) του σπηλαίου

Σύμφωνα με τη μυθολογία, σ’ αυτήν τη σπηλιά η Μαία, κόρη του Άτλαντα, γέννησε τον φτεροπόδαρο αγγελιοφόρο των θεών, τον Ερμή.

Μάλιστα ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην κoρφή του βρισκόταν ένα από τα λίγα αρχαία ιερά αφιερωμένα στο φτεροπόδαρο θεό που εδώ τον ονόμαζαν Κυλλήνιο Ερμή.

Από το μικρό πλάτωμα στην είσοδο του Σπηλαίου η θέα είναι μοναδική σε όλη τη χαράδρα μέχρι τη θάλασσα

Η κατάβαση στο σπήλαιο, ηλικίας εκατομμυρίων ετών, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα ήταν να γίνει με ειδικό εξοπλισμό.

Η έκτασή του υπολογίζεται περίπου στα 1.200 τ.μ. και περιλαμβάνει αρκετούς αλλεπάλληλους θαλάμους με πλούσιο διάκοσμο από ογκώδη συγκροτήματα σταλακτιτών – σταλαγμιτών, που μαρτυρούν την ηλικία του.

Όμως προχωρώντας προσεκτικά 50 μ. στο εσωτερικό του, με ένα δυνατό φακό μπορείτε να απολαύσετε τους υπέροχους σταλακτίτες της πρώτης αίθουσας και το σπάνιο σπηλαιόγαλα.

Στη θέση Πουλιού Όχθος μετά από 7,9 χλμ. πορείας σε υψόμετρο 1.740 μ.

Ακολουθώντας την πυκνή σήμανση κινούμαστε παράλληλα ενός χωματόδρομο μέχρι τη θέση Πουλιού Όχθος.

Εδώ το μονοπάτι διακλαδίζεται. Ο ένας κλάδος ανηφορίζει για να συναντήσει το κλασικό μονοπάτι για την ψηλότερη κορυφή της Ζήρειας σε υψόμετρο 1.950 μ.

Ο άλλος κλάδος κατεβαίνει απότομα στο εσωτερικό της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας για να συναντήσει το μονοπάτι που τη διασχίζει.

Κατεβαίνοντας την απότομη πλαγιά προς τη βάση της χαράδρας. Στο βάθος διακρίνονται τα υπέροχα λιβάδια των πηγών του Σύθα ποταμού.

Η διάσχιση της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας

Μετά από 1,5 χλμ. είμαστε στη βάση της χαράδρας στα 1.350 μ. υψόμετρο, έχοντας πέσει πάνω στο μονοπάτι που τη διασχίζει. Δεξιά τερματίζει στα λιβάδια των πηγών του Σύθα ποταμού. Εμείς πηγαίνουμε αριστερά με προορισμό το Βαρνεβό.

Έχουν περάσει 5 ώρες από τότε που ξεκινήσαμε την πορεία μας, και το τοπίο αλλάζει δραματικά.

Η διαδρομή ξετιλύγεται στη σκιά ενός εντυπωσιακού δάσους κωνοφόρων, ενώ σύντομα ο παράγοντας νερό κάνει αισθητή την παρουσία του. Είναι η κοίτη του ποταμού Σύθα.

Συνεχίζοντας το µονοπάτι κατά μήκος της κοίτη του ποταµού θα έχετε την ευκαιρία τους τελευταίους ανοιξιάτικους µήνες και στις αρχές του καλοκαιριού να απολαύσετε πολλά είδη από άγριες ορχιδέες και σπάνια ενδηµικά.

Αν δείτε στις παρυφές του µονοπατιού µια επιφάνεια χώµατος σκαµµένη, θα είναι από τα αγριογούρουνα που ενδιαιτώνται στη Φλαµπουρίτσα και αναζητούν εκεί την τροφή τους.

Ακολουθεί ένα μκρό video με εικόνες που κατέγραψα διασχίζοντας αυτήν την υπέροχη χαράδρα.

Μετά από 1 ώρα πορείας στην καρδιά της Φλαμπουρίτσας, φτάνουμε σε διασταύρωση μονοπατιών.

Αριστερά ανηφορίζει προς το οροπέδιο της Ζήρειας στη θέση Λαιμός, ενώ δεξιά ανεβαίνοντας από του Μάρκου τη Λάκκα και διασχίζοντας απότοµες σάρες της ανατολικής πλαγιάς της Φλαμπουρίτσας καταλήγει στο ξωκλήσσι της Αγ. Τριάδας πέρα από το χωριό Μάννα ή Μάρκασι.

Διασταύρωση μονοπατιών σε υψόμετρο 1.190 μ., στο χαμηλότερο σημείο της χαράδρας

Από εδώ κι ύστερα αρχίζει η ανηφορική μας πορεία προς τη θέση Βαρνεβό. Θα χρειαστούμε 1 με 1,5 ώρες για να καλύψουμε το υπόλοιπο της διαδρομής.

Το χωριό Μάννα ή Μάρκασι

Μια τελευταία αναμνηστική φωτογραφία λίγο πριν βγούμε οριστικά από τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας

Άφιξη στο Βαρνεβό. Τερματισμός μιας ονειρικής κυκλικής διαδρομής. Οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου ζεσταίνουν τις ψηλές κορυφές της Μικρής Ζήρειας.

Χάρτης της διαδρομής

Πηγές
e-ziria.gr
e-trikalakorinthias.gr
tresorhotels.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...