Maurice Herzog, ο πρώτος άνθρωπος που σκαρφάλωσε σε κορυφή άνω των 8.000 μέτρων

Ο Maurice Herzog (Μορίς Ερζόγκ) ήταν Γάλλος ορειβάτης και πολιτικός, που γεννήθηκε στη Λιόν το 1919.

Ήταν αρχηγός της αποστολής που κατέκτησε την πρώτη κορυφή άνω των 8.000 μέτρων, την Annapurna το 1950, μαζί με τον Louis Lachenal (Λουί Λασενάλ).

Επιστρέφοντας από την αποστολή, έγραψε ένα βιβλίο που έγινε best seller, στο οποίο περιγράφει το χρονικό της αποστολής.

Ανάβαση στην Annapurna

Στις 3 Ιουνίου 1950, ο Herzog και ο Louis Lachenal έγιναν οι πρώτοι ορειβάτες στη σύγχρονη ιστορία που σκαρφάλωσαν σε κορυφή άνω των 8.000 μέτρων φτάνοντας στην κορυφή της Annapurna των Ιμαλαΐων, το 10ο υψηλότερο βουνό στον κόσμο.

Η ανάβαση ήταν αξιοσημείωτη, γιατί η κορυφή ανιχνεύθηκε, αναγνωρίστηκε και σκαρφαλώθηκε μέσα σε μία ορειβατική σεζόν, χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου. Είναι επίσης από τις λίγες «οκτάρες» που σκαρφαλώθηκαν με την πρώτη προσπάθεια.

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, η οποία μπορεί να παραλληλιστεί με την πρώτη ανάβαση του Everest τρία χρόνια αργότερα, το 1953, από τους Edmund Hillary και Tenzing Norgay.

Η κατάβαση αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και οι δύο ορειβάτες είχαν ελαφριές μπότες για την ημέρα κορυφής.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Herzog έχασε τα γάντια του κοντά στην κορυφή, καθώς και μια νύχτα αναγκαστικού μπιβουάκ σε μία κρεβάς, σε έναν υπνόσακο μοιρασμένο σε 4 τέσσερις ορειβάτες (Louis Lachenal, Gaston Rébuffat, Lionel Terray και Herzog) είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένα κρυοπαγήματα, με επακόλουθη γάγγραινα που απαίτησε τον άμεσο ακρωτηριασμό από τον γιατρό της αποστολής, τον Jacques Oudot.

Οι δύο ορειβάτες που ανέβηκαν στην κορυφή έχασαν όλα τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους, ενώ ο Herzog έχασε και τα περισσότερα δάχτυλα των χεριών του.

Η Annapurna ξανασκαρφαλώθηκε μετά από 20 χρόνια το 1970, από μια Βρετανική στρατιωτική αποστολή που ακολούθησε την Γαλλική διαδρομή της βόρειας όψης και παράλληλα από μία άλλη αποστολή υπό τον Chris Bonington (Κρις Μπόνινγκτον) που αναρριχήθηκε στη νότια όψη του βουνού. Η τέταρτη ανάβαση στο βουνό έγινε μετά από 7 χρόνια, το 1977.

Το βιβλίο

Η αφήγηση του Herzog για την αποστολή δημοσιεύτηκε πρώτα το 1951 στα Γαλλικά, κατόπιν στα Αγγλικά το 1952 με τίτλο «Annapurna».

Το βιβλίο πούλησε 11 εκατομμύρια αντίτυπα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο ορειβατικό βιβλίο.

Θεωρείται πως η συγκεκριμένη αφήγηση της αποστολής καθιέρωσε την ορειβατική φήμη του Herzog και ενέπνευσε μια γενεά ορειβατών.

Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες της αφήγησής του σχετικά την ημέρα κορυφής αμφισβητήθηκαν από δημοσιεύσεις και αφηγήσεις άλλων μελών της αποστολής, κυρίως από μία βιογραφία του Gaston Rébuffat (Γκαστόν Ρεμπουφά) και μεταθανάτιες δημοσιεύσεις, το 1996, περιοδικών για τον Louis Lachenal.

Το βιβλίο του 2000 με τίτλο «True Summit: What Really Happened on the Legendary Ascent of Annapurna» του David Roberts αποδίδει μια όψη αυτής της διαφωνίας, που αφορούσε αν πράγματι οι δύο ορειβάτες έφτασαν στην κορυφή.

Σήμερα, πάντως, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι Herzog και Lachenal πάτησαν στην κορυφή της Annapurna. Ο Reinhold Messner, μάλιστα, στο βιβλίο του «Annapurna: 50 Years of Expeditions in the Death Zone (2000)», το θεωρούσε «αδιαμφισβήτητο γεγονός».

Άλλες διακρίσεις

Ο Maurice Herzog ήταν απόφοιτος της Ανώτατης Εμπορικής Σχολής του Παρισιού. Έγινε Υπουργός Νεότητας και αθλητισμού από το 1958 έως το 1963 και δήμαρχος του Chamonix.

Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επί είκοσι πέντε έτη από το 1970 και επίτιμο μέλος από το 1995.

Έγινε Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής (Legion of Honour) και κάτοχος του Πολεμικού Σταυρού 1939–1945 (Croix de Guerre 1939–1945), για τη στρατιωτική του υπηρεσία την περίοδο 1939-1945.

Ο Maurice Herzog πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 σε ηλικία 93 ετών στο Νεϊγί-συρ-Σεν (γαλλικά: Neuilly-sur-Seine).

Ίσως σας ενδιαφέρουν…