Το καταφύγιο της Γκιώνας

Μέσα στην καρδιά της Ρούμελης -στο νομό Φωκίδας- ανάμεσα στον πολύβουο Παρνασσό, στα απόκρημνα Βαρδούσια και την παιχνιδιάρα Οίτη στέκει αγέρωχα και σιωπηλά ο επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ορεινός όγκος της Γκιώνας, το Ασέληνον Όρος των αρχαίων.

Το ψηλότερο σημείο της, η Πυραμίδα, φτάνει σε υψόμετρο τα 2.510 μέτα, γεγονός που την κατατάσσει στο πέμπτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, το Σμόλικα, το Βόρα ή Καϊμακτσαλάν και τον Γράμμο, και στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας νοτίως του Ολύμπου.

Το μοναδικό καταφύγιο που υπάρχει στο βουνό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.750 μέτρων στη Λάκκα Kαρβούνη, σε ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο.

Το καταφύγιο “Γρηγόρης Περδίκης” από το διάσελο Πυραμίδας-Πλατυβούνας. Στο βάθος η κορυφή Προφήτης Ηλίας.

Η διαχείριση του καταφυγίου ανήκει στον Πεζοπορικό Όμιλο Αθηνών (Π.Ο.Α.), η επίσημη ονομασία του είναι «Γρηγόρης Περδίκης» (15/09/1980) και τα εγκαίνια της λειτουργίας του έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου του 1959.

Το καταφύγιο της Γκιώνας με φόντο την Πυραμίδα

Το καταφύγιο είναι χωρητικότητας 20 ατόμων. Διαθέτει τζάκι και δύο ξυλόσομπες, ενώ έξω από το καταφύγιο υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό.

Είναι εξοπλισμένο, επίσης, με λάμπες υγραερίου ενώ η κουζίνα του είναι οργανωμένη με σκεύη, πετρογκάζ κ.λπ. Δεν υπάρχει τουαλέτα

Μπορεί η χωρητικότητά του να είναι μικρή, ωστόσο περιμετρικά του καταφυγίου υπάρχει διαθέσιμος χώρος για κατασκήνωση.

Τα τελευταία χρόνια ο Π.Ο.Α. κάνει σημαντικές προσπάθειες για τη συντήρηση και ανακαίνηση του καταφυγίου.

Η πεζοπορική πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται:

α) Από το χωριό Βίνιανη Φωκίδας –χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων στις δυτικές πλαγιές της Γκιώνας- μέσω ενός μονοπατιού που διασχίζει τη χαράδρα της Ρεκάς,

β) Από το χωριό Καλοσκοπή Φωκίδας ή αν οι συνθήκες το επιτέπουν από τη θέση «Μνήματα», όπου ακολουθώντας αρχικά το σημαδεμένο μονοπάτι προς την Πυραμίδα της Γκιώνας και εν συνεχεία από το διάσελο Πυραμίδας-Πλατυβούνας το μονοπάτι που κατηφορίζει στη Λάκκα Καρβούνη.

Περισσότερες πληροφορίες σε παλιότερες αναρτήσεις μας εδώ και εδώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...