Αγριοκερασιά (Prunus avium L.)

Παρθένο Δάσος Φρακτού – Ιούλιος 2012

Η Αγριοκερασιά (Prunus avium L.) ανήκει στο γένος Prunus, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 200 είδη.

Κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά για τον τόπο καταγωγής της αγριοκερασίας και της κερασιάς γενικότερα, ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου ή τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ’ ου και το όνομα), κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Παρθένο Δάσος Φρακτού – Ιούλιος 2012

Στην Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αυτοφυής, σε περιορισμένους φυσικούς πληθυσμούς, υπό μορφή διάσπαρτων δέντρων, μικρών ή μεγάλων ομάδων, συνήθως μέσα σε δάση φυλλοβόλων δέντρων, όπως δρυς, οξυά ή μικτά φυλλοβόλα, σχεδόν σε όλες τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, από την οροσειρά της Ροδόπης μέχρι τον Παρνασσό και τον Ταΰγετο.

Ο καρπός της είναι σφαιρικός, κόκκινου, πορτοκαλί, κοκκινο-κίτρινου ή μαύρου χρώματος και πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτόν των καλλιεργούμενων ποικιλιών κερασιάς, αλλά ανθεκτικότερος στο σχίσιμο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο με σχετικά λείο φλοιό, ερυθρο-καστανό με φακίδες.

Τα φύλλα της είναι μικρότερα από αυτά των καλλιεργούμενων ποικιλιών κερασιά.

Είναι από τα πρώτα δασικά δέντρα που ανθίζουν την Άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) και παράγει μεγάλο αριθμό ανθέων.

Τα άνθη της είναι ερμαφρόδιτα, λευκά ή λευκά-ροζέ, μονήρη ή σε αθροίσματα. Ο καρπός έχει τη μορφή δρύπης (κεράσι), συνήθως με μια σπερμοβλάστη.

Παρθένο Δάσος Φρακτού – Ιούλιος 2012

Το είδος παρουσιάζει συμπτώματα γήρανσης σε ηλικία περίπου 60-80 ετών, όταν τα δέντρα είναι τυπικά 20-25 μέτρα σε ύψος, με κορμούς διαμέτρου 50-70 εκατοστών.

Ορισμένα δέντρα μπορούν να φτάσουν πάνω από 35 μέτρα σε ύψος, με κορμούς πάνω από 120 εκατοστά σε διάμετρο.

Η αγριοκερασιά ευδοκιμεί σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, καλύτερα όμως σε μεγάλα υψόμετρα (>500 μέτρα).

Είναι είδος φωτόφιλο, με προτίμηση στα υγρά, ελαφρά, αμμώδη, χαλικώδη, μέσης σύστασης εδάφη, έως και αργιλώδη, που στραγγίζουν καλά, με καλή παροχή νερού.

Βαρδούσια – Σεπτέμβριος 2013

Η αντοχή σε ξηρά και υγρά εδάφη είναι μέτρια. Δεν αντέχει σε ασβεστούχα εδάφη, κακώς αεριζόμενα, πλημμυρισμένα, βαριά και σφιχτά.

Είναι πολύ ανθεκτική στα κρύα του χειμώνα, αλλά τα άνθη της παρουσιάζουν ευαισθησία στους ανοιξιάτικους παγετούς και μπορεί να καταστραφούν, με συνέπεια απώλεια στην καρποφορία.

Είναι αλλόγαμο είδος και η εποικονίασή της γίνεται με έντομα. Αναγεννάται συχνά με παραφυάδες ή ριζοβλαστήματα που σχηματίζουν πυκνές συστάδες νέων δέντρων.

Η άνθηση και η καρποφορία ξεκινά περίπου από τον τέταρτο χρόνο ζωής, κάτω από ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης.

Παρθένο Δάσος Φρακτού – Ιούλιος 2012

Η αγριοκερασιά είναι ένα από τα πολυτιμότερα ευγενή πλατύφυλλα. Χρησιμοποιείται εκτενώς στην Ευρώπη για την αναδάσωση αγροτικής γης και έχει επίσης αξία για χώρους αναψυχής, άγριας ζωής και χρήση στην αστική δασοπονία.

Αξίζει να μελετηθεί και στη χώρα μας η χρήση της ως δέντρου αναδάσωσης των κατεστραμμένων από πυρκαγιές δασών μας ή αποκατάστασης των έντονα ξυλευόμενων και απογυμνωμένων περιοχών, όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Πηγή
agronews.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν…