Matterhorn: Η πρώτη ανάβαση (Video)

Είπαν ότι ήταν απάτητο. Είπαν ότι δράκοι πετούσαν στους ουρανούς τριγύρω του και δαίμονες φρουρούσαν την κορυφή του.

Και τότε, στις 14 Ιουλίου του 1865, το αδύνατο έγινε πραγματικότητα. Επτά άνδρες έφτασαν στην κορυφή του Matterhorn.

Για έναν από αυτούς, τον Edward Whymper, ήταν το τέλος μιας εμμονής που κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια κι ένα γεγονός που θα το μετάνιωνε για το υπόλοιπο της ζωής του.

O Edward Whymper

Ο βασιλιάς των Άλπεων υψώνεται πάνω από το «ταπεινό» Ελβετικό χωριό Zermatt, προκαλώντας δέος τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες.

Η εμβληματική πυραμιδοειδής κορυφή, που διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας, μετέτρεψε τον 19ο αιώνα σε μια δραματική κούρσα για την κατάκτηση της κορυφής του, όπου η νίκη επρόκειτο να επιτευχθεί με κάθε κόστος.

Η πρώτη ανάβαση στο Matterhorn to 1865, μια ιστορία εμμονής, εξαπάτησης και θρυλικού επιτεύγματος, ξεκίνησε με έναν περίεργο χαράκτη που άκουγε στο όνομα Edward Whymper.

Διαβάστε ακόμα:
Matterhorn: 150 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του

Σε αντίθεση με τους άλλους αναρριχητές της εποχής του, που ήταν άνθρωποι μορφωμένοι και ανήκαν σε ανώτερες τάξεις, κοίταξε το Matterhorn με μια παιδική αθωότητα και ακλόνητη πίστη ότι η κοινωνική του τάξη δεν θα τον εμπόδιζε να αγγίξει πρώτος την κορυφή.

Η φήμη του Whymper τροφοδοτήθηκε όχι μόνο από τις σοβαρές του ελλείψεις σε εμπειρία και εξοπλισμό, αλλά και από το αποκαλυφθέν φυσικό ταλέντο του στην αναρρίχηση.


The Challenge (1939)

Μια υπέροχη ταινία του μακρινού 1939 που εξιστορεί με εντυπωσιακό τρόπο το χρονικό της πρώτης ανάβασης στην κορυφή του Matterhorn.


Έχοντας συναίσθηση του μεγάλου βαθμού επικινδυνότητας της προσπάθειά του, πήγε στην Ιταλία προκειμένου να προσλάβει έναν οδηγό βουνού.

Οι Ιταλοί ήταν γνωστοί τόσο για τις αναρριχητικές τους ικανότητες όσο και για την εξοικείωσή τους με το αγαπημένο βουνό.

Ο Whymper συνάντησε έναν οδηγό ονόματι Jean-Antoine Carrel, ο οποίος είχε όλες τις απαντήσεις για την κατάκτηση του γίγαντα.

Ο ρόλος του Edward Whymper ενσαρκώνεται από τον Robert Douglas στην ταινία The Challenge (1939)

Ο Carrel αποδείχθηκε ότι ήταν ο κακός σ’ αυτή την επική ιστορία, καθώς πρόδωσε σκόπιμα τον Whymper για να δρέψει αυτός τις δάφνες της κορυφής, καθώς και για έναν σημαντικό πελάτη του: έναν άνθρωπο που εργαζόταν για την Ιταλική κυβέρνηση.

Ο Whymper, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και εντελώς τυχαία, συνάντησε κάποιους ορειβάτες στο ξενοδοχείο του και τους έπεισε να ενωθούν μαζί του για να νικήσουν τους Ιταλούς στην κούρσα για την κατάκτηση της κορυφής.
Πιθανότατα αναρωτιέστε αν η ιστορία τελειώνει με νίκη, φήμη και θρύλο. Και Ναι και ΟΧΙ.

Διαβάστε ακόμα:
Τραγωδία στο Matterhorn

Η θεία πρόνοια τάχθηκε στο πλευρό του Whymper, καθώς οι Ιταλοί είχαν εγκλωβιστεί 300 μέτρα κάτω από το πάρτι κορυφής του Whymper εξαιτίας κακοκαιρίας. Ο Carrel παραδέχτηκε την ήττα, ανεβαίνοντας τρεις μέρες αργότερα.
Όμως, η πρώτη ανάβαση στο Matterhorn είχε τραγικό τέλος, με τον θάνατο τεσσάρων μελών της ομάδας κατά την κατάβασή τους.

Οι λεπτομέρειες του ατυχήματος κρύφτηκαν πίσω από διαμάχες και συνωμοσίες, με αποτέλεσμα να παρέμβει η βασίλισσα Βικτώρια, απαγορεύοντας σχεδόν πλήρως την ορειβασία.

Ωστόσο, ούτε η τότε υψηλότερη δύναμη στην Ευρώπη δεν μπορούσε να σταματήσει την έλξη των βουνών, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές.

Πηγή
explorersweb.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…