Το καταφύγιο Πύργων στο Φαλακρό

Το καταφύγιο Πύργων είναι χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού και η διαχείρισή του γίνεται από τον ΕΟΣ Προσοτσάνης.

Βρίσκεται στην θέση “Κάπι”, κάτω από έναν εντυπωσιακό κάθετο βράχο όπου έχουν ανοιχτεί αρκετές αναρριχητικές διαδρομές.

Το καταφύγιο και πίσω του το αναρριχητικό πεδίο

Το καταφύγιο είναι κλειστό, ενώ στον περιβάλλοντο χώρο θα βρείτε βρύση με νερό, καθώς και μια πινακίδα των μονοπατιών του Φαλακρού.

Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από το χωριό Πύργοι Δράμας. Το χωριό στέκεται σε υψόμετρο 630 μέτρων στην αριστερή όχθη του ρέματος Σουσίτσα που κατεβαίνει από τις κορυφές του Φαλακρού.

Από την πλατεία του χωριού των Πύργων του νομού Δράμας στρίβουμε αριστερά (υπάρχει ταμπέλα) ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο που μας βγάζει στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Στο πίσω μέρος της εκκλησίας ξεκινάει χωματόδρομος καλής βατότητας που κατηφορίζει στο ρέμα Σουσίτσα και σε 3,5 χιλιόμετρα καταλήγει στο καταφύγιο (στην αρχή του χωματόδρομου υπάρχει ξύλινη ταμπέλα με την ένδειξη «Προς Καταφύγιο Πύργων»).

Πίσω από το καταφύγιο, ξεκινάει το μονοπάτι “Φ2” που ανηφορίζει προς τις ψηλές κορυφές του βουνού, ακολουθώντας την κοίτη του Στενορέματος.

Διαβάστε ακόμα:
Περπατώντας στις γυμνές πλαγιές του Φαλακρού (Μέρος Α)
Περπατώντας στις γυμνές πλαγιές του Φαλακρού (Μέρος Β)

Το αναρριχητικό πεδίο (Πύργων) περιλαμβάνει έξι διαδρομές ύψους 25-30 μέτρων δυσκολίας από V+ έως VII+.

Το πέτρωμα του βράχου είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας. Το ανάγλυφο του βράχου είναι έντονο και στο δεξιό μέρος του πεδίου υπάρχει σπηλιά. Για την επανάληψη των διαδρομών χρειάζονται μόνο σετάκια.

Το αναρριχητικό πεδίο Πύργων
Θέση στο χάρτη

Ίσως σας ενδιαφέρουν…