Χειμερινή Ορειβασία: 5 μικρές συμβουλές για να ξεκινήσετε

Η χειμερινή ορειβασία χωρίς προηγούμενη εμπειρία και σωστή προετοιμασία είναι στην καλύτερη περίπτωση εξαιρετικά απαιτητική (στην χειρότερη απλά θανατηφόρα).

Η χειμερινή ορειβασία είναι ένα σπορ που οδηγεί σε ακραία συναισθήματα. Είτε θα την αγαπήσεις είτε θα την μισήσεις.

Πολύ συχνά, όσοι την επιχειρούν βιώνουν δυσάρεστες εμπειρίες, όχι επειδή δεν είναι ανθεκτικοί στο κρύο, αλλά επειδή δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Όχι μόνο κάνουν βασικά λάθη, όπως η χρήση ακατάλληλου για χειμερινές συνθήκες ορειβατικού εξοπλισμού, αλλά πάνε στο βουνό χωρίς την απαιτούμενη σωματική και ψυχολογική προετοιμασία.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοήτο ότι η ορειβασία την χειμερινή σεζόν δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη δραστηριότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, μια απλή κίνηση γίνεται ξαφνικά πολύ δύσκολη και οι δεξιότητες που νομίζατε ότι είχατε αποκτήσει αποδεικνύονται αναξιόπιστες.

Π.χ., ο προσανατολισμός σ’ ένα ανταριασμένο χειμερινό βουνό μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολος. Όταν δεν μπορείς να δεις τίποτα άλλο εκτός από το έδαφος μπροστά στα πόδια σου, χρειάζεται μεγάλη ικανότητα για να μπορέσεις να χαράξεις μια σωστή πορεία.

Όμως, με εξάσκηση και υπομονή, θα ανακαλύψετε τις κρυμμένες ομορφιές της χειμερινής ορειβασίας και, πιστέψτε με, θα την λατρέψετε.

Οι παρακάτω μικρές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε σωστά τα πρώτα σας βήματα στα χιονισμένα βουνά.

1. Εξασκηθείτε το καλοκαίρι

Πριν επιχειρήσετε τις πρώτες σας εξορμήσεις στα χειμερινά βουνά, φροντίστε να έχετε προετοιμαστεί αρκούντως το καλοκαίρι.

Εξασκείστε τις δεξιότητες «πλοήγησης και προσανατολισμού», εξοικειωθείτε με την «λίστα ορειβατικού εξοπλισμού» και τον «βασικό εξοπλισμό στη χειμερινή ορειβασία» και απομνημονεύστε τους «κινδύνους στο βουνό».

Επιγραμματικά, ελέγξτε την “πρόγνωση του καιρού”, τσεκάρετε την “ώρα ανατολής και δύσης του ήλιου”, ενημερώστε τους οικείους σας για την διαδρομή που θ’ ακολουθήσετε και αποθηκεύστε στο κινητό σας τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Η ικανότητα προσανατολισμού είναι ύψιστης σημασίας. Όταν ο καιρός στραφεί εναντίον σας, θα πρέπει να έχετε την ικανότητα πλοήγησης με gps και οπωσδήποτε με χρήση χάρτη και πυξίδας.

2. Παρακολουθείστε τα μαθήματα μιας σχολής χειμερινού βουνού

Όχι πως δεν είναι δυνατό να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας στη χειμερινή ορειβασία μέσω έμπειρων φίλων, αλλά συνιστούμε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα (θεωρητικά και πρακτικά) μιας σχολής χειμερινού βουνού.

Εκεί, πιστοποιημένοι οδηγοί βουνού θα σας διδάξουν σωστά ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, από τη χρήση κραμπόν και πιολέ και το self-arrest (το σταμάτημα μιας πτώσης σε χιονισμένη πλαγιά), μέχρι την κίνηση σε σχοινοσυντροφιές και την εκτίμηση του κινδύνου χιονοστιβάδας.

3. Αγοράστε το κατάλληλο ζευγάρι χειμερινές μπότες

Η αγορά ορειβατικών άρβυλων, συμβατών με τη χρήση κραμπόν, πιθανόν θα βάλει φωτιά στο πορτοφόλι σας, αλλά πιστέψτε με αξίζει το κόστος.

Φροντίστε, απλά, οι μπότες που θα αγοράσετε να ικανοποιούν τις φιλοδοξίες σας. Ένα ζευγάρι μπότες κατασκευασμένο με προδιαγραφές για χρήση σε βουνά μεγάλου υψομέτρου δεν είναι κατάλληλο για τα ελληνικά βουνά και το αντίστροφο.

Αξίζει, επίσης, να ξοδέψετε χρόνο για την αγορά του σωστού πιολέ. Το επιθυμητό μήκος εξαρτάται από την κλίση των πλαγιών που σκοπεύετε να περπατήσετε. Για χειμερινή πεζοπορία ενδείκνεινται τα πιο μεγάλα σε μήκος πιολέ (γύρω στα 60 εκ.).

4. Τσεκάρετε στην πράξη τις νέες σας δεξιότητες

Αφού ολοκληρώσατε τη σχολή χειμερινού βουνού και έχετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ήρθε η ώρα για την πρώτη σας χειμερινή εξόρμηση. Περιμέντε για ένα παράθυρο καλού καιρού και πηγαίντε παρέα με έναν έμπειρο ορειβάτη.

Φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς και να τελειώσετε την πορεία νωρίς. Να είστε φειδωλοί στις εκτιμήσεις σας για τον ρυθμό περπατήματος και διαλέξτε ένα βουνό χωρίς υψηλές απαιτήσεις.

Προτιμότερο θα ήταν, τις πρώτες σας δοκιμές στα χιονισμένα βουνά να τις κάνετε συμμετέχοντας σε μια εκδρομή ενός τοπικού ορειβατικού συλλόγου.

5. Η συντήρηση του χειμερινού εξοπλισμού είναι σημαντική

Η σωστή και τακτική συντήρηση του χειμερινού εξοπλισμού είναι εξίσου σημαντική με την διατήρηση των δεξιοτήτων σας.

Οι σκληρές συνθήκες του χειμερινού βουνού μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες φθορές στον εξοπλισμό σας.

Ελέγξτε εξονυχιστικά τον εξοπλισμό στην αρχή της χειμερινής σεζόν και αποθηκεύστε τον με επιμέλεια στο τέλος της.

Η σωστή συντήρηση μπορεί να επεκτείνει τον κύκλο ζωής του εξοπλισμού σας για πολλά χρόνια, γλυτώνοντάς σας από περιττά έξοδα επισκευής ή αντικατάστασης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…